Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

triks mot slitasje i ledd (artrose)


rsagneskar

Anbefalte innlegg

Hallo. Jeg har slitt med dårlig ankel i over 3 år. Jeg tok en kikkhuls opperasjon der de fant en slitasje grad 2 / 4. Ganske kipt altså da dette ikke kan fikses og er 23 og glad i idrett og det å være fysisk aktiv. 

 

Lurer på om noen har erfaringer med angående noe behandlings måter for artrose? Har selv funnet behandlinger som PRP (platerikt plasma) og forskjellige typer urter og tabletter som visst nok skal kunne bedre smerte og bevegligheten i leddet.

 

Har prøvd forskjellige type fysjoterapi, lege, kiropraktor, osv.

 

Om det er noen her som har erfaringer hadde jeg satt pris på litt hjelp :)

 

Endret av rsagneskar
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei!

Synd å høre at du har fått artrose. Dette er jo ikke en farlig sykdom, men det ofte smertefullt og setter en del begrensninger.

 

For å kunne ta fatt i hvilke behandlingsmuligheter som er tilgjengelig, er det også viktig å forstå hva artrose er. Artrose er degenerering av leddoverflatene i et lett (artr = ledd, ose = degenerering). Alle våre leddoverflater er dekket av brusk som heter hyalin-brusk. Dette er hardt brusk, som skaper liten friksjon mellom leddoverflatene - de glir godt mot hverandre. Inni selve leddet er det også leddvæske som heter synovial væske som inneholder store deler hyaluron syre - som er en tyktflytende væske som smører leddoverflatene.

 

Ved artrose, så er disse leddoverflatene ødelagte (i forskjellig grad), og den tynne fine hinnen av hyalinbrusk blir skrapet bort, noe som fører til at selve benet (knokkelvevet) som ligger under dette fine laget med brusk, blir eksponert. Dette er ikke like hardt og fint som brusk, noe som gjør at leddoverflaten blir ruglete og vond. Dette medfører betennelser, smerter og innskrenkelse av bevegelighet.

 

Behandling

Urter, platerikt plasma og tabeletter har ingen effekt på artrose, fordi ingen av disse midlene kan gjenoppbygge den fine overflaten som må til for at leddet skal fingere normalt igjen. Dette er noe av det kjipe med artrose. På den andre siden, så kan man prøve så godt man kan å trene opp leddet, og bruke det så langt det lar seg gjøre. Noen har effekt av å ta smertestillende (paracet) for å dempe smerten artrose medfører, og utenom dette så har ingen tabelett noen effekt.

 

På VG er det ofte reklame om kollagen-tabeletter som skal hjelpe mot artrose. Dette kan jeg fortelle med en gang at IKKE virker, fordi kollagen er et protein som blir brutt ned til amino-syrer i mage- og tarmkanalen, og blir brukt som bygge-stener i kroppen til det kroppen skulle trenge dem til. Så ikke kjøp disse, det er dyr skuffelse.

 

Den aller beste løsningen for artrose er som ofte operasjon hvor man setter inn et kunstig ledd. Dette er fordi man kan sette inn et ledd med rene og fine overflater som glir godt mot hverandre og ikke skaper hverken smerter eller betennelse. I din alder er det kanskje ikke aktuelt med operasjon, hvis du ikke er plaget "nok" med det. Denne typen operasjon er SMERTELINDRENDE og ikke noe annet.

 

Hvilket ledd har du problemer i? Har du hatt brudd tidligere? Har du tidligere hatt noen feilstilling? Jeg regner med at du skal ha fått all den hjelpen du trenger av lege, hvis du faktisk har hatt en kikhullsoperasjon, men jeg skjønner at det kan være et alternativ å få litt input fra andre også gjennom nettet.

 

Du har jo åpenbart prøvd opptrening, uten effekt. Det beste for deg er nok å finne lindrende faktorer - hva som gjøre det bedre, og faktisk hva som gjør det værre for å ha noe du kan unngå for å skape mere ubehag enn hva det trenger å være. Hvis dette fortsatt er en plage du ikke blir kvitt, bør du oppsøke lege igjen og få informasjon om de behandlingstilbud som er tilgjengelig. Husk også at operasjon ikke er noen quick-fix, det tar også tid etter operasjon å komme seg. 

 

Dette var nå min lille mening, håper dette ordner seg for deg!

Lenke til kommentar

https://no.iherb.com/pr/MRM-Glucosamine-Chondroitin-1500-mg-1200-mg-180-Capsules/7021

 

Denne kan du prøve over tid.

 

Har hørt at brusk og andre ting som forårsaker slike plager vokser raskere ut med dette. Anbefalt dose i Norge er alfor lav og vil ikke ha effekt sier amerikanske leger.

 

Dette produktet er ment for smertelindring og ikke for å gro brusk, da måtte man hatt medisiner som faktisk stimulerte kontroblastene, og det er enda ikke å få må markedet dessverre.

 

En rekke studier og papers (nedenfor) konkluderer med at dette ikke har noen effekt (ihvertfall ikke nok til å bruke penger på det)

 

https://nccih.nih.gov/research/results/gait 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18821708

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19062354

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392795/

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Dette er egentlig ikke noe jeg kan noe om, så skal ikke nekte. Men jeg har nære bekjente som på mystisk vis har fått ett smertefritt kne etter opphold i usa og råd fra amerikanske leger om dose osv. med beskjed om at dette har innvirkning på bruskdannelsen.

 

Man gir visstnok også dette til travhester pga. slitasje - så kanskje en skikkelig "hestekur" ikke er så dumt å prøve når alt annet er forsøkt ;)

Lenke til kommentar

Dette er egentlig ikke noe jeg kan noe om, så skal ikke nekte. Men jeg har nære bekjente som på mystisk vis har fått ett smertefritt kne etter opphold i usa og råd fra amerikanske leger om dose osv. med beskjed om at dette har innvirkning på bruskdannelsen.

 

Man gir visstnok også dette til travhester pga. slitasje - så kanskje en skikkelig "hestekur" ikke er så dumt å prøve når alt annet er forsøkt ;)

 

Det kan jo være mange grunner til at det har virket. Hvis man i utgangspunktet ikke hadde atrose, men en annen leddsykdom med lignende symptomer, så kan det godt ha hjulpet, men det har ingen effekt dersom man har nedslitt brusk. For at et middel skal ha en signifikant effekt, må det fungere på veldig mange personer, og ikke bare på noen få :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...