Gå til innhold

Lektor eller sivilingeniør?


24.09.00

Anbefalte innlegg

Jeg har litt problemer med å velge hvilken utdanning jeg skal begynne på neste år. Jeg har nå et friår og står mellom sivilingeniør på NTNU og lektorprogrammet med realfag som studieretning på enten NTNU eller UiO. Studiepoeng er ikke et problem (jeg har over 60 i studiepoeng i kvoten for førstegangsvitnemål) og jeg har både R2, fysikk 2 og kjemi 2. Jeg har alltid likt å hjelpe andre og folk kommer ofte til meg med dvs. faglige problemstillinger og spørsmål. Jeg har tro på at jeg kan bli en god lektor, men jeg er redd for at jeg vil oppleve det som svært ensidig etter å ha jobbet som det en stund. Jeg har derfor også vurdert å gå sivilingeniør og deretter ta PPU, men jeg ser på det som unødvendig dersom jeg kan kun ta lektorprogrammet og bruke 5 år istedenfor 6 år med PPU. 

 

Velger jeg lektorprogrammet vil jeg ta 80 studiepoeng kjemi og 60 studiepoeng matematikk slik at jeg kan undervise i kjemi og matematikk, mens dersom jeg velger sivilingeniør vil jeg gå enten industriell kjemi og bioteknologi (MTKJ), energi og miljø eller nanoteknologi. Jeg har mest lyst til å gå MTKJ, men jeg har fått inntrykk av at det ikke er så attraktivt på arbeidsmarkedet, da særlig på grunn av oljeindustrien, som jeg uansett ikke har lyst til å jobbe innenfor. Jeg vet iallfall at jeg enten vil jobbe med kjemi eller med å finne smarte løsninger for å bedre miljøet. Jeg setter pris på at dere kommer med tanker om hva dere mener jeg bør velge!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Selv har jeg master i fysikk + PPU, og kan ikke si jeg har angret på det.

Pr. dags dato jobber jeg som lektor og trives med det, men jeg vet ikke om jeg kommer til å stå i den jobben til jeg takker av.

 

Jeg vet ikke om jeg vil karakterisere det ekstra året med PPU som en ulempe, spesielt når man tar i betraktning at du kommer inn i lektor/undervisnings-yrket med en helt annen bakgrunn enn de som har lektorutdanning. Mitt inntrykk er at lektorer med erfaring fra næringslivet, eller med alternative utdanningsløp er vel så ettertraktet som "rendyrkede" lektorer.

Når det er sagt så kan man si mye om PPU-året, og en god del av det er ikke utelukkende positivt. Jeg vil anta at lektorutdanningen - som profesjonsstudie - er milevis bedre.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Lønnsmessig er det penger å hente på master + PPU (altså 360 sp totalt) snarere enn en ren lektorutdanning på 5 år/300 sp, siden du da havner på 7966 lektor med tilleggsutdanning istedenfor 7965 lektor.

 

Jeg vil også tro at sivilingeniørgraden gjør det lettere å gå over i industrien dersom du etter hvert blir lei av skoleverket. Økonomien er også trivelig, riktignok er forskjellen ikke mer enn noen titusen i starten, men når en lektor har makset ut ansienniteten etter 16 år er forskjellen flere hundre tusen opp til studiekameraten i privat sektor.

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...