Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kreve forsinkelsesrente på husleie flere måneder etter innbetaling?


annonaki

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg har trøbbel med tidligere huseier, og trenger litt oppklaring i ting. Lovverket er kronglete og vanskelig å forstå til tider.

 

Kan huseier komme flere måneder i ettertid å kreve forsinkelsesrente de siste 20 månedene grunnet sen innbetaling av husleie? I kontrakten står det at forfall er den første i hver måned, men jeg har alltid betalt inn mellom den 15-20. Noe vi hadde en muntlig avtale på at det var i orden. Jeg vet muntlige avtaler er bindende, men de er vanskelig å bevise.

 

Til opplysning så hadde jeg oppsigelsestid i Mars, April og Mai. Jeg betalte inn to måneders forskuddsleie da jeg flyttet inn, så de dekker April og Mai. Husleie for Mars måned ble betalt i Mars. Så jeg har hatt null utestående beløp siden februar. Han har heller aldri fremlagt noe krav om renter tidligere. 

 

 

 

I tillegg kom han med ett krav etter att oppsigelsestiden var gått ut om at jeg skal betale for en internettlinje som ble opprettet under mitt leieforhold. Jeg ba om den linjen, og ville betale den selv, men huseier sa den gang at han skulle ta seg av de kostnadene. Men nå krever han altså betaling for den, og påstår at det ikke fantes noen muntlig avtale om at han skulle dekke kostnadene. Som sagt er muntlige avtaler vanskelig å bevise, så da er spørsmålet hvem forliksrådet vil tro på.

 

Er det bevis nok at en slik muntlig avtale finnes når huseier ikke har fremlagt ett eneste krav på over ett år, og først når leieforholdet er avsluttet?

 

 

Kan tilslutt nevne at denne konflikten først oppstod når jeg krevde tilbakebetaling for forskuddsleie fordi det flyttet inn ny leietaker under min oppsigelsestid. Jeg mener bestemt jeg har krav på det, og har truet med å ta saken til Husleietvistutvalget. Derfor er jeg rimelig sikker på at hans krav er en ren skremselstaktikk for å få meg til å droppe mitt krav.

 

Men hadde vært kjekt å få vite om han har noe som helst dekning for sine krav før jeg eventuelt får meg en lei overraskelse i forliksrådet.

 

 

På forhånd, takk til alle svar.

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg ser ingen god grunn til at utleier ikke i utgangspunktet kan kreve renter for forsinkede betalinger. Den alminnelige foreldelsesfristen er 3 år. 

 

Dette virker heller som bevis og avtalerettslige spørsmål. 

 

Når utleier ikke har sagt et pip om den "forsinkede" betalingen i 20 måneder så taler etter min mening det for at du har rett når du sier dere hadde en muntlig avtale. Man kunne kanskje også trekke inn passivitet og lojalitet i kontraktsforhold. Selv om dere ikke hadde en avtale burde utleier forstått at du trodde dette var greit, og han burde sagt i fra i stedet for å vente 20 måneder og så kreve forsinkelsesrente.

 

Det samme argumentet gjelder for avtale om internettlinja. Hvis utleier ikke gikk med på å betale, hvorfor krevde han ikke betaling tidligere? Her kunne man eventuelt også trekke inn husleieloven § 3-7 om "forbud mot andre ytelser ved leie av bolig" og/eller § 10-5 om "vederlag for forbedringer".

Endret av Ståle Nordlie
Lenke til kommentar

Takk for svar Ståle.

 

Kan jo også nevne at jeg har bodd der i mer enn 20 måneder, og leien har blitt betalt mellom 15-20 fra dag en. Bare to ganger på tre år har leien blitt betalt før den 15., så det bør vel komme greit frem at det har vært ok fra huseiers side at leien har blitt betalt såpass sent.

 

Internettlinja ble opprettet for omtrent ett år siden, men pussig nok krever han kun fra 1. januar 2016.

 

 

På toppen av det hele er jo hele renteberegningen hans total feil. Han har regnet ett flatt rentebeløp på 30 kr pr måned, men ikke en eneste måned har rentebeløpet kommet opp i 30 kroner, selv etter hans krav om forfall den 1. i hver måned. De fleste månedene ligger isåfall på mellom 15-20 kr.

Lenke til kommentar

Forsinkelsesrenten er mellom 0,49% av utestående beløp per 20 dagers-periode i perioden oktober 14-januar 15, så 0,48% per 20-dagers forsinkelse fra januar 15-januar 16, så 0,45% av utestående beløp per 20-dagers forsinkelse i 2016.

 

Hvis husleien er på 5000 kroner skylder du med andre ord mellom 22 og 25 kroner i måneden for denne perioden i renter. Jeg tror man kan argumentere godt for at han har akseptert for sen betaling når han ikke har påtalt det en eneste gang i perioden, og om du hevder dere har snakket om det så er det vanskelig for han å motbevise.

 

Internett skal du jo åpenbart ikke betale, hvis han har sagt han skal betale. Problemet oppstår hvis han kan vise skriftlig dokumentasjon på at du har sagt at du skal betale, men han bare muntlig har bekreftet at han skal betale. Her er perioden såpass kort at han ikke på samme måte har akseptert at du ikke betaler, spesielt siden han jo ikke har akseptert delvis betaling.

 

Ellers er jo husleielovens forbud mot andre ytelser enn leie litt vanskelig for huseier å komme seg unna her. Strengt tatt er ikke betalingskravet omfattet av husleietvistutvalgets kompetanse. Han har ytt en tjeneste på siden av husleien, og kan tenkes å ha et pengekrav for det. Men det er jo ikke et krav på husleie, og han vil ikke kunne trekke det fra depositumet (om du hadde hatt et slikt).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...