Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Plugge dekk?


muummi

Anbefalte innlegg

For bileigar/sjåfør så er det nok berre det generelle kravet i vegtrafikkloven som gjeld:

Sitat

§ 13.Krav til kjøretøyer og bruk av kjøretøyer.

Kjøretøy skal være bygget, innrettet, utstyrt og vedlikeholdt slik at det kan brukes uten å volde unødig fare eller ulempe og uten å skade veg.

[...]

I tillegg står det litt i køyretøyforskriften:

Sitat

§ 13-3.Hjul, dekk på bil

1. Bil skal ha luftfylte dekk eller dekk med tilsvarende egenskaper godkjent av Statens vegvesen. Piggdekk er i alle tilfelle godkjenningspliktig. Godkjenningsplikten anses oppfylt dersom slike dekk er i overensstemmelse med disse bestemmelser.

[...]

Utan at eg finn vidare informasjon om dette så vil eg tru at det kan være eit utfordring å få dokumentert at eit plugga dekk har dei same eigenskapane som Statens vegvesen har satt krav om. Som sagt så veit eg ikkje om dette er eit problem i praksis, men dersom ein kontrollør frå Statens vegvesen skulle stille eit spørsmål om eigenskapane til eit plugga dekk så vil nok den einaste måten å dokumentere det på være ved å finne fram dokumentasjon frå produsenten av pluggen på at dekket har minst like gode eigenskapar etter plugging.
I bruksanvisningane til dei pluggesetta som eg har sett så presiserer produsenten at pluggen er ei nødløysning for midlertidig reparasjon. Eg tviler derfor på at ein klarer å finne pluggesett der leverandøren kan gå god for at dekke får dei same gode dekkeigenskapane også etter plugging.

Forskrift om køyretøyverksted § 4 som det også er vist til i denne tråden gir i praksis verksteda eit forbod mot å plugge dekk utan særskilt løyve frå regionvegkontoret.
Så denne bransjestandarden om å plugge dekk frå innsida er nok eit resultat av at regionvegkontoret berre gir løyve til dekkarbeid som er utført på den måten.

Privatpersonar treng ikkje slikt løyve frå regionvegkontoret, så forskrifta om køyretøyverksted får ikkje betydning for det som privatpersonar utfører av arbeid. Men eit profesjonelt verksted er forplikta til å levere ei varig løysing etter krava som regionvegkontoret stiller.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
The Avatar skrev (10 timer siden):

Eg tviler derfor på at ein klarer å finne pluggesett der leverandøren kan gå god for at dekke får dei same gode dekkeigenskapane også etter plugging.

Påstanden din stemmer for utvendig plugging. Innvendig finnes det flere for permanent reparasjon

The Avatar skrev (10 timer siden):

Privatpersonar treng ikkje slikt løyve frå regionvegkontoret, så forskrifta om køyretøyverksted får ikkje betydning for det som privatpersonar utfører av arbeid. Men eit profesjonelt verksted er forplikta til å levere ei varig løysing etter krava som regionvegkontoret stiller.

De innvendig pluggene som vi brukte på verkstedet jeg jobbet stilte krav til at kompetent personell monterte dette og hadde dokumentert opplæring fra produsent/representant for produsent. Det gjør det vanskelig å kunne montere dette selv med mindre man finner noen som kun krever at man har fulgt en bruksanvisning. Og det tviler jeg på finnes.

Utfordringen, slik det ble lagt frem når jeg fikk min opplæring, var rett nok ikke på monteringen i seg selv for det kunne hvem som helst klare. Men det skal jo tas en kompetent avgjørelse på om punkteringen har ført til merskade på dekket og om dette er trygt å plugge.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...