Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

"området er videoovervåket skilt"-skilt, hvor synlig?


Anbefalte innlegg

Ønsker å overvåke et rom på jobb. Fått aksept fra "høyere hold". Dette er for å fakke noen.

Overvåkning vil si at et webkamera skal gå etter arbeidstid. Hvor synlig må lappen om at det er videoovervåket være? Som sagt er målet å fakke noen, så ønsker å ha det så lite synlig som mulig.

 

Trenger litt hjelp her da det også kan bli fremlagt som bevis, og at jeg selv ønsker å ha alt på min side.



Anonymous poster hash: 781c4...e57
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

"

Varslingsskilt og informasjon

Det er et krav i loven at all overvåking skal varsles tydelig slik at alle som blir berørt får informasjon om overvåkingen. Skjult overvåking er ikke tillatt.

Bruk av varslingsskilt er nødvendig for at informasjonen skal nå frem til alle som blir berørt, og for at overvåkingen skal kunne virke forebyggende. Skiltene må ha en størrelse, plassering og et antall som gjør det lett å få med seg at området er overvåket, og skal fortrinnsvis settes der hvor man går inn i det overvåkede området.

Varslingen skal oppgi hvem som er ansvarlig for overvåkingen. I tillegg bør det stå kontaktinformasjon, for eksempel et telefonnummer man ønsker at henvendelser om overvåkingen rettes til. Det er altså ikke navnet til virksomheten som har installert utstyret som skal stå på skiltene. Det skal med andre ord ikke være noen tvil om man faktisk blir overvåket, og av hvem.

Dersom overvåkingen også skjer med lyd, skal det fremgå tydelig av skiltet.

Det er viktig at varslingsskiltene gjør det forståelig hvilke områder som er overvåket. Ofte går det frem av sammenhengen, men ikke alltid. Inne i bygg er det for eksempel viktig at det varsles på nytt hvis overvåkingen fortsetter i nye soner eller rom. Hvis det varsles om kameraovervåking i resepsjonsområdet, er det ikke alltid en selvfølge det også forgår overvåking i andre deler av bygget. Det kan gjerne også stå på varslingsskiltene hva som er overvåket. 

Det vil være rimelig at særlig berørte parter får mer utfyllende informasjon. Informasjonsskriv kan være en løsning, for eksempel til nye beboere i et sameie eller skoleelever og foresatte."

 

Se forøvrig mer informasjon på nettsidene til Datatilsynet.

Endret av BaronSlask
Lenke til kommentar

Sidan dette er på ein arbeidsplass så må ein også være påpasselige med at denne overvåkninga ikkje er i strid med arbeidsmiljølova sine bestemmelser om kontrolltiltak i virksomheita: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62/KAPITTEL_9#KAPITTEL_9

Det er verdt å særlig merke seg at arbeidsgiver skal drøfte iverksettelsen av slike kontrolltiltak med arbeidstakarane sin representant før ein iverksetter tiltaka.

 

Sjølv om det i utganspunktet er fri bevisførsel slik at også ulovlig anskaffa bevis kan førast for retten, så vil også den som har skaffa det ulovlige beviset risikere straff. I saker om ulovlige kontrolltiltak kjem straffa vanligvis i form av foretaksstraff, då ofte i området rundt 100 000 kr litt avhengig av omstendigheitene.

Lenke til kommentar

Sidan dette er på ein arbeidsplass så må ein også være påpasselige med at denne overvåkninga ikkje er i strid med arbeidsmiljølova sine bestemmelser om kontrolltiltak i virksomheita

Men overvåkinga skal jo gå føre seg etter arbeidstid? Eit kamera som skal avsløre tjuvar og vandalar ved å stå på om natta, då ingen skal vere der, kan då ikkje vere i strid med AML?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...