Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Parkering nær offentlig vei


s0lberg

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Jeg leier en leilighet og parkeringsplassen tilhørende leiligheten er nær den offentlige veien.
Husverten har for mange år siden fått laget den parkeringsplassen inne på sin egen tomt.
Se forøverig illustrasjonen som ligger vedlagt.

 

Nå i vinter, har brøytemannskapene begynt og klage på at bilen står der den står. De har dog ikke sagt noe til meg, men naboen og husverten har fått beskjed.

Husverten sier til meg, parkeringsplassen er inne på min tomt. Så de kan bare klage så mye de bare vill.

 

Jeg har full forståelse at det gjør jobben dems lettere hvis bilen ikke er der, men ingen av dekkene på bilen er på den offentlige veien.

 

Så spørsmålet mitt er som følger; har brøytemannskapene noen rettigheter for å plutselig taue bilen vekk? Har i utgangspunktet ikke noen andre plasser og sette bilen. Å jeg jobber på båt, så er mye borte. Hadde jo vært utrulig kjedelig å komme hjem og bilen var borttaua og jeg måtte betalt i dyre dommer for å få bilen tilbake.

post-106043-0-06997500-1455216431_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hadde krangel m nabo on dette sist år faktisk. 

 

etter hva jeg forsto så eier kommunen 0,5 eller 1m på hver side av veien.

men så lenge det er offentlig veg og vegen er mer en x meter og det ikke er høy trafikkert veg kan du stå der så lenge du vill.

 

det var iallefall det jeg fant ut da jeg ringte til vegvesen og kummune

Lenke til kommentar

Fyrst og fremst bør du få klarheit i kvar grensa eigentleg går, f.eks. ved å sjekke kartet på http://seeiendom.no

 

Kvar står bilen i forhold til gangfelt eller grøft til gata? Vanligvis så går tomta til huset framt til ca 1 meter frå asfaltkant/brostein i gata. Så faren er stor for at du faktisk står parkert utanfor den private eigendommen.

 

Mange kommuner har politivedtekter som etablerer at huseigaren har plikt til å måke og strø fortau mot offentlig sted, og at snøen ikkje skal plasserast på offentlig grunn (som f.eks. i gata). Dette inkluderer også ei plikt til å fjerne snø som brøytebilen har flytta frå vegen til privat grunn. Så det er mulig atparkeringa kjem i konflikt med slike plikter.

Lenke til kommentar

Jeg mener i utgangpunktet du kan stå der om sommeren, så lenge du følger parkeringsbestemmelsene som gjelder i området og den generelle vei- og gatenormen som kommunen har satt (forutsatt at dette er en kommunal vei). Samt at bilen din ikke sperrer siktelinjer inn mot kryss.

 

Selv om tomtegrensen går helt ut mot veien disponerer veiholder et vedlikeholdsareal på rundt 1-2 meter på hver side av veien (avhengig av gjeldene vei- og gatenorm for området). Du er derfor pliktig til å flytte bilen din ved snøfall for å gi plass til snøopplag. Mao. kan du ikke bare la bilen stå der selv om det er din tomt.

Endret av Atom_Mirny
Lenke til kommentar

Selv om tomtegrensen går helt ut mot veien disponerer veiholder et vedlikeholdsareal på rundt 1-2 meter på hver side av veien (avhengig av gjeldene vei- og gatenorm for området). Du er derfor pliktig til å flytte bilen din ved snøfall for å gi plass til snøopplag. Mao. kan du ikke bare la bilen stå der selv om det er din tomt.

Dette er viktig, og ikke alle som kjenner til. I byggefeltet jeg bor er tomtegrensen midt i veien. Det gir meg likevel ikke rett til å disponere "min" halvdel slik jeg vil. Her har kommunen disposisjons- og bruksrett på en meter på hver side. Jeg antar dette er ganske normalt.

Lenke til kommentar

Hei.

 

Tomtegrensen strekker seg ut til midt på veien her og. Får ta å plassere bilen en annen plass når jeg reiser på jobb igjen. Så står den ikke i veien for de. Nå er jeg som regel hjemme når de brøyter. Så får eventuelt bare fjerne den hvis den er veldig i veien for de.

Men har de noe myndighet til å få bilen borttaua? Har ikke hørt noe fra de at det har vært et problem tidligere.

Lenke til kommentar

Vegtrafikklova:

 37.Fjerning og forvaring av kjøretøy m.m.

Politiet kan kreve fjernet, eller om nødvendig fjerne eller ta i forvaring kjøretøy

a. som er plassert i strid med bestemmelse i eller i medhold av denne lov, eller

b. som er plassert slik at det ellers er til hinder for trafikken eller for snøbrøyting eller annet arbeid på veg, eller

c. som er plassert på privat eller offentlig eiendom til skade eller ulempe for eier eller bruker eller mot dennes forbud.

 

[...]

Så om bilen står vanskelig til så kan du riskere borttauing, men dei prøver nok fyrst med å hinte ved å legge snøskavlen heilt opp mot bilen, eller kanskje til og med ein lapp på frontruta. Men om du er vekke i ein måned i slengen så er det ikkje sikkert du får med deg slike hint om å flytte bilen sjølv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...