Gå til innhold

Vet du noe om sikkerhet på filserver


Anbefalte innlegg

Jeg har et lokalt nettverk med en server som har en stor disk som er en felles ressurs. Men hvordan skal jeg beskytte dataene på denne serveren mot uvedkommende?

Jeg har XP på alle maskiner i nettet som er tilknyttet internet via NextGentel-router.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

det er bare å bruke de vanligste brannmurene det og virus programmene så tenker jeg at det ordner seg det meste. bruk f. eks NIS=Norton Internet Security, eller ZONE ALARM.

 

Av virus program så er jo Norton et godt valg. Norton følger forresten med i Norton Internet Security.

Lenke til kommentar

Da høres det ut som jeg har god nok sikkerhet i forhold til eksterne. Takk for det.

 

Men jeg har ingen beskyttelse internt. Det må jeg ha. Mine hybelboere kan f.eks gå inn på MIN filserver. Hvordan kan jeg stoppe det?

 

Passord - hvordan kan det legges på tilgang?

 

Domene - hva oppnår jeg og hvordan etablerer jeg et domene hvor jeg kan styre brukere og deres rettingheter når de "logger" seg på.

 

Internett tilgang - mine hybelboere kan "jamme" ned nettet med f.eks nedlasting fra internett mens jeg har behov for (det meste av) båndbredden ifbm hjemmekontor. Går det an å regulere dette på noe vis.

 

Er veldig takknemlig for hjelp til dette.

Lenke til kommentar
Passord - hvordan kan det legges på tilgang?

 

Domene - hva oppnår jeg og hvordan etablerer jeg et domene hvor jeg kan styre brukere og deres rettingheter når de "logger" seg på.

 

Internett tilgang - mine hybelboere kan "jamme" ned nettet med f.eks nedlasting fra internett mens jeg har behov for (det meste av) båndbredden ifbm hjemmekontor.  Går det an å regulere dette på noe vis.

Passord

 

Du må ihvertfall sørge for at gjestekontoen på serveren er deaktivert. Dersom den er aktivert vil alle få tilgang til maskinen. Tror det eneste du kan gjøre med XP er å opprette brukerkontoer på maskinen lokalt (en bruker som kan få tilgang).

 

domene

Tror du må gå i anskaffelse av et server OS for å opprette domene.

 

internett tilgang

Kan ikke hjelpe deg her. Men ta et søk på nett så finner du kanskje noe.

 

Anbefaling:

Dersom du skal sette opp en filserver ville jeg heller ha lastet ned et FTP-server program. Da er det lettere å sette opp brukere og sikkerhet.

Endret av TCi
Lenke til kommentar
domene

Tror du må gå i anskaffelse av et server OS for å opprette domene.

WinXP Proffesional kan brukes til det, eller Win2000. Bare å velge å vrake.

Helt feil, w2k pro/XP støtter bare DELTAGELSE i et domene, de kan ikke være en domenekontroller. Til det trenger du NT Server/W2k Server/Windows Server 2003.

 

XP fungerer helt greit som standalone filserver (uten domene), men jeg ville absolutt anbefale deg å lese Security Guidines for WindowsXP som kan lastes ned fra MS. Eller noe annen litteratur som handler om XP. Er du helt nybegynner, kan det nok lønne seg og kjøpe flere bøker. Uansett, så er det rimelig komplisert, så du må nok regne med litt lesing. Er altfor mange som ikke har peiling på sikkerhet i Win.verdenen....

Lenke til kommentar
er det ikke bare å sette fast ip på de pcne som skal ha tilgang (forutsatt at filserveren bare skal virke i et lokalt nettverk) og sperre alle andre? så kan du legge den opp med pålogging og rettigheter og skrive et windows script til den.

 

Tror ikke det kan bli så mye mer sikkert

Da er det vel bare for andre å bruke en av de lokale IP ene som har tillgang? Det er ikke noe problem å "kapre" en lokal Ip.

Hvor stor sikkerhet er det snakk om her? Om fyren liksom skifter mellom å gå på din filserver og surfe på oljefondet så er det bare å gi opp. Om det bare er en "avrage" fyr så bør enkel passordbeskyttelse være godt nokk. Deaktiver gjeste kontoen. Sett gode passord på alle brukerkontoene du har på maskinen, og ikke ha flere kontoer enn nødvendig. Gode passord er mer enn 8 tegn, store og små bokstaver spesialtegn (¤) og tall.

Det er nok til å stoppe han fra å tilfeldigvis stumle innom serveren din, om han bryter segg forbi det bør du seriøst tenke på å få deg en annen leieboer.

P.S antivirus og brannmur er selfølgelig standard uansett.

Lenke til kommentar
Hvis jeg får satt gode passord, så er det sikkert OK. Men hvordan gjør jeg det? Nå har jeg "delt ut" den store disken som en nettverksressurs, men finner ikke ut hvordan jeg skal sette passord.

Deaktiver gjestekontoen. Se på delingen hvilken brukere som har tillgang til den. De brukerene som har tillgang til den gir du gode passord. Om ingen har tillgang til den kan du opprette en egen bruker for bare det formålet. Men jeg tror at i alle fall administrator får full tilgang som standard.

Lenke til kommentar

i Windows 2000 er det jo bare å høyreklikke på partisjonen å velg sikkerhet. så velger du hvem som skal få tilgang til å lese og skrive til filene dine. er ikke noe spørre problem enn det.

vil egentlig ikke si at XP er det beste når det gjelder nettverk. da ville jeg heller gått for Windows 2000/Windows 2000 Server. Windows 2003 server skal også være ganske bra, men denne har jeg ikke prøvd.

er jo egentlig bare som noen andre sikkert har sagt her også at man bare oppretter brukerkontoer med begrenset tilgang. hvis du gjør det så er det ingen som får redigert filene eller slettet dem.

 

Lykke til.

Lenke til kommentar

wil sier at i Windows 2000 er det jo bare å høyreklikke på partisjonen å velg sikkerhet. så velger du hvem som skal få tilgang til å lese og skrive til filene dine. er ikke noe spørre problem enn det.

 

Men jeg har XP Prof. Hvordan gjør jeg dette da?

Lenke til kommentar

Wil: "fungerer på nesten samme måte i XP også. du må lage kontoene med begrenset tilgang."

Ja - men hvordan gjør jeg det i XP?

 

Skal jeg fjerne delingen og bare lage kontoer til de som skal ha tilgang? Da får jeg vel bare satt limited eller administrator?

 

Jeg får kun satt deling og ikke passord når jeg høyreklikker på partisjonen i f.eks utforsker.

 

Det er et eller annet grunnleggende som mangler her....

Lenke til kommentar
Takk, spes. til xcomiii. Når jeg fjernet denne haken, får jeg tilgang til litt av hvert ser jeg. Her var det masse muligheter. Jeg trenger tilgang til denne disken (NTFS-partisjonen) fra flere maskiner i nettet, men ønsker bare å stenge ute "hybelboerne".

Fant ikke ut hvordan jeg setter et passord på partisjonen nå med det samme, men det finner jeg vel ut av.....
Takk igjen.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...