Gå til innhold

KOMMENTAR: – Brukermedvirkning er framtida. Den hemmes av gammeldagse styringsprinsipper


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja vi sliter en del med at det må være utredningsinstruksen opp og i mente før vi så gyver løs på prosjektveiviseren, og helst med en intern interessent som "eier" av all funksjonalitet. Da er det ikke mye slingringsmonn igjen til brukeren når kravspesifikasjonen går ut til konsulentene. Heldigvis er vi blitt litt flinkere til å skrive ulne krav og få faktura per time. Det er sånn vi jobber rundt systemet...

Lenke til kommentar

Her er det tydelig at Arild Haraldsen rett og slett ikke vet hva han snakker om.

De siste årene har NAV gjort en enorm satsning på UX, og har blant annet fått en av norges største miljøer på brukersentrert design og utvikling — med nå over 60 UX-spesialister internt — opp fra noen håndfulle bare noen år siden.

De har blant annet fått mange tjenestedesignere, som kommer med masse verktøy for brukersentrering av tjenestene — både digitalt og fysisk. Dette store fagfeltet, som ikke bare er en "teknikk", har gitt en stor verktøykasse som de nå benytter seg av. 

Miljøet består også av UX-antropologer, eller UX-researchere — som i kombinasjon med tjenestedesignmiljøet, har gitt NAV dyp kompetanse på kartlegging av sluttbrukers behov, gjennom etnografiske designmetoder i forundersøkelser og brukeratferdsanalyse i eksisterende tjenester.

De siste årene har utviklingen av tjeneste hos NAV benyttet seg mye av eksperimenter, MVP-mentalitet, hyppig kontakt med sluttbrukere for brukertesting og annen brukerinnvolvering.

Om man vil høre mer om dette, vil jeg anta at man kan ta kontakt med designledelsen; Fredrik Scheide. Eventuelt ta kontakt med de som har ytret mye utad på konferanser om hvordan man jobber med brukerinnvolvering i NAV: https://yggdrasilkonferansen.no/foredrag/tjenestedesign-organisasjonspsykologi-sant/

Jeg kan også sterkt anbefale denne presentasjonen om brukerinnvolvering og brukerfeedback fra NAV, fra Yggdrasil 2019:
https://drive.google.com/file/d/1c_7709jOFCFAqK1rA44GCFHvKb9kNf3x/view

Vennlig hilsen,
Martin Sangolt
MSc Bukersentrert Design, NTNU.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...