Gå til innhold

NAS - Best Practices


Anbefalte innlegg

Så, jeg har en liten NAS stående hjemme. Når jeg satte den opp første gangen, var det første gangen jeg lekte med NAS og litt større lagringsplass/filserver. Iallfall når det kommer til oppsett.

 

Det var ikke så vanskelig å få den opp og stå, og det var heller ikke vanskelig å sette opp RAID og Volume og deretter dele en mappe og begynne å fylle opp disken.

 

...men, jeg er usikker på om jeg har gjort dette på "riktig" måte?

 

Nå har jeg mest lyst å bare dytte mine data opp i skyen (det er noen TB, så Jottacloud comes to mind), og begynne på nytt, men for at det skal ha noe for seg må jeg være sikker på at jeg kommer til å gjøre ting annerledes (og ikke minst bedre/på riktig måte).

 

Finnes det noen "best practices" når det kommer til oppsett av NAS/RAID/Volumes/Shares/Brukere og lignende?

 

Sånn som oppsettet er i dag har jeg ETT volum, ETT share, EN bruker og alt på RAID 5.

I første omgang har jeg lyst å bytte til SHR (Synology Hybrid Raid) for å legge til rette for eventuell oppgradering av diskstørrelser i fremtiden.

 

Jeg har både PCer og Macer i heimen, og kunne godt tenkt meg å ha muligheten til å sette opp sånn at jeg får kjørt Time Machine, og kanskje også quota og hjemmeområder hvis jeg skal ha flere reelle brukere i nettverket.

Endret av johanf
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvilken Synology modell har du ?

 

1 - antall brukere, kan du selv forandre NÅR du vil, etter behov og ønske.

2 - antall shares,  kan du selv forandre NÅR du vil, etter behov og ønske.

3 - antall volumes, avhengig av hvordan du øsnker å strukturere diskene dine, f.eks 2 disker i et RAID1 volum, og 3 disker i et RAID0 volum

4 - SHR er "tilnærmet" RAID1 hvid du har 1 eller 2 disker, med 3 eller fler, har du "tilnærmet" RAID5.

Hva du ønsker du av lagringsplass kontra sikkerhet, bestemmer hvordan du setter opp dette.

Pkt. 4  kan ikke endres uten å ta en backup.

Pkt. 3 kan endres, ved å tilføre fler disker / bytte til større disker.

 

5 - TimeMachine, ikke noe problem, så lenge du har ledig plass. Opprett et eget share for dette, aktiver støtte i kontrollpanelet, angi aktuellt share, definer hvilke brukere som har tilgang, tut og kjør :-)

 

6 - Personlige hjememområder, heller ikke noe problem, opprett bruker og angi at h*n skal ha eget hjemmeområde.

 

Pkt. 5 og 6 er helt uavhengig av de andre punktene.

Lenke til kommentar

Det er en Synology DS414 med 4 disker i.

 

1 - joda, jeg vet det er lett å legge til både brukere og grupper. Spørsmålet er hvordan man organiserer det på en hensiktsmessig best måte.

 

2 - joda, jeg vet det er lett å bare dele en ny mappe, men...

 

3 - spørsmålet er om man skal ha ett stort volum eller flere små, og så share roten på det volumet alt ettersom hva det skal brukes til?

 

4 - Jeg tenkte å bytte fra vanlig RAID 5 til SHR. Backup kan jeg ta til Jotta, tenkte jeg. Det er bare snakk om noen TB. :p

 

5 - Time Machine...mot et eget share, eller volum? Egen bruker eller samme som for andre ting?

 

6 - joda, denne har jeg kontroll på. På en måte. Igjen - eget volum for hjemmeområder eller bare enda et share på det ene store volumet om man bare har ett volum?

Lenke til kommentar

ZFS har super støtte for snapshots av filsystemet sånn at får ein timemachine. Du har også moglegheit for å setja opp bruker quotas der rimeleg enkelt også. For skylagring så støtter rsync.net ZFS replikering. Om du verkeleg trenger meir enn 1TB lagring i nettskyen har eg ingen anelse om.

 

Når det gjelder Jotta, så tipper eg dei går konkurs http://www.proff.no/regnskap/jotta-as/oslo/dataprogramvare-og-utvikling/Z0I3L7VU/

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Så, da har jeg nullstilt min Synology NAS og har sikkerhetskopi av et par-tre TB med data liggende på noen snurredisker.

 

Lurer fortsatt på om noen har tips til hvordan best sette opp. Skal uansett gå for SHR (Synology Hybrid Raid), da jeg ikke er avhengig av ytelse - trenger mer at det er litt redundant og med mulighet til dynamisk oppgradering av lagringsplassen en gang i fremtiden (blir nok neppe aktuelt, men greit å ha muligheten).

 

Så...

 

ETT stort volum, eller flere små?

 

 

Tenkte å sette av plass til "hjemmeområder", backup og media.

Ett volum til mediafiler (tv/film)

Ett volum til backup (time machine og windows backup)

Ett volum til hjemmeområder.

 

Noe annet lurt dere kommer på?

Lenke til kommentar

Grunnen til at jeg vil ha flere volum er for å begrense plass brukt til for eksempel backup. Hvis jeg har bare ett volum, vil jo time machine/incremental backup systemer bare fylle diskene til det er fullt, før de sletter/overskriver gammel data? Tenker jeg feil her?

 

...og ellers er jeg da jammen meg ikke sikker på fordelen med SHR (Synology Hybrid Raid), hvis det å plutselig stappe i et par 6TB disker vil gi økt lagringsplass selv om man kjører raid 5.

Endret av johanf
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Nå har jeg lekt litt med min NAS i noen dager, og jeg blir ikke klok på meg selv. Her er det mange valg man kan ta og jeg aner ikke hva jeg vil få til. ;)

Eller, jeg tror jeg vet hva jeg fil få til, men det føles ikke optimalt.

 

Først; man kan ikke sette quota per share. Man kan sette quota per BRUKER per VOLUM. Hvis man har et volum med flere share, vil quota deles mellom alle sharene.

 

Så; av en eller annen grunn får jeg ikke mer enn rundt 30MB/s i overføringshastighet til min NAS. Det har kanskje med kilden å gjøre, men tviler litt på det. Har 4 WD black 1TB disker i stripet (software) raid og 1 Gb ethernet i begge ender gjennom en Asus ruter.

 

Oppsettet nå er en Disk Group med 4 disker, som kjører SHR. Her har jeg laget 3 volum; ett for backups, ett for "hjemmekataloger" og ett for alt annet. Grunnen til tre volum er fordi jeg vil kjøre quota på backups og hjemmekataloger. Det funker tydeligvis tålelig greit. MEN, hovedvolumet er på 6000GB, men rapporterer 6.37TB. Jeg får noja av sånne ting.

 

OG; om jeg gir en bruker tilgang til et share via SMB og enabler FTP, kan jeg ikke nekte denne brukeren å bruke dette sharet via FTP. WHY? Idiotisk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...