Gå til innhold

Atmosfæriske elver flyter rett mot oss. Kan skape flere oversvømmelser i nær fremtid


Anbefalte innlegg

Topografien tatt i betrakning har Norge utrolig få naturkatastrofer.. om noen i det hele tatt de senere år. Når man studerer fjord-Norge skulle man tru at alskens ras snart hadde vært noe som skjedde hele tiden et eller annet sted. Takket være våre forfedres erfaringer med norsk natur og klima er det snart bare reguleringslovene de siste 50 årene som har vært årsak til at liv har gått tapt og at hus at blitt bygd der de ikke burde bygges. Samtidig har veier langt på vei blitt plassert på toppen av eksisterende lag fra siste istid uten noen form for ressikring.

 

Når det gjelder karribean og "atmosfæriske elver" var det ofte voldsomme lokale flommer på 50 og utover på 60-tallet. Disse ble forårsaket av forholdsvis korte men langt varmere somre enn i de siste tiårene. Vinteren vart snart til mai og på slutten av august var det frost igjen. Husker at vi tett og ofte måtte rømme inn fra markene under voldsomme tordenvær med påfølgende styrtregn som tok med seg bruer og veier gjennom hele sommeren. Vi brukte mye tid på å sikre elveløp som stadig ble bredereog med å få på plass bruer som kunne brukes av hest i det minste, noe som var viktig for å sikre vinteren. Allerede på slutten av august kunne grønnsaker bli ødelagt av frost mens tordenvær og styrtregn roet seg ned..

 

Dette ser det ut som at dagens metereologer ikke engang var klar over dette skjedde, sammen med dagens overfylte forskningsinstusjoner som har funnet på at det er vi mennesker som styrer klima i verden.

Husker min gamle far fortalte om milde vintre på 30-tallet, den gang alle vintre var milde og snart uten snø. Altså et totalt omsnudd klimabildet sammenlignet med tiårene etter krigen. Da var somrene kjølige, mens husdyrene gikk ute snart hele vinteren pga at snøen uteble..

 

Kanskje denne Bjørn Samset burde ha fått seg litt voksenopplæring om vær og klima før mediene bruker han mer. Fyren er jo helt forskrudd..

 

Jeg lurer på hvem som er helt forskrudd? Samset eller Sæterbø? Sæterbø bruker minner fra barndommen og bestefaren sine minner som fakta. Det er ikke helt etter læreboka. Kanskje Sæterbø bør lære seg mer om vitenskapelige metoder.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...