Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Merkelig oppførsel fra fastlege. Ønsker råd iforhold til tolkning og vei videre.


krispit

Anbefalte innlegg

Føler at fastlegen jeg har nå oppfører seg rart.

Første konsultasjon hos han så fortalte jeg om nylige bekkensmerter, smerter i nedre del av magen og veldig løs mage, spesielt mye smerter og løs mage om natten. Sa ifra at jeg hadde tatt urinstix hjemme og at den var lett positiv for leukocytter, men ikke veldig. Han ba meg ta en ny urinprøve uten å ha spurt om når jeg hadde latet vannet sist (skal jo egentlig helst være morgenprøve, ellers bør iallefall urinen ha vært der i 2-3 timer). Dette vekket ikke veldig stor tillitt. Etter dette så sa han at jeg ikke hadde noen pågående infeksjon i kroppen pga negativ urinstix.

Jeg sendte en melding hvor jeg skrev at jeg hadde fått påvist høy CRP (51) og senkning (81) og at det sannsynligvis var en aktiv infeksjon. Hadde også vært hos legevakten som mente det også. Virket som at han mente at jeg hadde infeksiøs enteritt, trolig viral årsak. Anbefalte at jeg tok mikroskopi av avføring dersom problemet fortsatte.

Etter dette så ringte legen meg og forsøkte å spørre hva det var jeg tenkte at jeg hadde hatt og jeg svarte da magetarminfeksjon, men at jeg ikke var sikker. Sendte så et brev til legen hvor jeg forklarte at jeg de siste par årene hadde hatt veldig hyppige infeksjoner. Har liste over dette og alle tilhørende epikriser og prøvesvar.

Etter dette så har han vært fiksert på å prøve å få frem at jeg har svingende CRP og SR av ukjent årsak, muligens relatert til min kroniske smerteproblematikk. Dette istedenfor at det skyldes infeksjoner. Hver gang jeg har hatt CRP økning så har jeg hatt spesifikke og nye symptomer som sår hals, hoste, feber, hodepine, muskelsmerter, rennende nese eller annet. Deretter har CRP gått ned til normalt nivå (ikke målbar) og jeg har fremdeles mine kroniske smerter. Har også nesten alltid forhøyede nøytrofile eller lymfocytter når CRP går opp. Det er dessuten ikke jeg som har funnet på at det er infeksjoner, har vært til lege hver gang og fått den beskjeden.

Jeg synes at dette er veldig merkelig. Jeg skal ikke si at det er en umulig hypotese, men en svært usannsynlig hypotese. Føler kanskje han har hengt seg opp i det fordi han ikke takler å ha tatt feil en gang?

Pga at han valgte å ikke behandle en infeksjon med CRP på 45, så ble denne betydelig verre etter operasjon i munnhulen (fikk også blodforandringer, anemi og trombocytose pga infeksjonen) og det ble nødvendig med antibiotika da. Fikk dette av annen lege. Hadde begge gangene høye nøytrofile og normale lymfocytter som jeg har blitt fortalt av lege er vanlig ved bakterieinfeksjoner.

Når jeg går til han nå så sjekker han også bare CRP som om det skulle være alt jeg trenger. Jeg føler at det er skadelig for min helse at jeg ikke får riktige diagnoser på såpass enkle ting som halsbetennelser, sinusitt, øvre luftveisinfeksjoner og gastroenteritt. Det kan føre til at jeg ikke får behandlingen jeg trenger for de tilstandene, som skjedde en gang hos han en gang, men også at jeg får unødvendig og feil utredning og behandling for mine kroniske smerter og da ikke den utredningen og behandlingen jeg trenger.

Nå ønsker han å ringe denne legen for å snakke med han om hvordan han mener at vi skal gå frem iforhold til mine 'svingende CRP verdier'. Han virker egentlig litt psykisk ustabil muligens. Da jeg fortalte om det at jeg hadde fått antibiotika så virket han veldig sur og sa at det ikke var ok fordi han mente det kunne være relatert til mine kroniske smerter. Noe sånt som 'Jeg har jo sagt at vi skal vurdere om dette er relatert til en mulig kronisk revmatisk eller autoimmun betennelsetilstand og smertene dine og henvise deg videre for det'. Videre så sier han flere ganger at det ikke er noe infeksjonsfokus, selv om jeg forteller om sår hals. Går inn ett øre og ut det andre.

