Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Rett før abelprisvinneren John Forbes Nash jr. omkom i en trafikkulykke i mai 2015, presenterte han sin gravitasjonsteori, som bygde videre på Einsteins generelle relativitetsteori. Nash fikk abelprisen for sine spillteorier, han var matematikeren som ble portrett i kinofilmen "A beatiful mind" (Et vakkert sinn). Nash' gravitasjonsteori innebærer bl.a at den kosmologiske konstanten (mørk energi) ikke er nødvendig for å få ligningene til å gå opp.

Den norske fysikeren Øyvind Grøn (UiO) og Matthew Aadne har studert John Nash' gravitasjonsteori og kommet fram til en overraskende konklusjon (kilde https://en.wikipedia.org/wiki/Øyvind_Grøn?

Sitat

Grøn (together with Matthew Aadne) have found solutions to the field equations without a cosmological constant for empty space in the theory of gravitation developed by John Nash. They correspond to the solutions of the field equations with a cosmological constant in the gravitational theory developed by Einstein. Since the physical interpretation of the cosmological constant is that it represents the density of dark energy, the solutions indicate that dark energy may be superfluous according to the Nash-theory.

Les også https://link.springer.com/article/10.1140/epjc/s10052-018-6061-0

Hør også NRKs podcastserie om mannen og teorien "Det er et spøkelse i ligningen, Dr. Nash" https://radio.nrk.no/serie/radiodokumentaren/sesong/2017/mdsp01003017

Jeg har ikke nok kunnskap til å vurdere om dette har noe for seg. Så til dere med peiling, som Flin, -trygve og andre: Er Nash' gravitasjonsteori noe å trekke på skuldrene av, eller er dette noe som diskuteres og vurderes videre i fysikerkretser?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

La meg begynne med litt ansvarsfraskrivelse, jeg er på ingen måte ekspert på alternative gravitasjonsteorier. Jeg har en ganske begrenset forståelse for tema. 

Jeg har alltid synes at Nash var en ganske kul fyr, at jeg så A beautiful mind som relativt ung har sikkert noe med det å gjøre, så derfor var jeg litt interessert i hans teorier.  Jeg forstår det slik at Nash-gravity tilhører en mer generell gruppe av alternative teorier og at en av fordelene med disse teoriene er at de kan være nyttige med tanke på kvante-gravitasjon. Det er en teori som blir tatt seriøst, men ikke for seriøst. Det er ikke sånn at alle kastet seg over den, men den konsistent og har en klar verdi. 

Dette mer mørkenergi er ofte hele poenget med alternative teorier, man bytter ut mørkenergi med endringer i feltligningene. På den måten trenger man ikke en kosmologisk-konstant, men man endrer de geometriske egenskapene til romtiden. Denne artikkelen kan være relevant forresten, https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2017arXiv170302653L/abstract. Det ser ut som om Grøn og Aadne var litt for raske.

Personlig mener jeg at alle konsistente og logiske alternative teorier har noe for seg, jeg har overbevist meg selv om at vi trenger en kvante-gravitasjon eller en måte å forstå hvorfor kantemekanikk og gravitasjon ikke passer sammen. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...