Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Eierskap er noe vi har funnet opp fordi vi er grunnleggende engstelige vesener. Vi søker trygghet gjennom forutsigbarheten eierskap gir oss. Noen trenger å eie veldig mye for å føle seg trygge. Så mye faktisk at det gjør at samfunnet totalt set ikke kan fungere optimalt. Mange betaler en høy pris for at disse få skal få kontroll på angsten sin.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Akkurat derfor var det så utrolig deilig å starte på nytt for meg for tre år siden... Hadde seks tallerkener og bøkene mine, that's it...  Måtte lage sengen min (Kan man sveise og er litt kreativ går det fint..) samt alt annet (Jeg kunne kjøpt det selvsagt, men jeg liker å lage tingene mine selv jeg...) jeg har i leiligheten min....

 

Etterhvert har eksen min kommet med småtteri som tilhørte meg, men jeg føler fremdeles ikke at tingene eier meg og det er faktisk deilig... Er det noen som bryter seg inn og stjeler i leiligheten min får de nesten ikke noe som har noen reel verdi annet enn PC.n (som er rund bulket og ser eldgammel ut, men er det ikke..  :) )... 

 

Komfyr fikk jeg av en kompis, samme med kjøleskap, micro ovn, TV og vaskemaskin... De to siste har jeg kjøpt nye det siste året da de sa takk for seg (ikke siste og dyreste skrik, for å si det sånn...) også har jeg kostet på meg en tørketrommel da tørke mulighetene i leiligheten min, spesielt om vinteren, er litt begrenset..

 

Så det med aller mest verdi i leiligheten min er dreibenken med utstyr og flere hundre kilo med verktøy jeg har arvet/fått/kjøpt oppover årene som står i boden..... Jeg gjør alt mulig rart selv og må derfor ha verktøy selvsagt.... Også sykkelen min da, men den kostet ikke mer enn litt over hundre tusen ny når jeg kjøpte den for 3 år siden, og den har gått snart femti tusen, så den har nok falt litt i verdi.... Og den er faktisk det nyeste jeg har om jeg ikke regner med TV og vaskemaskin... :)

 

Deilig å ikke være eid av tingene sine, de har ingen reel verdi utover affesjonsverdien for det meste av det..  :)

Lenke til kommentar

Hva er egentlig eierskap utenfor et juridisk, moralsk eller følelsesbasert system? Kan noen teknisk sett eller objektivt sett eie noe?

 

Vi kan for eksempel begynne med å diskutere pcene vi alle bruker nå. Sett bort i fra at loven definerer mange av dere som juridisk eier, eier dere fortsatt pcn hvis feks det juridiske systemet skulle forsvinne?

 

Jeg liker å tenke at teknisk eierskap av noe kan anskaffes ved å legge krav på noe som ingen eier fra før. Og hvis noen har et teknisk eierskap over en ting så kan det tekniske eierskapet over den tingen kun fjernes hvis eier sier fra seg eierskapet eller gir eierskapet av tingen til noen andre. Frivillighet må være et krav.

 

Om døde ting kan eie noe vet jeg ikke, men jeg vil tro døde individer vil kunne eie noe hvis ikke ville en morder kunne annulere en eiers eierskap uten at det er frivillig hos eieren.

 

Etter som det er meget sannsynlig noen allerede har lagt krav på alt som ikke er lagt krav på fra før og som senere har dødd. Så vil det være vanskelig for nåtidens folk å eie særlig mye.

 

Hva tenker dere om eierskap?

Jeg vil si at eierskap utledes fra at alternativet(ingen eier noe), er verre. Derfor må man nødvendigvis ha eierskap om man vil organisere et samfunn på best mulig måte.

 

Eiendomsrett utledes fra etikk. Det betyr ikke at det ikke kan være objektivt slik du ser ut til å mene. Objektivt vil si at man på selvstendig grunnlag kommer til samme konklusjon.

 

Dette er aksiomet som libertarianisme er basert på. Grunnprinsippet.

 

Når man er død kan man ikke eie noe(kan en stein eie noe? Det ville vært absurd, ergo, døde ting kan ikke eie noe), men eierskapet går over til den det er testamentert til, evt. den som står personen nærmest. Fins det ingen aktuelle eiere blir eiendommen fristilt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...