Gå til innhold

Geopolitikk, stabilitet og verdensøkonomi - hva skjer i verden?


Anbefalte innlegg

Målet med tråden er å forsøke å følge den politiske og økonomiske situasjonen i verden med særlig fokus på stabilitet.

Det er en del innhold som ikke passer inn under f.eks Russlands invasjon av Ukraina - særlig det som har med andre land å gjøre og som heller ikke er så akutt at det trenger sin egen tråd. Én av mine store interesser er geopolitikk og verdensøkonomi og hvordan det påvirker individuelle lands eller tom. regional eller global stabilitet.

Halveis gjennom 2022 ser verden ganske skummel og kaotisk ut. Vi har nettopp kommet gjennom en pandemi som har stresset verdensøkonomien og økonomiene til veldig mange land, mye hardere enn i Norge, og som også ført til rekordinflasjon og supply chain problemer. Vi har en storkrig i Europa som har enorm påvirkning på korneksporten i verden samt oljeprisen. Russland og Ukraina eksporterer 28% av verdens korn, for ikke å nevne matolje, og enorme mengder gass og olje. Prisøkninger har allerede ført til politisk instabilitet på Cuba og i Iran. I 2011 førte en dobling i matvarepriser til den såkalt arabiske våren, som blant annet ledet til krigene i Syria og Libya og førte til instabilitet over hele Midtøsten. FNs matvareorganisasjon frykter at 20 millioner kan sulte i Afrika. På samme tid har vi et militært styrket Kina som sikler på Taiwan. Taiwan produserer 92% av verdens mest avanserte databrikker. Et angrep på Taiwan risikerer å blokkere verdens mest brukte handelsruter og samtidig kutte av produksjonen av databrikker som vil ha konsekvenser for hele verdens dagligliv og kollaps i mange industrier. I Tyrkia, Argentina og flere andre land er inflasjon allerede løpsk. Kinas økonomi har sine egne problemer, strengt tatt for mange til å liste her. Mange har et bilde av Kina som om det skal vokse inn i himmelen, og Kina har stått for mye av den globale veksten og rundt 50% av ressursbruken, men mye tyder nå på at de allerede har falt inn i den såkalte "middels-inntekt-fellen", og at kinesisk økonomi i realiteten er et bilkræsj i sakte film.

Kort sagt: Verden kan være på vei mot en perfekt storm av geopolitiske og økonomiske kriser. Det er sansyneligvis ikke noen enkeltfaktor som kan trigge en ny stor økonomisk depresjon, men mange som spiller sammen. Var 2008 bare forsmaken? En mindre korreksjon? Det virker på meg som om investorers og regjeringers forhåpninger verden over har utsatt kollapset i lengre tid allerede. Men kan det fortsette i all evighet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Israel sier Iran kun er uker fra å bygge en atombombe og forbereder nå fullskala militærøvelser over hele landet som involverer alle grener og reservestyrker i det de kaller "Chariots of Fire"-øvelsen som skal vare i rundt en måned.

Mange tror dette i realiteten kan være forberedelse på krig med Iran.

"Israeli military to hold large-scale drill simulating widescale strike on Iran"
https://www.timesofisrael.com/in-first-israeli-military-to-hold-drill-simulating-widescale-strike-on-iran/

Lenke til kommentar
2 hours ago, Outlier616 said:

rekordinflasjon og supply chain problemer

Det meste tyder på at økonomien er overstimulert på de fleste områder. Shortages og kraftige prisøkninger er typiske tegn på dette. Null og minusrenter, hinsides pengetrykking (QE) av sentralbanker. Det er ingen gratis lunch her. Festen er over, snart kommer regningen. Alle kjemper for å få tall som viser økonomisk vekst, men veksten er i de fleste tilfeller svært dårlig. Som regel er det kun valutaen som er svekket og man har derfor "økonomisk vekst" fordi pengene er mindre og mindre verdt. Men dette forutsetter stadig økt opptak av gjeld og synkende renter. Det kan ikke fortsette i all evighet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...