Gå til innhold

Hva betyr egentli W(watt)


Gjest Slettet-p4PIYwb6

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Men hva hvis den høyttaleren som har en følsomhet på 91dB har en impedans på 4Ohm, og den høyttaleren som har en følsomhet på 88dB har en impedans på 8Ohm. Hva skjer da? :p

Følsomheten er oppgitt ved 1 Watt.

Så det betyr at den 8 ohms'en er mere lettdrevet.

1 Watt er 1 Watt, uansett motstand.

 

Dvs at på et 8 ohm last må du ha ca 2,85 Volt som gir ca 0,35625A og da ca 1 Watt.

Og på en 4 ohm må du ha 2 Volt som gir 0.5A og dermed 1 watt.

 

Det at den trenger mindre spenning for å få 1 watt over lasten betyr lite, siden strømmen da blir større for å få 1 Watt på lasten.

 

Mener jeg.... hehe..... Mulig jeg er på deep water her.....

Lenke til kommentar
Sukk. Her var det jo en del artige påstander.

 

For det første stemmer det at W heter Watt, og er betegnelsen på effekt. Effekt er et begrep som er proporsjonal med arbeidet og omvendt proporsjonal med tiden, et forhold mellom disse. Normalt er p=W/t, hvor p er effekten og W er arbeidet. I denne sammenhengen er 1 W lik 1 joule på 1 sekund. En joule (utt. "jul") er forøvrig definert som den energien som skal til for å varme opp ett gram vann fra 14,5 til 15,5 grader celsius.

 

Watt, i den elektriske betydningen, brukes også om produktet av spenningen og strømmen. En komfyr som trekker 10A (ampère, for dere som ikke visste det) fra strømnettet som i Norge leverer en spenning på 230V (you guessed it, volt), vil p=ui, dvs 2300W.

 

 

En forsterker kan levere strøm (og spenning, naturlig nok, da) til en høyttaler, eller hva annet man måtte finne på å å koble til. Her er det mange måter å måle på, fordi man kan presse forsterkeren til forskjellige grader, avhengig av måleforholdene. Skal man oppgi effekten som forsterkeren klarer i 1/1000 av et sekund ved én bestemt frekvens, under idéelle forhold? Skal man oppgi over hele frekvensområdet? Hvor mye forvregning skal man tillate ved målingene? Dette står forsåvidt godt forklart over, så jeg vil ikke gå nærmere inn på dette.

 

 

En svært vanlig misforståelse er at en høyttaler produserer noe. En høyttaler er bare en omformer, og har ingen forsterkerkretser (vel og merke kan enkelte høyttalerkabinetter ha en innebygget forsterker. Da kaller vi det en aktiv høyttaler). Det at en sub er på f.eks. 400W er da forsåvidt en ganske uinteressant elektrisk parameter. Som oftest angir dette tallet hvor mye spolen i høyttaleren tåler før den tar skade av det, men også her er det så ymse måter å måle på. Skal man måle hva hele elementet klarer? Hva slags kasse står det i (som oftest beregners parametere utfra ideelle, uendelig store kasser, såkalte uendelige bafler)? Gjelder målingen kun for hva spolen tåler? Er dette en effekt den tåler vedvarende eller bare momentant?

 

 

En høyttaler trekker heller ikke nødvendigvis effekten den er spesifisert for. For det første trekker man strøm - ikke effekt - og et strømtrekk forutsetter at man har en spenningskilde, som i dette tilfellet er forsterkeren. Ved en utspenning fra ampen på f.eks. 10 volt og høyttaleren har en resistans på den spesifikke frekvensen på feks 4ohm, vil man ifølge ohms lov få en strøm på 2,5A. Dette vil gi en effekt på 25W. For at disse 25 wattene skal kunne leveres uten (alt for mye...) forvregning, krever det at forsterkeren er dimensjoner for dennne strømmen.

 

 

Nååååhvel, dette ble mye basic elektrolære. Jaja. Dere får ha medynk med meg om det har sneket seg inn noen gale formuleringer her og der...

 

bfisk

Tviler du på forklaringen min :wow:

Tror min forklaring er ganske FYSISK RIKTIG :angry:

Endret av Vaio
Lenke til kommentar

Høyttalere er omformere med svært lav virkningsgrad, og akkustisk energi med 360W effekt, begynner, uten at jeg har regnet på det, å bli vanvittig.

 

Mener du høy virkningsgrad?

Nei, det er nettopp det jeg ikke gjør. Putter du 360W inn i et element kommer det pokker ikke 360W lyd ut - for 360W akustisk energi skulle være helt sykelig, vanvittig, inne svarte [sted det er varmt] mye.

Ah, jeg tolket innlegget feil. Jeg trodde du snakket om 360W fra forsterker, og mente at ettersom høyttalere utnyttet mye av energien (noe jeg ikke har peiling på) vil dette resultere i høy lyd. Forstår nå ;)

i herlighet... tror det blir en krangel om fysikk enheter her...

 

Uansett tilbake til innlegget..

 

Forklaring til spørsmålet ditt er at:

 

Satellit høytalerene dine er svakere en subwoofen.... enkelt og greit...

 

Hva subwoofen din yter i WATT er nå du skru høyttalerene din på max... ganske enkelt å finne ut ikke sant? :thumbs:

Lenke til kommentar
googlet litt... http://physics.mtsu.edu/~wmr/log_3.htm

 

Om jeg leser hjemme oppgaven nederst riktig blir 0,5W / m2 til 117dB ....

 

360W akustisk energi skulle bli en del da..... stakkars ører.

mumle mumle mumle

0,5W/m2 => 117 dB,

360W/m2 => ca 145,5 dB,

mind your distance!

 

en grei tommelfingerregel er at vanlige høyttalere i omdanningen fra elektrisk energi til akustisk energi skjeldent har en effektivitet som overstiger 0,5-1%, og har som regel lavere effektivitet en dette. 360 watt akustisk energi skulle da kreve minimum omlag 3600-7200 watt elektrisk energi fra forsterkeren. En effektforsterker med normalt ca. 50 % effektivitet skull da trekke omlag 7200-14400 watt fra strømnettet, eller 31-63 ampere på 230 volt, dvs det er på tide å skifte 16 aperesikringene.

 

Noen som sa 1001 watt?

 

Glem det det, er allt for lite!

 

mvh

KJ

Lenke til kommentar
Hva subwoofen din yter i WATT er nå du skru høyttalerene din på max... ganske enkelt å finne ut ikke sant? :thumbs:

Ah, drep meg, drep meg. Når og hvor skal folk lære at det er ikke sånn det henger sammen? Man kan ikke "skru høyttalerne på maks", man kan skru forsterkeren på maks (egenltig dempe dempingen). Og hva forsterkeren putter ut har jo elementet fint lite kontroll på (ser bort fra impedans o.l. her). Det er ampen - forsterkeren - gjenta det hundre ganger, alle sammen - som har noe å si. Mange effekt-spesifiskasjoner er kun for hva elementene tåler å få gjennom seg, kort forklart.

 

bfisk :no:

Lenke til kommentar
Men hva hvis den høyttaleren som har en følsomhet på 91dB har en impedans på 4Ohm, og den høyttaleren som har en følsomhet på 88dB har en impedans på 8Ohm. Hva skjer da?   :p

Det vil vel allerede være med som en kjent parameter i beregningen av følsomheten.

For å unngå den problemstillingen oppgis følsomhet ofte ved formen 2,83V, 1m..

2,83 volt er vell sånn cirkus spenningen som er nødvendig for å få 1 watt effekt i en 8 ohm motstand..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...