Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Anbefaling: Ruter med båndbreddeovervåking og QoS


Anbefalte innlegg

Brukt mye av dagen på å lese meg opp på hvordan jeg kan bygge en linuxrouter selv (gjorde det for tolv år siden sist) for DHCP, QoS og båndbreddeovervåking, men så "kom jeg på" at det selvsagt bør finnes noe slikt ferdigbygget. Har tidligere sett på OpenWRT, Tomato, o.l., men det virker som de er rettet mot eldre hardware. Mulig jeg tar feil her. Finnes det ikke allerede hadde jeg tenkt å kjøpe en enkel Raspberry Pi og en ekstra usb-ethernet for å lage ruteren med Debian, wondershaper og ntop. Dumt?

 

Det jeg ønsker litt innspill på er om dere kan anbefale en moderne ruter jeg får kjøpt i en vanlig nettbutikk som passer mine behov. Kan godt etterinstallere custom open-source firmware.

 

Case: jeg flytter ut på landet der mobilt bredbånd er eneste mulighet. Det vil være (minst) en leieboer som skal dele på nettet. Selvsagt trenger jeg da å overvåke båndbreddebruken slik at ikke mine 100GB/mnd blir spist opp av uvettig torrentbruk fra leieboeren. Hadde vært fint med mulighet for å "cappe" båndbreddebruken per ip eller trafikklasse (tenk qdisks i linux). Grafer over tid hadde vært fint, og gjerne med mulighet for "reset" av båndbreddetellere hver måned. Om ruteren har skrivbart filsystem bør det jo være mulig å sette opp en cron-jobb eller noe sånt for dette manuelt.

Endret av 8086
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Her har du noen linker til x86 router ,du trenger bare putte på wifi og soft anbefaler å bruke rg316 wifi kabel og et godt atheros kort, helst industry-grade viss du skal ha mange brukere  :) 

 

http://stores.ebay.co.uk/MITXPC/Multi-LAN-Systems-/_i.html?_fsub=2908483011&_sid=170822051&_trksid=p4634.c0.m322

http://www.oxfordtec.com/us/

http://www.landashop.com/catalog/index.php

http://www.compexshop.com/

http://stores.ebay.co.uk/chinarf

 

 

Produsent linker

 

http://www.dbii.com/

http://www.jjplus.com/

https://www.ubnt.com/

http://www.mikrotik.com/

Lenke til kommentar

Takk skal du ha, men jeg ser at det essensielt er x86 bokser uten programvare. Det er egentlig det jeg helst ville slippe å lage selv... Regner nesten med at noe ferdig blir mer solid enn det jeg bygger selv. Og viktigere, spiser mindre av fritiden min.

 

Har du tips til ferdige distroer som dekker det jeg nevner? Så på shorewall pakken, men det virket veldig lavnivå.

Lenke til kommentar

Smoothwall har alt dette og da om du legger inn addons får du oversikt over hva klientene benytter av båndbredde.

http://www.smoothwall.org/ velg i såfall express som er community og ikke corporate versjonen.

 

Kan legge ut bilder av GUI om interesse

 

Tittet litt på smoothwall i går, men syntes gui-et virket noe lite gjennomtenkt og gammeldags. Ser at den har alt jeg trenger, og om jeg bare rasker sammen noe gammelt x86-ræl burde det bli ganske bra. Men mellom pfSense og smoothwall virker pfSense å tilby en betraktelig mer attraktiv pakke.

 

Lurer på om det kanskje er vel så greit å finne en gammel x86 boks til 500kr på finn.no som å kjøpe en ny spesialrouter. Skal bare stå i kjelleren mellom switchen og modemet uansett, så størrelse og utseendet spiller ingen rolle.

 

Takk for innspill fra alle!

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

pfSense er freebsd basert. Kjøp gjerne noe gammal hw, men sørg for nic som funker bra/god støtte/drivere. F.eks intel. Eller evt billig/gammal maskin, men nye nettverkskort.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...