Gå til innhold

Utdannelse om utdannelse, søker info


Shifu77

Anbefalte innlegg

På slutten av 80 tallet eller begynnelsen av 90 tallet så kom jeg ved en tilfeldighet over en dokumentar som jeg sent vil glemme.

Har forsøkt i senere tid å finne noe info om dette på nett, men nei ingenting så langt – mulig jeg søker feil så da prøver jeg her om kanskje noen har noe klokt å melde på området.

Kort fortalt, vi har i dag små barn helt nede i 7års alder som er ferdige med all utdannelse som jorden har å tilby – ikke bare er de ferdige, de har også de høyeste "graderingene" som er mulig å oppnå i alle fag, og dette er helt vanlige barn, ikke "genier" eller noe som helst.

Prinsippene de viste frem var såre enkle, og personlig syntes jeg dette er noe jeg ville "markedsføre" aktivt, men klarer ikke i dag å finne ett eneste ord om dette på nett, ei heller har jeg noengang møtt noen som har fått dette med seg.

Noen derute som har eller klarer å finne noe info om dette? Kanskje noen som har en link til denne dokumentaren??

Syntes dette er noe alle mennesker på jorden burde få med seg – tror livet på jorden ville blitt dramatisk mye bedre dersom alle visste "alt".

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Shifu77 skrev (24 minutter siden):

Kort fortalt, vi har i dag små barn helt nede i 7års alder som er ferdige med all utdannelse som jorden har å tilby – ikke bare er de ferdige, de har også de høyeste "graderingene" som er mulig å oppnå i alle fag, og dette er helt vanlige barn, ikke "genier" eller noe som helst.

Det tviler jeg på er mulig selv i dag er mange 16 åringer svært umode til å egne seg jobb eller klare en hverdag uten problemer. Mange er jo skolelei etter 20 år. Så synd for dem som har lite håp.

Lenke til kommentar
2 hours ago, LMH1 said:

Det tviler jeg på er mulig selv i dag er mange 16 åringer svært umode til å egne seg jobb eller klare en hverdag uten problemer. Mange er jo skolelei etter 20 år. Så synd for dem som har lite håp.

Ja nettopp, høres komplisert og innviklet ut - og ja, 16år og 10 år på skolebenken, nettopp hele poenget med det hele, slippe skolen.

Hovedprinsippet er såre enkelt, i stedet for at du skal vente til du er så så gammel, også må være på en spesiell plass, til en spesiell tid, med "rette" mennesker og KUN gjøre dette der og da,  så hva med å bare lære deg det du vil når du vil??

Som eksempel, ei lita jente 4år, vil lese tegneserier - slik vårt system fungerer i dag så neida, kan ikke lære nå, må vente og vente, til rett alder, på rett sted, med "rette" mennesker, sitte på en trestol til rett tid og kan selvsagt kun nå lære f.eks. side 1 og 2 av den ene boken i pensum nå i dag på den ene timen som er satt av.

Denne lille jenta som her referert til, lærte seg å lese, og fullførte hele grunnskolen i sitt språk på ca 1 måned...

Høres dette utrolig ut?? Nei, for når hun vil, kan hun og vil hun bruke nesten hele sin tid på dette, helt til hun går lei, så da lærer hun noe annet hun vil når hun vil lære noe annet. Og da kan du gange læringsevnen med nesten hva som helst, har du lyst har du lov.

Prinsippene er simple, og også en ting til - hvis vi viser til konkrete "yrkesfag" så er i grunnen alt det samme. De samme naturlovene, det samme hjulet i alle motorer og generatorer f.eks., så hvis du kan ett "yrkesfag" så kan du i prinsippet alle. Noen justeringer her og der, men stort sett det samme opplegget.

Hvis vi kan lære det vi vil når vi vil, så kutter vi ut dødtiden med å vente, også er vi jo mere motiverte for å lære, hvis vi lærer det vi vil lære der og da, i stedet for noe annet en annen gang enn når vi vil lære.

Simple prinsipper, utrolig effektivt.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Høyres ut som fantasi.

Sjølv om ein kan lære ein del barn forholdsvis avanserte ting som å lese og skrive før skulealder, så er det umulig å fullføre grunnskulen på berre nokre månedar. Grunnskulen består av langt meir enn berre det å kunne lese og skrive.

Det er ein grunn til at skulesystemet er slik som det er. Det passar sjølvsagt ikkje for absolutt alle, men for det store fleirtalet er det fordelaktig å starte med enkel undervisning som 6 åring med god balanse med leik. Det handlar ikkje berre om kunnskap men også om å være moden nok til å bruke kunnskapen.

Barn har også behov for pauser og rekreasjon, så å seie at ein kan køyre hard på med undervisning til undervisning slik at dei lærer alt på grunnskulen før dei fyller 10 år er som å seie at du kan dobble lønna di berre med å jobbe 200%.

 

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Ja, som den gjengse person der ute som har levd hele livet i dette systemet så virker det vel som utopi.

Regnet ikke med å få noen respons på dette, har ikke hørt om noen andre som vet noe om det her..

Men hvis vi skal tenke litt fornuftig på dette. På 80-tallet en gang så var standarden at vitenskapen totalt sett gikk fremover med ca en dobling pr 18 måneder - altså at vi gjør alt dobbelt så bra i løpet av 18 måneder.

Hvis da skolene klarer å utdanne folk dobbelt så raskt i løpet av 18 måneder, hvor raskt går det da i dag??

De første 18 månedene så går 10år ned til 5år, videre 5år ned til 2,5år - 2,5år går ned til 1,25år osv osv - og hvor mange år har det nå gått siden ca 80-tallet??

Trass i hva 99,99% av befolkningen tror, så går faktisk vitenskapen fremover, og nå i et tempo som vi aldri har sett maken til tidligere. Og det beste av alt, det blir bare enklere og enklere, ikke mere komplisert og tungvint og kostbart og forurensende..

Og hele poenget med det hele, det første og det viktigste, er at barna ikke har noen tvunget undervisning eller noe som helst. Det er nesten latterlig hvor fort disse små krypene lærer seg ting og så og si uten noen veiledning – noe er det jo, noen spørsmål her og der for å komme i gang, men nesten hele driten lærer de seg før du som "lærer" engang kommer innpå temaet.

De gjør mesteparten helt av seg selv, det ene fører til det andre og tredje – så lenge de har tilgang på alt som er av info på området, noe de får umiddelbart – ikke slik som i dag her i Norge, må gå 10år på grunnskole og 3år på videregående og 2 år i lære bare for å få seg et fagbrev o.l.

Og ikke minst - hvis hun jenta brukte ca 1 måned på lære seg å lese og alt på sitt språk, hvor lang tid tror du hun brukte på det neste faget???

De lærer bare fortere og fortere, jo mere de lærer jo fortere går det, og spesielt siden de lærer det de vil lære når de vil lære, uten tidspress eller noe som helst. De gjør det de vil gjøre, det eneste de trenger er tilgang på info, ressurser og noen som vet og kan og kan svare og vise når tiden er inne for den enkelte.

Såre enkelt og skummelt effektivt – og ikke minst, dramatisk mye bedre og billigere..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...