Altså, for all del, jeg synes at det er bedre at de foreslår noe enn ingenting, men tenker likevel at det er dumt fordi han gir meg en usannsynlig forklaring fremfor en mye mer sannsynlig forklaring og det er ikke  bra for min helse slik jeg skrev ovenfor.

Utover dette med CRP så ønsker han at jeg skal trappe ned på medisiner jeg har fått fra spesialister (hovedsaklig smertestillende) fordi han mener at det er vanskelig å vite om jeg kan ha bivirkninger og at det er nødvendig å revurdere om de har effekt. Jeg har forsøkt å forklare at jeg tenker at det er usannsynlig at de tingene han sikter til er bivirkninger fordi jeg hadde de før jeg begynte på medisinen (anfall med smerter i øvre del av mage) og andre ting (diare) bare kommer i forbindelse med infeksjoner (med høy CRP) (det er Voltaren (fått av revmatolog) og Palexia (fått av smertelege) som han ønsker at jeg skal trappe ned på). Jeg har også forklart at jeg har mindre smerter nå enn før oppstart og at det er akkurat samme type smerter. Jeg får videre mindre smerter ved økning av dose, så opioid indusert hyperalgesi er usannsynlig.

Videre så har jeg forklart at jeg har mye smerter og er for dårlig smertelindret som det er nå mtp å ha en ok livskvalitet og ønsker å fokusere på å gjøre endringer som kan bidre til bedre smertelindring. Har også forklart at dersom jeg har bivirkninger av en smertelindrende medisin, så ønsker jeg helst at man forsøker å bli sikrere på at det er en bivirkninger, forsøker å presiere hva det er og så se om man kan finne måter å håndtere det på som ikke går på bekostning av smertelindring. I mine øyne så er det dog lite sannsynlig at jeg får bivirkninger av akkurat de medisinene han nevner ettersom jeg ikke fikk noen nye plager etter oppstart av de. En god stund etterpå så fikk jeg løs mage ifbm infeksiøs enteritt, men jeg har ikke hørt noe om at man er mer utsatt for magetarmvirus ved bruk av Voltaren. Har gjort koloskopi som var normal. Det er ikke slik at jeg har tarmplager hele tiden eller at jeg fikk dette kort tid etter oppstart av Voltaren. Utover det så er jeg ikke helt imot å forsøke en periode med lavere dose Voltaren.

Ingenting av det har fått han til å endre på innstillingen sin. Han ønsker fremdeles at jeg skal forsøke å trappe ned uten spesifikk, medisinsk grunnlag for seponering. Jeg er helt enig i at man ikke bør bruke medisiner man ikke får effekt av. Jeg har muligens bivirkninger av andre medisiner (altså symptomer som faktisk kom etter oppstart og som derfor kan være bivirkning) som jeg ikke får snakket om fordi han er fiksert på dette med CRP og å trappe ned på opioider og Voltaren.

Jeg er veldig fornøyd med den andre legen jeg har hatt på Volvat og føler meg nå litt bekymret iforhold til hva han kommer til å si.

Hvordan tenker dere at jeg bør tolke oppførselen til denne legen og bør jeg si ifra om at jeg helst ikke vil at han skal snakke med legen på Volvat? Hvordan kan jeg si det på en hyggelig måte?

Hadde dere byttet fastlege på grunn av dette?

Hvordan kan jeg ta opp det at jeg føler han kommer med hypoteser som er mye mindre sannsynlige forklaringer på plager og prøvesvar enn andre mye mer sannsynlige forklaringer og lurer på om det kanskje skyldes at han har problemer med å bli motsagt og å ta feil? Burde kanskje ikke si det siste. Jeg vet jo heller ikke om det er årsaken egentlig.

Takk på forhånd for svar.

 

Endret av krispit
Ekstra informasjon.
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg forstår at du har plager og smerter styrer store deler av livet ditt. Det er trist å høre. Noen tanker:

1) NSAIDs, som diklofenak (selges som Voltaren) er notorisk for å lage kvalme (også bokstavelig talt..) som magesår, mage-tarm irritasjoner m.v. 

