Jump to content
Vinduet

Har gått på en smell; hvordan bli skytebas i voksen alder?

Recommended Posts

Hei.

 

Jeg er 24 år og fullførte nettopp en bachelorutdanning, men har svært dårlige jobbutsikter. Fra tidligere har jeg fagbrev som tømrer. Jeg har nå en deltidsstilling med 170 kr per time, uten muligheter for å "stige i gradene" og med lite muligheter for full stilling. Jeg er ikke interessert i å jobbe som tømrer igjen.

 

Jeg føler nå at jeg har gått på en smell med tanke på at jeg har fagbrev innen noe jeg ikke ønsker å jobbe med likevel, i tillegg til en bachelor jeg ikke får bruk for. Mine venner på min egen alder har flere års erfaring innen sine felt og har allerede kjøpt hus og leiligheter. Og her står jeg med studielån og dårlig betalt deltidsstilling.

 

Som dere skjønner har jeg det travelt med å "komme i gang" med livet. Jeg har forsøkt å følge drømmen, men det gikk desverre ikke. Dermed blir hovedprioriteringen nå å skaffe jobb hvor jeg kan tjene godt. Jeg leser på utdanning.no at skytebaser har en årslønn på ca. 650k, noe som frister. Jeg trives godt med å være ute og liker å komme hjem og være sliten etter jobb. Jeg synes jobben virker spennende og blir trigget av det store ansvaret det medfører å håndtere sprengstoff.

 

Har noen erfaring med å få jobb innen yrkesfag etter å ha fullført høyere utdanning? Jeg er redd eventuelle arbeidsgivere vil synes det er merkelig å søke jobb innen fjell- og bergverksfaget med min CV.

 

Etter det jeg forstår kan en, som voksen, enten bli lærling eller jobbe som hjelpearbeider i 5 år før en tar fagprøve. Jeg kjenner ikke systemet og vet ikke hva som vil være det beste valget i min situasjon. Har noen erfaring med liknende, tips, eller råd?  Hva vil jeg eventuelt tjene de første årene? Og hvordan går jeg frem?

 

På forhånd takk!

Edited by Vinduet

Share this post


Link to post

I utgangspunktet så tror jeg ikke du kan bli lærling da det avhenger av at du har skolegang for det relevante fag.

 

Lærling er i de fleste fag to år med lav lønn + VGs

Hjelpearbeider er 5 år med middels til høy lønn.

 

Hvis du har relevant erfaring eller utdanning kan det korte ned på tiden som kreves før fagprøven kan tas.

 

Selv går jeg andre veien da jeg har lav utdanning og søker meg oppover. Jeg kan ikke se at det er noe problem andre veien, annet enn at du kan få avslag enkelte plasser pga "overkvalifisert".

 

Jeg kjenner ikke helt til hva grunnen er, men jeg antar det er fordi enkelte bedrifter ikke vil risikere at en ansatt som aksepterer lav lønn for lav stilling tross høy kompetanse senere skal ombestemme seg å kreve høyere lønn.

 

Jeg vet iallefall at min bror har fått flere avslag pga overkvalifisert, men da handler det om flere fag og ikke utdannelse.

 

Uansett burde du iallefall enkelt og greit kunne fjerne spesifikk informasjon om utdannelsen i en cv. Men en bachelor trenger i utgangspunktet ikke å bety noe som helst så jeg har vanskelig for å tro at den skal ødelegge så mye for deg. - uten at jeg snakker av erfaring.

 

Av og til må bare en av oss komme med et svada svar før de som har greie på det veier inn.

Share this post


Link to post

Det er kanskje litt utenfor, men det finnes diverse administrative jobber hvor type utdanning ikke spiller så stor rolle, men mer at du bare har en utdanning. Det blir jo ikke akkurat noe slitsomt utearbeid, men kan være verdt et forsøk i starten hvertfall?

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...