Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Muntelig i samfunsfag. den kalde krigen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fiender som hadde masseødeleggelsesvåpen og var redde for MAD, Mutually Assured Destruction. Hvis et angrep fra en av sidene trigget et angrep fra den andre siden så var begge dødsdømt pga. atombomber.

 

Grunnen til at de var fiender var i stor grad pga. "demokrati" VS "kommunisme". Se på gamle propagandating, USA så på Sovjet som djevler og motsatt.

 

Det har dog vært en del proxykriger mellom USA og Sovjet så krigen var ikke helt kald ;)

Lenke til kommentar

Den kalde krigen skyldes i grunn to motstridende ideologier: kommunismen og demokratisk liberalisme. USA så på kommunismen som "verdens undergang", og satte inn store ressurser for å unngå at land gikk over til kommunismen.

 

USA bidro blant annet med økonomisk og militær støtte (via Trumandoktrinen og Marshallhjelpen) til land som skulle bygges opp igjen etter 2. verdenskrig, med den betingelsen at de skulle gå over til deres styreform.

Russland bidro til å frigjøre mange land under 2. verdenskrig, og hadde derfor stor innflytelse i mange av landene i Vest-Europa og Asia. Denne såkalte vestblokken utgjorde en stor trussel mot USA og deres allierte, og det ble en strid om 'verdensherredømme' (ikke helt bokstavelig, men ikke langt i fra).

 

Denne ideologiske striden førte til et våpenkappløp der det ble utviklet kjernefysiske våpen som var i stand til å utslette hele menneskeheten. "Problemet" var at både USA og Russland visste at et hvert angrep ville føre til et gjensidig motangrep - et angrep ville altså bare føre til gjensidig ødeleggelse (MAD).

 

Anbefaler deg spesielt å lese mer om den ideologiske striden og terrorbalansen. Bare spør dersom det er noe spesifikt du lurer på. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...