2) Du nevner opioider (tapentadol, selges som Palexia). Langvarig behandling med opioider er SVÆRT (les: SVÆRT) uheldig. Kjente bivirkninger går på mage-/tarmsystemet, dog mest konstipasjon. Husk at det også finnes konstipasjonsdiaré (slik at løs mage kan skyldes konstipasjon/obstipasjon). Det finnes veldig få gode indikasjoner for slik behandling, men bl.a. kreftsmerter og livets sluttfase er. gode grunner. Dersom man har andre smerter bør disse utredes bedre.

3) Du nevner en del krevende smerter som trenger medikamentell behandling. Du har ikke nevnt hva slags ikke-medikamentell smertelindring som er forsøkt? Overvekt? Har du en diagnostisert giktproblematikk?

4) Som du er inne på finnes det flere åsaker til betennelsestilstander. Kroppen selv (autoimmun), virus, bakterier, parasitter m.v. De forskjellige årsaken krever forskjellig behandling. Det er helt feil å behandle ikke-bakterielle infeksjonstilstander med antibiotika. Det er en stor misforståelse i befolkningen (internasjonalt) at trivielle infeksjoner skal behandles med antibiotika. F.eks. skal som utgangspunkt halsbetennelser IKKE behandles med antibiotika. Det finnes unntak, e.g. ved tidligere gjennomgått revmatisk feber, og selvsagt ved bekreftet gruppe A streptokokkinfeksjon (hurtigtest fra halsprøve). Husk at man ofte ikke behandler den bakterielle halsbetennelsen med antibiotika for å kurere halsbetennelsen, men får å hindre komplikasjoner. Halsbetennelsen (streptokokker) går over av seg selv hos friske folk og trenger ofte i seg selv ikke antibiotika. 

5) CRP, hvor skal jeg begynne...
CRP sier ingen ting om årsaken til infeksjonen og skal ikke brukes alene for å vurdere behandlingsstrategi. Halsbetennelser overbehandles med antibiotika (AB), til og med flere bakterielle halsbetennelser trenger ikke AB. AB er ikke engang 100 år gammelt, bakterielle infeksjoner har eksistert i millioner av år. CRP er et akuttfase protein som dannes i økende grad ved økende celleskade/cellenekrose, uavhengig av hva som forårsaker celleskaden (virus, bakterier, kroppen selv, traume, brannskade, kreftsykdom etc). Høy CRP (over 100 mg/l) kan ses ved virale infeksjoner og infeksjoner av bakteriell årsak kan gi lav Crp (under 50 mg/l). CRP er et protein som lages i leveren, stor leversvikt kan derfor gi lav CRP til tross for alvorlig infeksjon. Som du skjønner av det jeg skriver så mener jeg CRP ofte brukes feil, spesielt av pasientene, men også av leger. Jeg hører stadig "jeg var hos legen og hadde høy crp, men fikk ikke antibiotika! Dårlig lege!". Konstruktiv kritikk er velkommen, men vær litt ydmyk. Man lærer ikke alt om crp ved å google (vel, det kan man vel egentlig i disse dager, men vær kildekritisk!). Sakset fra helsedirektoratet: "Til tross for kunnskapen om at CRP-stigning er svært uspesifikk, vektlegges CRP i Norge feilaktig høyt som markør for bakterielle infeksjoner. Men høye nivåer (> 200 mg/L) er ikke ensbetydende med alvorlig bakteriell infeksjon og lav CRP utelukker ikke infeksjon eller andre inflammatoriske tilstander."

Jeg vil også påstå at du bør ha relativt god peiling før du kritiserer faglærte om deres vurdering av ditt hematogram. Om det er overvekt av nøytrofile eller lymfocyttære leukocytter gir i beste fall en liten hjelp med årsaksvurderingen. 

