Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg lurer på om det finnes jobber for programmere i Norge, eller må man utenlands... Er det snakk om faste jobber eller spesielle prosjekter over en periode? Hvilket programmeringspråk finnes det mest jobber i og får man i det hele tatt jobb uten jobberfaring?

 

Til slutt.... finnes det noen sider på nettet som omhandler spesielt jobb og programmering?

 

JT

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det finns mange muligheitar for å få jobb innan programmering i Norge, om du då ikkje er spesialisert innan eit svært snevert felt. Eg veit ikkje noko om kva utdanning du har, men dei fleste bedrifter er oppteken av at ein har ein eller anna form for ingeniørutdanning (bachelor- eller mastergrad, som det heiter no).

 

Nokre selskap ansetter nok uten at ein har slik formell utdanning, men då berre dersom ein kan utmerke seg på ein heilt spesiell måte. Om du har utvida erfaring frå tidlegare prosjekt (som bør vere store og imponerande å ha på CVen), så kan du gå for dette alternativet. Viss ikkje, sats på utdanning. ;)

 

(Innlegget er skrive med det forbehold at eg faktisk er under utdanning sjølv, og difor ikkje har jobb enno).

Lenke til kommentar

Skal du ha IT-jobb idag er det programmering eller support som er tingen. Det er fortsatt mye c++ det går i, men endel jobber med java og fler og fler ser på .net gjerne med visuak basic eller c#

 

Skal du være sikret jobb resten av livet er lavnivå programmering av drivere for x86 tingen

Lenke til kommentar

lol - kilogram; stilig avatar! :D

 

Jeg har svære planer om å komme meg inn på universitet/høyskole etterhvert. Jeg kan med en gang si at noen privat-skole i form av "Hva het skolene igjen" ikke er så lurt.

 

Skaff deg generell studie-kompetanse .. kom deg inn på høyskole/universitet.. alternativet, hvis du ikke er heldig, er å jobbe på bensinstasjon eller å gå ledig ... :p

Lenke til kommentar

Angåande programmeringsspråk; så gløymte eg heilt å nemne det i går. Det er som oftast ikkje så viktig kva språk du kan. Det som er viktig er at du forstår prinsippa bak programmering, og då opplever du at det er relativt kjapt gjort å lære seg eit hvilket som helst programmeringsspråk over kort tid. T.d. lærte eg meg det grunnleggande i PHP på ei helg, utan å ha programmert i noko anna enn Delphi på over 2 år. Om du skjønner korleis ting virkar, har det difor ikkje så veldig mykje å seie kva språk du kan.

 

Du bør derimot satse på å lære deg eit språk skikkelig, og det treng ikkje naudsynt å vere eit språk som mange kan, men det bør vere relatert til det du evt. kjem til å jobbe med. Har du lyst til å drive med spillutvikling, lær deg C++. Skal du lage treige, men applikasjonar som er kryss-plattform, lær deg Java (du har rett, eg likar ikkje Java i det heile). Skal du bli webutviklar, lær deg PHP, Perl eller Java/JSP. Skal du utvikle databaseapplikasjonar eller annan generell programvare for Windows, bruk Delphi, osv.

 

Dette innlegget er sjølvsagt farga av mine personlege oppfatningar av dei ulike programmeringsspråka.

Lenke til kommentar

enden: Det kan hende jeg har litt dårlig erfaring med akkurat dette selv; altså at det gjelder ikke nødvendigvis for alle eller for alle skoler. De du nevner er nok akkurat de jeg tenker på tror jeg.

 

De fleste jobber krever "minimum 2 år Høyskole/Universitets-utdannelse" har jeg inntrykk av. Altså noe annet ser ikke ut til å duge ..

 

Ta forresten en titt her: http://slashmirror.abnormal.com/programming_languages.html

 

Jeg så også et annet sted for en tid tilbake at Java er litt på vei ut og C++ er på vei "inn igjen". Noe jeg i hvertfall er glad for. De ligger ganske nær hverandre nå. :)

 

Forresten, snedig, jeg hadde nesten ingen skrivefeil ennå jeg skrev innlegget i dritfylla søndag morgen. Må ha hatt skikkelig flax. :)

Lenke til kommentar

Eg nemnte ikkje .NET fordi eg ikkje heilt kan sjå kvar det "passar inn", eg har ingenting imot det som rammeverk. Dersom du berre har planar om å programmere for Microsoft-plattformen, så kan du jo bruke eit .NET-basert språk (det kan jo hende at Mono-prosjektet blir ferdig ein gang, forresten).

