Gå til innhold

Dropshipping Toll og Skatt


jols3n

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg har i lengere tid vurdert å starte nettbutikk ved bruk av dropshipping. Men kommer helt i klarhet med toll, skatt og foretak.

Kan noen forklare meg hva det vil kreves for å starte opp og drive dette? Gjerne utdypende detaljert forklaring på dette :)

Har lest litt rundtomkring men føler at all informasjonen jeg har sett er mest gjetting.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Videoannonse
Annonse

Skattesiden av spm ditt er veldig enkel for deg som privatperson: All inntekt du opparbeider deg som privatperson er skattepliktig til Norge (så lenge du er skattepliktig til Norge) uavhengig av hvor den er opptjent.

 

Oppretter du et selskap i Norge vil selskapet og være skattpliktig til Norge. Oppretter du selskapet i en annen jurisdiksjon vil selskapet være skattepliktig i det landet det er etablert. Oppretter du selskapet ditt i et lavskatte land kan du bli ilagt NOKUS beskatning. Dvs. at du blir beskattet som om selskapet var et personlig foretak og ikke et AS.  Det er selvfølgelig måter å omgå dette på, men det er en annen diskusjon.

 

MVA er enda mer ullent enn foretaksetableringen. Personlig synes jeg det er/ burde være rett frem. Dopshipping  bør betraktes som  eksport fra 3. land: Kunden din er importør av varen, og må eventuelt svare mva for varen hvis den overstiger grensen for mva fritak. Det er en del ting som tyder på at dette ikke er tolkningen til skattetaten.

 

Det kommer tilsynelatende også andre betraktninger inn i bildet. Er nettbutikken din spesielt rettet mot Norge? Hvis den er det er det mye mer sannsynlig at du må betale mva for salget ditt. Her nytter det ikke at butikken benytter engelsk språk, men er den f.eks. på kinesisk er det lite sannsynlig at du vil bli avkrevd mva. Du vil bla. se at en del av de store nettbutikkene bla. amazon belaster deg for norsk mva når du handler der.

 

Et annet moment er at det er mva fritt å importere varer som koster under kr 350 inkl frakt. Men selv om varene du selger er billigere enn kr. 350 så kan du bli krevd for mva. Det er ihvertfall 2 rettsaker som underbygger det.

 

Et ikke uvesentlig momenter at du f.eks. selger en vare til 800 inkl frakt. ekskl. mva som gir totalt kr. 1000 inkl mva. Altså kr. 200 i mva. Du kjøper denne varen av en leverandør i f.eks Kina til kr. 400 inkl frakt. Hvis denne varen sendes på billigst måte til Norge det er vanligvis med posten. Da har du ingen mulighet til å deklarerer mvaen slik at du står over for det paradokset at kunden må fortolle varen en ekstra gang.  Dvs. kr. 100 i mva og kr. 135 til posten for jobben med å kreve inn mva. Du kan omgå dette problemet med å benytte en befrakter som hjelper deg å løse problemet. Tipper DHL mfl. er villig til å hjelpe deg, men da har du med en gang mye dyrere frakt, og et langt mindre interessant produkt å selge når du både inkluderer mva og dyrere frakt.

 

Konklusjonen som jeg har trukket er at dropshipping vil bli definert som mva pliktig omsetning av skattetaten, og at det er du som næringsdrivende som må ta kostnaden med å  sende varen på en slik måte at ikke varen blir belastet med mva to ganger. Det er nå en gang slik at skattemyndingheten strekker seg langt for å sikre skattegrunnlaget sitt.

 

De eneste som kan gi deg et entydig svar på dette er skattetaten. Du kan be dem om å gi deg en bindende forhåndsuttalelse ang. behandlingen av skatter og avgifter på forretningsideen din. Det koster deg kr. 1720 hvis du har et enkeltmannsforetak, og kr. 6880 hvis du har et AS.  Du har imidlertid muligheten til å be om en veiledende forhåndsuttalelse, det er gratis men ei heller bindende, for å finne utav skatteetatens holdning til det hele.

 

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når det gjelder etablering av selskap så er det enkleste å registrere et enkeltmannsforetak  i Brønnøysundregisteret. Det er kjapt og enkelt. Du trenger strengt tatt ikke å gå til det skrittet å registrere selskapet ditt før du begynner  å selge droppshipments via nettbutikken din. Så lenge du tar vare på alle bilagene dine kan du alltids registrer foretaket ditt i etterkant.

 

Hvis det viser seg at forretningsideen din ikke er så god som du håpet, og du kun omsetter for noen 100 lapper i måneden så kan du stille spørsmål om hvorvidt det faktisk er næringsvirksomhet du driver, og du kan ta kontakt med ligningskontoret ditt å høre om det er nødvendig å etablere noe enkeltmannsforetak. Et selskap kan være under oppstart en god stund før formell resteringen er nødvendig. 

 

En ting som gjerne ikke alle er klarover er dette:

Næringsdrivende skal registreres i Merverdiavgiftsregisteret når omsetning og uttak som er omfattet av mva-loven (avgiftspliktig og avgiftsfri omsetning) til sammen har oversteget 50 000 kroner i løpet av en periode på tolv måneder. Du skal altså legge til mva. på (hele) den første fakturaen som overskrider grensen.

 

Du kan altså ha en avgift fri omsetning på inntil kr. 50 000 før du trenger å begynne å legge på mva. Du kan da heller ikke få fradrag for inngående mva i denne perioden. Du kan søke om frivillig registrering i mva registeret (kan være greit hvis du har hatt betydelige grunn investeringer du har betalt mva for) 

Endret av BigerFasterStronger
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...