Gå til innhold

Menneskets natur å utrydde seg selv?


Anbefalte innlegg

Jeg har en venn som mener mennesket gikk feil vei for mange tusener av år siden. 

At mennesket har mistet kontakten med naturen og at dominante hanner med behov for å fremheve seg selv foran fellesskapet har ødelagt mye for mennesket. At det er de som har minst lyst til å lede andre mennesker som faktisk burde "step up" og prøve å lede, for makt har historisk vist seg å være en meget farlig ting.

 

Hvis man hadde et overtall av ledere som var flinkere og likte bedre å lytte enn å høre lyden av sin egen stemme så kanskje mennesket ville hatt bedre sjanser. I bunn og grunn er jo alt rundt oss i samfunnet konsekvensene av historier mennesket har fortalt siden vi utviklet prefrontal cortex i hjernen, som igjen har blitt til kulturer, som igjen har blitt til verdenshistorie. At kulturene ikke går sammen er fordi de nasjonale historiene er så sterke. Kanskje hvis vi hadde flere globale historier for en felles identitet, så ville mennesket som rase hatt bedre sjanse. Kanskje det ligger en nøkkel i en felles utforskning av verdensrommet i samarbeid på tvers av landegrenser? Kanskje bosetting av Mars kan bli noe samlende? 

 

Det som er sikkert er at endeløs vekst ikke vil fungere på en planet med knappe ressurser. Noen snakker om at skifte må være til en mer ressursbasert økonomi, men det virker nok fjernt sett med dagens kurs som ligner mer som et virus som utarmer planeten og ikke lever i pakt med den. 

 

Men: noen sier at før i tiden levde man ikke i pakt med naturen, man døde i pakt med naturen i en økologisk balanse.

 

Bill Gates sier at det for mennesket aldri har vært bedre enn nå og han virker det som har satt seg inn mye i farene som truer mennesket og egentlig alle dyr på jorden. Det ser kanskje ikke sånn ut, men mye går bedre for mennesket enn det har gjort...

 

Superintelligent AI kan gå begge veier. Det kan være det verste som hender oss eller det kan være det beste (hvis du tror på et scenario på to dører der den ene vil være å slutte å forbedre maskinene og den andre vil være å fortsette). Jeg tror ikke egentlig på noe terminator-scenario, men tviler på at mennesket vil slutte å forbedre AI så på ett tidspunkt vil AI bli mer intelligente enn mennesker og spørsmålet vil kanskje mer være om en superintelligent AI som forbedrer seg selv på et tidspunkt vil bli så utviklet og fjernt fra mennesket at det mer vil se bort fra oss slik vi ser bort fra behov til dyr eller maur i dag. Altså hvis en maurtue står der vi skal sette opp huset vårt, så fjerner vi det uten en tanke rundt det, det er risiko for at en AI på et eller annet tidspunkt vil gjøre det samme mot oss når intelligensdistansen blir like stor på maskin og oss.  

Endret av Hobbygitar
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Absolutt alle arter har potensiale til å utrydde seg selv, og de fleste arter har jo også blitt utryddet gjennom evolusjonens gang.

 

Mennesker er ikke noe unike på å forbruke mer ressurser enn det som er bærekraftig. Alle arter forbruker ressurser til de dør av sult, eller av infeksjoner som følge av overbefolkning.

 

Siden vi mennesker er mer intelligente overlever vi lengre før dette skjer, men våre instinkter er ikke noe mer destruktive enn andre dyr. Bare se på hva andre arter (kanin, kongekrabbe, dingo etc) har gjort når de har fått herje fritt.

 

Menneskers intelligens gir oss i det minste en liten mulighet til å overkjøre instinktene og finne en løsning. Løsningen vil dog alltid være kortsiktig (med tanke på universets levetid er alt vi foretar oss ubetydelig og kortsiktig).

 

Evolusjonen virker på oss som den gjør alt annet liv, og en gang vil vi enten utvikle oss til noe annet, eller falle fra.

Hvis vi faller fra vil andre arter utvikle seg, og begå akkurat de samme "feilene" fordi biologi rett og slett er lagt opp slik (på denne planeten i hvert fall).

 

Forhåpentligvis kan vi finne en løsning som sørger for at vi har det så bra som mulig til den tid kommer.

 

Edit: Satte inn noen kommaer, rettet et par skrivefeil. Rettet også opp nest siste avsnitt.

Det verste er at du ikke er ironisk.
Lenke til kommentar

 

[...]

Det verste er at du ikke er ironisk.

Nøyaktig hva er det du reagerer på? Evolusjonen virker på oss som alle andre vesener, og har allerede virket på våre forfedre/formødre (Homo Sapiens har levd veldig kort tid relativt sett)

Jeg vil si at jeg også har god dekning for å påstå at biologi er lagt opp på denne måten som jeg beskriver.

All kunnskap om andre dyr og menneskets fortid tilsier at alle vesener forbruker resssurser for å sikre overlevelsen til ens gener, og blir hindret av ressursknapphet og problemer som oppstår av f.eks overbefolkning.

Dessverre virker det som om dette faktum innhenter oss mennesker også nå, med tanke på f.eks klimaforandringer, men som jeg skrev er det et håp for at vi med vår intelligens kan finne en løsning slik at vi til slutt utvikler oss videre til en annen art i stedet for å falle fra.

Ser ikke helt hvilke faktafeil jeg har her, men jeg oppfordrer de med bedre kunnskap innen biologi enn meg til å komme med korreksjoner. Det er slik man lærer. :)

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Mennesket er spesielt, fordi vi kan styre vår utvikling. Så når gamle arter er borte, trenger ikke skje med mennesket, det blir en kontinuerlig utvikling. Så mennesket blir ikke erstattet med en bedre art. Om mennesket dør ut er det fordi det blir ulevelig på jorden, og vi ikke har lykkes med å immigrere ut i solsystemet. Men om man tenker over det, så skal det kanskje mer til å ødelegge denne planeten slik at den blir vanskeligere å leve på enn feks Mars, som for tiden er totalt ubeboelig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...