 

Grovt oppsummert:

- NSAID utover en liten uke har snever indikasjon. Mye bivirkninger (mage-tarm, magesår, økt sannsynlighet for hjerte-karsykdom)
- Du bør være svært kritisk til opioider, forsøk alle andre tiltak før opioider. Mye bivirkninger (mage-tarm, tolleranse m.v.)
- Ikke alle (bakterielle) infeksjoner trenger antibiotika. AB er i hovedsak årsaken til multiresistente bakterier. Dersom DU får mye AB, kan dine bakterier bli resistente mot vanlige (og uvanlige..) antibiotika, slik at din neste infeksjon ikke kan behandles (skremselpropaganda, men fakta).
- CRP er oppskrytt, ikke heng deg opp i dette. Skal kun brukes i tillegg til klinisk vurdering. 
- vær kritisk til det som skrives på fora, selvsagt også det jeg skriver. Muligens er ingenting av det jeg skriver riktig. Du må velge å stole på noen, jeg anbefaler fastlegen din. Selvsagt finnes det gode og mindre gode fastleger. Bytt om du er i tvil. 

 

 

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Hei. Takk for svar alle sammen.

Ut ifra svarene deres så tror jeg at det har skjedd litt misforståelser. Det er mulig at jeg formulerte meg litt uklart noen steder.

Det er ikke slik at jeg har bedt spesifikt om antibiotika. Det har jeg aldri gjort. Jeg vet at mindre bakterielle infeksjoner kan gå over av seg selv.

Det er ikke slik at jeg er fiksert i CRP. Opplever det som at fastlege er det. Er godt kjent med at CRP kan være lav ved mindre bakterielle infeksjoner og høy ved virus.

Det er ikke slik at jeg har diagnostisert meg selv med infeksjoner. Dette har en andre leger gjort.

I motsetning til folk flest som bare sier at de har en forkjølelse når de får symptomer på det, så gjør ikke jeg det fordi jeg er ekstremt, ekstremt forsiktig med å diagnostisere meg selv med noe som helst, selv ikke noe så banalt som en forkjøelse. Jeg diagnostiserer meg selv mindre enn andre og er mye mer forsiktig med å trekke konklusjoner fra symptomer og prøvesvar enn det folk flest er, derfor sier jeg ikke engang at jeg er forkjølet selv ved symptomer på det.

Kort sagt så har situasjonen vært omtrent slik; går til fastlege med halsbetennelse hadde fra før av kroniske ryggsmerter, har lett økt CRP som var normal før halsbetennelse og ved ryggsmertene, og blir fortalt at CRP er økt pga ryggsmerter. Drar til en annen lege som sier at CRP er økt pga halsbetennelse.

Dette har så skjedd gjentatte ganger fordi jeg har hyppige infeksjoner. Når det er sagt så presiserer jeg igjen at jeg alltid har fått beskjed fra en annen lege at det var en infeksjon. Ikke bare en annen lege, flere andre leger. Det er bare denne ene fastlegen som har spesielle teorier.

Fastlegen har også på en måte ignorert det jeg sier som jeg skriver.

På et tidspunkt så sa han at han tenkte det han gjorde fordi CRP aldri har vært målt normal, men det har den, bare at jeg målte den et annet sted. Den har alltid gått ned til ikke målbar verdi etter at de nye symptomene (halssmerter, hoste, feber, rennende nese, løs mage) har gått over.

Som sagt så har jeg blitt diagnostisert med en infeksjon av alle andre legene jeg har vært hos, det er bare han som har hatt en egen, spesiell teori. Når det er sagt så er jeg glad for at han foreslår noe slik som jeg skrev ovenfor.

Jeg har full forståelse for at opioider og NSAID kan gi bivirkninger. Det jeg har problemer med er om noen foreslår at et problem/plage jeg hadde før jeg begynte på medisinen skyldes medisinen. Eksempelsvis hatt akne hele livet siden 15 år, begynner på NSAID som 30-åring, får ikke mer akne, fastlege sier at akne skyldes NSAID.

Sannsynligvis så formulerte jeg spørsmålet mitt litt rart.

 

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dersom noen vet om leukocytter mer vanligvis er økt ved autoimmune sykdommer enn infeksjoner så setter jeg pris på info om det. Altså f.eks gode studier som har blitt gjort som viser til ulike årsaker til økt leukocytter og deretter ser på andelen de ulike årsakene utgjør av totalen.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...