 

Å programmere i språk som er populære på fleire plattformar er alltid ein fordel. Slike språk inkluderer (men er ikkje begrensa til) C/C++, Java, Delphi, PHP og Perl. For øyeblikket er Java "trendspråket" som dei fleste høgskular/universitet underviser i. Personleg likar eg ikkje språket i det heile.

 

Delphi er for øyeblikket kryss-plattform (med Kylix), men korleis dette kjem til å bli no når Delphi 8 for .NET er ute, veit eg ikkje. Dette skal eg komme tilbake til når eg får min kopi av Delphi 8 (ikkje lenge no).

Lenke til kommentar

Det er viktig å få med seg at .NET ikke er et språk, men et sett API'er eller programvarebiblioteker.

 

I tillegg har man en virtuell maskin også da. Unødvendig tullball i mine øyne, men så har jeg ikke satt meg så alt for mye inn i det heller da.

 

Man kan som kjennt bruke flere språk mot .NET. På samme måten som man kan bruke flere språk mot andre API'er som f.eks. wxWindows og GTK+.

Lenke til kommentar
Det er viktig å få med seg at .NET ikke er et språk, men et sett API'er eller programvarebiblioteker.

.NET er mer enn et sett med API'er, det er M$ platform for 'managed-applications' og web-services, dette inkluderer alle bibliotekene, verktøyene, applikasjoneserverene og etterhvert også miljøet de kjører i, å kjenne API er bare en liten del av hva som skal til for å lage gode .NET applikasjoner.

daysleeper: Hva er galt med privatskolene?

Nå har det seg vel sånn at det er stort sett bare BI, MI og NITH som har høyskolestatus og er anerkjent på lik linje med de offentlige, IT-akademiet & co er ikke det rette stedet å være nå om dagen.

 

Det er desverre også slik at NITH tiltrekker seg en del studenter som kommer for å unngå den obligatoriske mattematikken på de offentlige høyskolene (ihvertfall i Bergen hvor inntakskravene til bachelor stort sett har vert begrenset til vitnemål fra vgs, hvordan det er ellers i landet tør jeg ikke si noe om), det er synd både for alle de seriøse på NITH og fordi mattematikken er en veldig viktig del av informatikken.

Endret av MailMan13
Lenke til kommentar

Takk for svarene...

 

Oki... skjønner at universitet og/eller en it-utdannelse (privatskole) kan være veeeeeldig bra i jobbsammenheng. Har MSCA og MCSE men det har jo ingenting med programmering å gjøre... og har heller ikke råd til å ta noe MCSD e.l.

 

Hva hvis jeg hiver meg på freeware/shareware-bølgen? Hvis jeg lager no bra å legger det ut på nettet og bruker det som referanse... Kanskje det kunne oppveiet litt for manglende utdanning?

 

JT

Lenke til kommentar
Hva hvis jeg hiver meg på freeware/shareware-bølgen? Hvis jeg lager no bra å legger det ut på nettet og bruker det som referanse... Kanskje det kunne oppveiet litt for manglende utdanning?

Da tror jeg det skal være veldig bra, det finnes nok av dyktige arbeidsledige folk med 3~5 års utdannelser å ta av for tiden, skal du ha jobb i det fagområdet så kommer du ikke utenom høyskolen/universitetet.

 

Finn deg en plass som underviser i komponentbaserte modeller som .NET med DCOM eller J2EE og Web Services er mitt råd.

 

At java ikke er 'kult' nok for kilogram får være hans problem, det er i dag den største platformen for webservices og distribuerte systemer så her kommer det jobber etterhvert.

Endret av MailMan13
Lenke til kommentar

Å jøye meg...skulle egentlig til dama jeg, men det får drøye :p

 

Hvilket språk man velger er i bunn å grunn det samme. Mitt råd vil være å velge et moderne språk, og tenker da i utgangspunktet et objektorientert språk. Det er sant som Kilogram sier at det er tankegangen bak som er viktigst. Syntakst tar man rimelig kjapt.

 

Når det kommer til utdanning så er det viktig å skille mellom "vanlige" skoler og skoler som baserer seg på sertifisering. Min mening (og den vet jeg er rett på dette området :p) er at skal en ha en god og solid it-utdanning idag så må en komme seg på en skikkelig høyskole/universitet. Sertifiseringer baserer seg som regel på å være å bruke et verktøy. Dette holder ikke for å få en bra jobb lengre. Man må ha noe mer.

