Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Styrets muligheter når sameier nekter å samarbeide.


Lid/Ran

Anbefalte innlegg

Da fortsetter sagaen om det lille sameiet som har vært preget av cowboytilstander i 4 år, og hvor styret blir møtt med enorm motstand når de forsøker å få ting under kontroll.

 

Den aktuelle saken er tidligere diskutert (med en annen juridisk problemstilling) her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1843825&hl=

 

Kort oppsummert: En i sameiet har i installert ulovlig 220 elnett i bod, dvs uten godkjent fagmann til å gjøre jobben. Styret har bragt på det rene at bodanlegget er felleseie og ergo styrets ansvar. Styret har uansett et overordnet ansvar for HMS i sameiet og kan holdes juridisk og økonomisk ansvarlig om de handler mot bedre vitende.

 

Sameier ble kontaktet skriftlig og gjort oppmerksom på at styret trenger en samsvarserklæring for det elektriske arbeidet som er gjort. Det ble også påpekt at å strekke kabler gjennom fellesareal og å ta hull på fasade for å få jordkabel ut til bod ikke er greit uten å ha kontaktet styret først, uansett hvem som har gjort jobben. Det ble i tillegg nevnt at sameier også hadde saget hull i fasade på et splitter nytt bodanlegg for å installere port (type låvedør) helt uten å ha hatt kontakt med styret, og at eventuelle framtidige slike behov måtte meldes til styret. Vi sa at det som gjaldt det mer praktiske og estetiske (kabeltrekk, port) ville ikke styret på egen hånd gjøre noe mer ut av, men at for å ivareta sikkerheten så måtte samsvarserklæring sendes inn før el-anlegget ble benyttet.

 

Svaret var et kontant personlig angrep på styreleder alene. Han gjorde dessuten som han ville. Han kunne ha så mange porter han ville, det var hans bod. Og han nektet å gi etter for krav om samsvarserklæring. Styreleder laget bare kvalm, alt ble gjort så vanskelig, og burde feie for egen dør osv.

 

Da blir spørsmålet. Styret mener de har alt sitt på det tørre når vi krever en samsvarserklæring. Dersom sameier ikke følger kravet, hva er neste steg i prosessen? Hvilket handlingsrom har styret? Hva bør de gjøre? Selvsagt vil man prøve å komme til en minnelig løsning først, men gitt at det ikke løser saken.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dersom en beboer i sameiet ikke innretter seg etter krav fra styret, men bedriver aktiviteter som setter både liv og felles boligmasse i fare, da er vel utkastelse et mulig virkemiddel. Sjekk om styret trenger å innhente mandat fra generalforsamlingen før dette tiltaket iverksettes.

 

En enklere løsning for denne konkrete saken er å kontakte det lokale elektrisitetstilsynet. Normalt er det lokalt kraftlag som har denne jobben. Spør om dem kan komme på en inspeksjonsrunde. Dette vil eventuelt kunne resultere i et utbedring eller et dokumentasjonskrav.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...