Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Spørsmål om atomer og radioaktivitet


Anbefalte innlegg

Jeg lurer på noen ting angående radioaktiv stråling og atomer - håper noen der ute kan svare!

Radioaktiv stråling forekommer kun i ustabile atomkjerner, men hva er det egentlig som gjør disse atomkjernene så ustabile? Er det forholdet mellom antall protoner og nøytroner i kjernen, eller er det generelt bare det at nukleontallet til atomet er såpass høyt?

Blir det rett å si at radioaktiv stråling kun sendes ut fra isotoper av grunnstoffer (nuklider)? Vanlige atomer av grunnstoffer er jo generelt ganske stabile, så jeg kan ikke se hvorfor det skal emitteres radioaktiv stråling derfra.

Alle vanlige (nøytrale) atomer har likt antall elektroner, protoner og nøytroner slik jeg har forstått det, og så får vi det som tidligere nevnt kalles for isotoper når antall nøytroner i kjernen skiller seg fra atomnummeret (antall proton), men hvorfor skjer dette?

Hvorfor dannes disse isotopene plutselig?

Takk til den som gidder å oppklare :)

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-376f9

Radioaktivitet skyldes misforhold mellom antall nøytroner og protoner i kjernen. Blir det for mye av den ene eller den andre, så svarer atomet med å sende ut partikler eller energi, eller begge. Energien kommer alltid som gammastråling. Partikler kan være heliumkjerner (alfa), elektroner (beta), positroner eller nøytroner.

 

Du misforstår isotopbegrepet litt. F.eks. så finnes det tre isotoper av hydrogen, med null, en eller to nøytroner i kjernen. De to første er stabile, den tredje stabiliserer seg ved å sende ut et elektron (betastråling) fra ett av nøytronene i kjernen. Da omdannes dettenøytronet til et proton, og vipps så ble hydrogen til helium.

 

Nøytrale atomer har likt antall protoner og elektroner, og har altså ingen ladning. Hvis atomet opptar eller avgir elektroner får det ladning og blir til et ion. Med DET har ingenting med radioaktivitet å gjøre.

 

Det er ingen regel som sier at antallet protoner og nøytroner i kjernen er likt. Som oftest er antallet nøytroner større enn antall protoner, men igjen, blir nøytrontallet for stort så blir kjernen ustabil, og atomet søker å stabilisere seg ved å bli radioaktivt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...