 

Meningen om at NITH er en av disse "lettere" utdanningen blir feil (Ja, jeg går på NITH). La meg forklare: DPH (som det het tidligere) led av dette, det skal jeg være den første til å innrømme. I de 2-3 siste årene har undervisningen derimot endret seg til å bli mer solid. Vil stort sett si at hovedforskjellen mellom NITH og andre høyskoler/universiteter som tilbyt batchelor ligger i realfag-delen. Ja, dette er en viktig del innenfor databehandling, men ikke like nødvendig og essensiellt innenfor alle felter. NITH satser mest på å skape utviklere til næringslivsapplikasjoner, altså systemutviklere, programmerere, samt også etterhvert drift og vedlikeholdspersonell (velger retning siste året). Man holder seg på et nivå ovenfor det aller tekniske (svært lite assembly, avansert algoritme-teori, simulasjoner mm), men fokuserer mest på det praktiske. Ing.delen kan man også ta ved NITH, men dette tilbys ikke ved alle skolesteder.

 

Sats på en 3-5års utdanning. Ved de fleste skolesteder undervises det idag Java (kilogram: syns du skal si mer konkret hva du ikke liker med Java så vi får sjansen til å forsvare oss :)). Dette er et helt kurrant språk, og det gir deg et godt grunnlag til å lære andre relevante språk, f.eks .NET-"språkene". Næringslivet idag bruker mye Java og .NET i sin utvikling, og det er her arbeidet ligger (kommer til å ligge...). Har selv vært i kontakt med en del bedrifter den siste tiden angående utførelse av hovedprosjekt hos dem. Størsteparten vi har kommet over dreier mot .NET, mye Java, og en del forskjellig Web-utvikling.

 

PS. Innlegget ble veldig langt, og ble nok en del gjentagelser av av meg selv og andre. Sorry :cry:

Lenke til kommentar

Blir litt off-topic dette egentlig ...

 

Om Kilogram ikke liker Java er vel det ingen ting å "forsvare" seg mot; folk har rett til å like/ikke like det de vil og har lov til å si det. Det er ingen grunn til å forsvare seg fordi andre har andre meninger om slike ting som kanskje kan ansees å være en smaksak.

 

Det er så klart greit å spørre hvorfor en liker/ikke liker en ting.

 

Det finnes høyskoler som underviser i andre språk enn Java. C++ f.eks. (Jeg må få rota meg inn på en sånn en snart. :) )

 

..og ja, du gjetter riktig, jeg kan ikke fordra Java. :p

 

"Java isn't platform independent; it is a platform. Like Windows, it is a proprietary commercial platform."

 

Dette er tatt fra Bjarne Stroustrups FAQ; jeg har i grunn noenlunne de samme meningene som han om flere ting.

Hele svaret (og spørsmålet) angående Java fra FAQ'en hans:

 

Is Java the language you would have designed if you didn't have to be compatible with C?

No. Java isn't even close. If people insist on comparing C++ and Java - as they seem to do - I suggest they read The Design and Evolution of C++ (D&E) to see why C++ is the way it is, and consider both languages in the light of the design criteria I set for C++. Those criteria will obviously differ from the criteria of Sun's Java team. Despite the syntactic similarities, C++ and Java are very different languages. In many ways, Java seems closer to Smalltalk than to C++.

 

Much of the relative simplicity of Java is - like for most new languages - partly an illusion and partly a function of its incompleteness. As time passes, Java will grow significantly in size and complexity. It will double or triple in size and grow implementation-dependent extensions or libraries. That is the way every commercially successful language has developed. Just look at any language you consider successful on a large scale. I know of no exceptions, and there are good reasons for this phenomenon. [i wrote this before 2000; now see a preview of Java 1.5.]

 

Java isn't platform independent; it is a platform. Like Windows, it is a proprietary commercial platform. That is, you can write programs for Windows/Intel or Java/JVM, and in each case you are writing code for a platform owned by a single corporation and tweaked for the commercial benefit of that corporation. It has been pointed out that you can write programs in any language for the JVM and associated operating systems facilities. However, the JVM, etc., are heavily biased in favor of Java. It is nowhere near being a general reasonably language-neutral VM/OS.

 

Personally, I'll stick to reasonably portable C++ for most of the kind of work I think most about and use a variety of languages for the rest.

 

 

Om noen liker Java -- helt greit for meg; jeg spør ikke en gang hvorfor. -- og om noen ikke liker C++ -- samme greia. Jeg er fornøyd med mitt uansett.

 

 

Litt on-topic igjen

 

En høyskole/universitets-utdannelse er sterkt å foretrekke fremfor noe "kjappt og enkelt" ja.

 

..og har man i tillegg praktisk erfaring å vise til, enten i form av jobb eller programmerings-relaterte prosjekter, er jo det veldig bra tror jeg da.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...