Gå til innhold

Et par spørsmål om Z-Wave


Anbefalte innlegg

1. Jeg har en bryter på kjøkkenet med tre knapper som styrer lys over vask, lys over kjøkken og lys over kjøkkenbord. Finnes det en Z-Wave/433MHz-dings jeg kan putte inn der som kan styre alle tre? Er ikke alle slike man bygger inn bare for to enheter?

 

2. Kan man koble slike innbyggingsmottakere slik at man også kan bruke brytere utenpå? Eller må man rett og slett ha batteridrevne brytere klistret på? Og disse snakker vel ikke direkte til 'lampene', men til en gateway?

 

http://www.clasohlson.com/no/Z-Wave,-Aeon-Labs-DSC19103,-innbyggingsmottaker,-dimmer/36-5745

 

Jeg vurderer å ha en løsning for både Z-Wave og 433 MHz, så lys kan jeg sikkert fint ha på 433 MHz i stedet for Z-Wave hvis det er flere alternativer der.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1. Qubino kan styre seg selv og to andre, dvs. totalt tre Z-wave noder fra én bryter. Men det krever altså 3 controllere i en boks, det tror jeg ikke du finner. Men du kan plassere micro-controlleren for to andre lyspunkt et annet sted, og bare styre dem fra den originale bryteren.

 

2. Ja, som nevnt både Fibaro og Qubino kan i det minste brukes sammen med bryteren på utsiden.

Lenke til kommentar

En micromodul (f.eks. dimmere fra Fibaro eller Qubino) styrer i utgangspunktet kun et lys, men Fibaro kan kontrollere et til (Qubino kan to til, men ikke dimme dem). De to andre lysene må da ha en tilsvarende styringsenhet, f.eks. i takboks eller utenpåliggende annet sted.

 

Du kan f.eks. koble en Qubino micromodul bak den bryteren din. Den vil kunne styre et fysisk lys, samt kontrollere de to andre, men du må ha microcontrollere til de to andre.

Lenke til kommentar

Aha. Jeg trodde de fleste mikromoduler kunne dimme to lyspunkt. Hvordan gjør jeg hvis jeg vil kunne dimme alle tre?

 

Jeg tok bort ytterste deksel, og da ser det slik ut: http://bildr.no/view/V2JqWmdh

 

Den ene bryteren går til et lysrør på veggen over vasken, og jeg ser ikke noe sted man kan putte inn en mikrokontroller der. Kanskje jeg finner en grop hvis jeg skrur lampa ned.

 

Den andre bryteren går til ei hengelampe over spisebordet, koblet inn i en vanlig stikkontakt i taket. Bak denne er det sikkert plass til en mikrokontroller. Ellers kan jeg til nød bruke en innstikkmodul, selv om det ikke ser så fint ut.

 

Den tredje bryteren går til lampe i taket. Her er bilde av innmaten: http://bildr.no/view/STBUcHAz

Lenke til kommentar

Ja, jeg vet det. Jeg så bare ikke med en gang hvordan man fjerna neste lag, så jeg droppa det. 

 

Kan man ikke egentlig ha mikromodulen der i lampa i stedet for i koblingsboksen over? Slik at man slipper å skru ned lampa mener jeg.

 

Men uansett, hvis jeg da får inn mikromodul over taklampa, én over stikkontakta til hengelampa, og én mikromodul inn i koblingsboksen bak alle de tre bryterne for å styre lysrøret på veggen. Hva slags bryter kan jeg da ha for å dimme alle de der?

Lenke til kommentar

Da kan du f.eks bruke denne: 

https://www.tronika.no/no/zwave-kontrollere/855-veggkontroller-wallc-2.html?search_query=wall-c&results=212#/124-design-2_knapps

 

Du har da mulighet for å styre taklampa med venstre knapp, hengelampa med høyre knapp og lysrører på veggen med å dobbeltklikke på h. eller v. knapp.

Eller du kan f.eks skru av/på taklampa og hengelampa med v.knapp og lysrøret med h.knapp.

Dobbeltklikkene kan du bruke til f.eks scenario. (F.kes: Alle lamper av, dim 20%, dim 50%, dim 100%).

Lenke til kommentar

Den fungerer som du programmerer den.

 

Sånn jeg har satt opp mine er at av/på/dim er programmert direkte fra veggkontroller til micromodulen.

Men scenario går via i, mitt tilfelle Domoticz.

Dette gjør at jeg uansett får skrudd av/på lyset selv om Domoticz skulle være nede.

Jeg tror man også kan programmere scenario direkte i veggkontrolleren, men dette har jeg ikke satt meg inn i.

Lenke til kommentar

Artig. Da MÅ man jo strengt tatt ikke fjerne mikromodulene ved salg av leilighet. Spiller det noen rolle hvilken mikromodul jeg velger nå så lenge den støtter dimming?

 

Nytt spørsmål: Jeg har en del enkeltbrytere andre steder i huset som jeg kun trenger å dimme fra mobil/ekstern styreenhet. Kan man bruke den dumme/gamle bryteren for disse? For å ikke måtte punge ut med 548,- for hver bryter i tillegg til mikromodulen mener jeg.

