Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Sameie - deling av kostnader for røyksugere som kun kan benyttes av noen


Erik Brenn

Anbefalte innlegg

Hei,

Vi har hatt en diskusjon vedrørende fordeling av kostnader for installasjon av nye røyksugere i vårt sameie, som består av leiligheter.  Det er litt ulik konfigurasjon og det er kun ca halvparten av leilighetene som er tilkoblet infrastruktur for ildsted, altså pipeløp og røyksugere. 

Det er en stor kostnad og bytte disse og vår forretningsfører har rådet oss til å fordele kostnaden basert på fordelingsnøkkel med referanse til høyesterettsdom angående fordeling av kostnader til heis (hvor juryen var veldig splittet). Det betyr at også de som aldri har muligheten til å installere ildsted, typisk mindre leiligheter, må være med å dekke kostnader for røyksugere til de som har denne fordelen. 

https://lovdata.no/artikkel/hoyesterett_-_hvem_betaler_for_heisen_i_sameiet/1363som

Jeg forstår jo henvisningen men klarer ikke helt å se at dette er samme sak.  Heis er en del av sentral infrastruktur for et sameie, som er med å gjøre byggmassen "moderne". Heis infrastruktur går jo også ofte ned i kjellere, som hos oss, og kan slikt sett hevdes å komme alle til gode.   Men Ildsted og røyksugere er et gode som ikke er tilgjengelig for alle. 

Usikker på om jeg skal gidde å ta kampen ved å engasjere andre beboere og eventuelt advokat.  Er det noen vits? 

Erik

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vi har ikke "jury" i Norge, og det at Høyesterett var splittet i tre mot to dommere får ingen betydning. Ved neste korsvei hvor en slik sak kommer opp vil det være 5-0, fordi flertallet bestemmer, uansett hvor lite flertallet er. 

Den bærende uttalelsen i flertallets avgjørelse er at unntaksbestemmelsen "skal tolkes snevert, og at den i liten grad er aktuell for kostnader knyttet til eksisterende anlegg". Videre uttaler flertallet at det er et poeng å unngå konflikter, og at "I denne sammenheng er det tilstrekkelig å peke på at konsekvensene av å gi de ankende parter medhold, kan bli en uthuling av det grunnleggende prinsippet om kostnadsfordeling etter sameiebrøk".

Heis er også et gode som "ikke er tilgjengelig for alle". I heis-saken var det snakk om 46 boligseksjoner knyttet til 7 blokker, hvor 3 av blokkene ikke hadde heis, og det var seksjonseierne i blokkene uten heis i det hele tatt som motsatte seg kravet. 

Det har lite for seg å ta denne kampen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...