Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Bytte transitor i forsterker


MartinSR

Anbefalte innlegg

Hei. Har en boss riot r6002 1200w forsterker som har svidde transitorer og lurte på hvor man kan kjøpe nye. Det var vanskelig å se nummeret på de siden de var helt svidde men tror det var Me75n751

X123-3. Søke på det men komme ikke opp noe. Kan sikkert bruke noen med samme ohms men den tredje pinen er svidd av på alle fire. Så vet ikke om jeg for målt de. Bildet er av en Merquant mca-4200 800w som det skjedde akkurat det samme på. (Som et eksempel).

post-453875-4264377_thumb.jpg

Endret av MartinSR
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

sedsberg har et poeng her, det er slettes ikke sikkert at feil på transistor er den opprinnelige feilkilda. Men dette kan måles etter at transistor er fjernet - forutsatt at du har kretsskjemaet tilgjengelig. Du trenger óg kretsskjemaet til å finne frem til riktig erstatningstransistor.

 

Og så kan du ha løpt rett inn i "inhouse-problemet" - altså at produsenten bruker sine egne merkenummer på komponenter. Dette er spesielt et problem med integrerte kretser (IC) hvor det er umulig å bruke chippen til noe som helst annet fordi det ikke finnes dokumentasjon.

 

En annen måte å angripe problemet på er å finne komplementær-transistoren (den som tar andre halvdel av kurven) da de fleste forsterkere benytter seg av transistorer med nær identiske egenskaper, bortsett fra at de har motsatt polaritet.

Da kan du være heldig å finne databladet på den andre transistoren og dermed være i stand til å finne en transistor som har nær samme match som den som er ødelagt.

Men igjen - dette forutsetter at du har kretsskjema eller er i stand til å fastslå typen forsterkertrinn ut fra PCB-platen alene (da det er mulig å lage slutt-trinn til forsterkere med samme type utgangstransistorer - men ikke så vanlig).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For en $70-forsterker så hadde jeg ikke sløst bort tid og penger på å kanskje få den til å virke igjen.

 

Hvis du leser spesifikasjonene så skjønner du også at det er bånnen i bøtta. Den er oppgitt til hele 900 watt RMS (2x450W RMS i 2 ohm)..... Problemet er bare at den har 2x25A sikringer. Altså 50A. Så prøver du å få ut noe serlig mer enn 2x 180 watt (optimistisk) så vil sikringene ryke.

 

Eneste unntaket er hvis du har reparasjon som hobby eller interesse. Da kan man lære noe. Men som geir__hk nevnte bør du absolutt ha kretsskjema eller servicemanual.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...