Lenke til kommentar

Tror de fleste dimmerne passer til denne. Jeg har prøvd på Aeotech og Fibaro, begge de virker den mot.

 

Om du har eksisterende brytere så monterer du bare mikromodulen bak bryteren (så sant de er innfelt i vegg).

Jeg har da i tillegg montert en fjær på veggbryteren så 1 klikk for på, 1klikk for av. Hold inne for dim opp/ned.

Lenke til kommentar

Fett. Da ble det jo en del billigere. Så spørs det hvor billige varianter av mikromoduler og innstikkmoduler som finnes uten at det går på bekostning av noe vesentlig. 

 

Funker det f.eks greit med denne innstikkmodulen fra Philio til 390,-? https://www.netonnet.no/art/hjem-og-fritid/smartehjem/philio-plug-in-outlet-w-energy-meter/228475.11209/ . Så kan man eventuelt ha Fibaro sin Wall Plug til 499,- på steder hvor den er veldig synlig.

 

Jeg finner riktignok bare et par innstikkmoduler med dimmefunksjon. Denne er billig, men har dårlige anmeldelser: http://www.clasohlson.com/no/Z-Wave-TKB-TZ67-dimmer-fjernstr%C3%B8mbryter/36-5743 . Denne er dyr, men uten anmeldelser: https://www.tronika.no/no/lysstyring/962-dimmer-ad1472.html . Ingen av dem ser ut til å rapportere strømforbruk. Bør jeg like gjerne bruke 433 MHz for sånt i stedet? Det er ikke så farlig på de aktuelle lampene om jeg får signal tilbake om lyset er på eller ikke. Her er et eksempel: http://www.clasohlson.com/no/Nexa-EYCR-201-fjernstr%C3%B8mbryter-med-dimmer/36-5231

 

For mikromoduler, er det greit nok med http://www.clasohlson.com/no/Z-Wave,-Aeon-Labs-DSC19103,-innbyggingsmottaker,-dimmer/36-5745 ? Den har ikke Z-Wave Plus, men det spiller kanskje ingen rolle for strømdrevne dingser i en liten leilighet? Er det noen grunn til å gå for Qubino eller Fibaro som du nevnte tidlig i tråden?

Endret av Venin
Lenke til kommentar

Funker det f.eks greit med denne innstikkmodulen fra Philio til 390,-? https://www.netonnet.no/art/hjem-og-fritid/smartehjem/philio-plug-in-outlet-w-energy-meter/228475.11209/ . Så kan man eventuelt ha Fibaro sin Wall Plug til 499,- på steder hvor den er veldig synlig.

 

 

Begynner å bli billig, 390,- for en Z-Wave stikkmodul er jo superbillig. Mulig jeg må bestille en par slike til vaskemaskin og tørketrommel, ser de takler opptil 2300W. Skal også være plass til 2 slike i en dobbelstikk.

Lenke til kommentar

Min mening er at det er akkurat på lys man ønsker tilbakemelding om ting er på eller av.

Målere som temperatur, luftfuktighet etc ser jeg ikke poenget med å ha 2-veis kommunikasjon på.

 

Jeg ville heller brukt 100-150 ekstra på en enhet som funker enn å spare pengene for å skape seg irritasjon.

(Uten at jeg har prøvd Philio som du linker til over).

 

Aeotec har jeg prøvd, men jeg har mer problemer med Aeotec (mister kontakt, tregere respons) enn Fibaro.

Å ha oversikt over strømforbruk pr lampe synes jeg var gøy i starten, men har fjernet det fra Domoticzen min.

Det som interesserer meg er forbruket på ting som faktisk bruker litt, som f.eks vaskemaskin, tørketrommel og aller helst totalforbruket til huset/leiligheten. (Her er nok folk forskjellige..).

Så kan det også være at man programmerer hendelser avhengig av forbruk.. 

Lenke til kommentar

Har ingen slike problemer med AeoTech vs Fibaro. Begge deler fungerer fint, og nesten prikk likt. AeoTech sin enorme fordel er imidlertid fremdeles at den kan settes på fast strøm som gir 1) oftere oppdateringer og 2) den fungerer som en vanlig node i nettverket og kan videresende beskjeder.

 

Oppdatering av temperaturer, etc er sjeldent helt to-veiskommunikasjon så lenge enheten går på batteri.

Lenke til kommentar

Man lærer stadig noe nytt :)

Så fibaroene videresender ikke? 

Nei, batteridrevne enheter videresender ikke signaler. Fordi da måtte de ha lyttet etter trafikk hele tiden, og det spiser batterilevetid til frokost.

 

 

 

Jeg ville heller brukt 100-150 ekstra på en enhet som funker enn å spare pengene for å skape seg irritasjon.

(Uten at jeg har prøvd Philio som du linker til over).

 

Regner da med at enheten til Philio fungerer, hvis den ikke gjør det skal jeg jo selvsagt ha pengene tilbake.

 

Jeg har den "Philio" modulen (som egentlig sannsynligvis er laget av Popp & Co) som dimmer, og den fungerer ypperlig. Bedre enn andre plugin-dimmere på markedet i dag.

 

Jeg har dog ikke prøvd appliance-modulen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...