Gå til innhold

Derfor er oljeveteranen alvorlig bekymret: - Det begynner å haste


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Verden vil trenge olje og gass i mange år fremover - husk også på at hydrokarboner brukes til fremstilling av mange andre produkter - den brennes ikke bare i motorer, som noen synes å tro. For Norges del er det spørsmål om vi ønsker å fortsette produksjonen og hvor lønnsom den eventuelt vil være. Det snakkes mye om at vi skal bli teknologiledere på andre områder, men teknologiutvikling er ikke billig og da må det satses mye penger på det - det er lett å glemme i politiske taler. Vi trenger mye ny teknologi for at vi skal kunne opprettholde det velstandssamfunnet vi "har lagt oss til" og eventuelt erstatte olje og gass virksomheten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Verden vil trenge olje og gass i mange år fremover - husk også på at hydrokarboner brukes til fremstilling av mange andre produkter - den brennes ikke bare i motorer, som noen synes å tro.

Det er nok ikke noen her som tror dette. Men transportnæringen står for den desidert største andelen av oljeforbruket.Hvis denne næringen forsvinner, mister oljen noe av "economy of scale"-fordelen, og det er sannsynlig at fornybare kilder til andre markeder blir mer konkurransedyktig. Olje er ikke den eneste kilden til hydrokarboner. Det er tross alt hva alt som lever er laget av.

 

Kollapsen av olje og gassbransjen vil nok gå ganske raskt så snart transportnæringen for alvor har begynt å gå vekk fra fossile brennstoffer. Norge vil jo forøvrig være en av de første stedene hvor olje blir for billig til at utvinning blir lønnsomt.

 

Jeg er 100% sikker på at hvis ikke Norge begynner avviklingen nå, så vil vi se bølger med konkurser som vil gjøre titusenvis av arbeidere arbeidsløse over natten. Det er ikke godt for økonomien og stabiliteten i landet. Markedet for olje og gass kommer garantert til å bli ustabilt, og det blir ikke pent for Norge. Mange prosjekter vil ende opp i tap, og mye av pengene vi tjente på å opprettholde oljebransjen i noen år til vil gå i dass i tapte investeringer.

 

Vi mennesker har en tendens til å ikke endre retning før vi har gått på en skikkelig smell. Jeg er ikke veldig optimistisk til at Norge vil klare å være smartere enn som så, men det er lov å håpe.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...