Gå til innhold

Filmbransjens mafiavirksomhet


Bekymret_

Anbefalte innlegg

Hackerangrepet på Sony har fått enorm mediapublisitet over hele verden. Filmbransjens egne hackerangrep blir ikke nevnt.

 

Angrepet

 

Igår gjorde MPAA (Motion Picture Assosiation of America) et overlagt angrep på torrentfreak.com. Om navnet torrentfreak høres lugubert ut for de som ikke kjenner til siden, må jeg først avklare at dette er en ren nyhetsside som publiserer artikler om nettpirater, fildeling og copyright, uten at det foregår noe som helst piratvirksomhet på siden selv. Likevel ble siden plutselig tatt av nettet, rundt kl 1117 igår, og de som stod bak var ingen ringere enn MPAA. Hvordan vet jeg dette? Det er fordi den beryktede hackergruppen Lizard Squad, kanskje mest kjent for å gjøre et massivt angrep på Sonys Playstation nettverk i juletider 2014, selv innrømte dette på twitter. Det er nemlig slik at Lizard Squad har satt opp en nettside hvor hvem som helst kan kjøpe deres hackertjenester, og leie de til å gjøre DDoS angrep som effektivt tar hvilke som helst hjemmesider av nettet. Om Lizard Squad vanligvis er ganske så hemmelighetsfulle med hvem som leier deres tjenester, var de igår overraskende åpne og fortalte at noen med MPAA-mailadresse hadde brukt deres hackingtjeneste til å angripe torrentfreak.com. For å gjøre det helt tydelig, må jeg understreke at loven er helt klar i at slike angrep er alvorlig digital kriminalitet. Da flere norske banker ble offer for slike angrep i juli 2014, uttalte Kripos at dette var «grovt skadeverk og kan straffes med seks års fengsel

 

Motivet

 

Så hvorfor ville MPAA angripe torrentfreak.com? Slike angrep er overraskende vanlige, faktisk til en slik grad at det ikke lenger er sett på som nyhetsverdig. MPAA har i mange år samarbeidet med RIAA (Recording Industry Association of America) for å bekjempe piratvirksomhet, og sammen former de en rettighetsbransje som har lite med musikk og film å gjøre. Det er en kjent sak at denne rettighetsbransjen er lite glad i torrentfreak.com, ettersom torrentfreak publiserer nyheter om rettighetsbransjens egne lovbrudd (mer om dette senere). Og om tidspunktet for gårsdagens angrep ikke var planlagt, ville det være litt av en tilfeldighet at angrepet kom omtrent samtidig som torrentfreak publiserte denne artikkelen som forteller hvordan rettighetsbransjen har bedrevet ulovlig pengeutpressing av kanadiere. Om du ikke leser hele artikkelen kan jeg oppsummere den slik: Rettighetsbransjen fikk nylig gjennom en lovendring i Canada som medfører at alle nettleverandører blir påbudt å videresende rettighetshavernes bøter, til eierne av ip-adresser som bransjen selv har logget som nedlastere av musikk og filmer. Om du tror at mottakerne av disse bøtene er slemme pirater som fortjener sin straff, bør du være klar over at skyld har svært lite å gjøre med hvem som blir utvalgt. Tilfeller der barn, og galme som ikke en gang har eid en datamaskin har fått bøter, er godt dokumenterte, og det har tilogmed vært tilfeller der avdødes pårørende har blitt innvilget 60 dager å sørge på før de trues med søksmål. Alt dette foregår uten at noen har blitt dømt for noe som helst, og enhver mottaker av slike bøter er altså antatt skyldig inntil bevist uskyldig. Å bevise sin uskyld i en slik sak er ingen enkel sak, da man må finne måter å påvise at man ikke har lastet noe ned. Dette har medført at rettighetsbransjen har sendt ut et hav av bøter hvor de ulovlig har presset folk for penger. De som har betalt disse bøtene har heller ikke fått være i fred, tvert imot har de isteden fått nye bøter, som er betydelig større. Dette har gått så langt at det nå har blitt enda en lovendring i Canada, som understreker at det er ulovlig for rettighetsholdere å sende ut slike bøter uten å vite at mottakeren faktisk er skyldig i nedlasting.

 

Norge følger etter

 

Etter at torrentfreak publiserte disse avsløringene ble de altså effektivt tatt av nettet. Men hvorfor er dette relevant for oss som bor så langt unna Canada og kanskje aldri har hørt om torrentfreak.com? Det har å gjøre med en annen sak som også fikk svært lite omtale i norsk media i 2013, nemlig at daværende kulturminister Hadia Tajik ble presset til å gjennomføre en annen lovendring. Åndsverkloven ble da forandret til at man ikke lenger trenger konsesjon for å bedrive digital overvåking. Det eneste som kreves er at man gir beskjed til datatilsynet på forhånd, så kan man bare overvåke så mye man vil, og samle ip-adresser på samme måte som de gjør i Canada.

 

Påstanden om at Tajik ble presset til dette er naturligvis grov, og krever utdyping. Den offentlige begrunnelsen for lovendringen har alltid vært at det vil føre til at filmskapere og musikere får betalt for å verkene de skaper, men denne forklaringen holder simpelthen ikke vann, og argumentene imot er mange. Og da konsekvensene av lovendringen åpner for nettopp slik ulovlig pengeutpressing som bedrives i Canada, kan Tajik bare ha hatt to motiver for å foreslå det: Enten innså hun ikke hva hun gjorde, ellers ble hun presset. Etter det jeg har sett av Tajik i media, fremstår hun ikke som direkte dum, og rettighetsbransjen har desuten lang kultur i å bedrive lobbyvirksomhet for å presse gjennom slike lover. Dette er såpass dagligdags at sjefen for MPAA, forhenværende Senator Chris Dodd, åpenlyst skryter av det.

 

Blokkering

 

Og det er ikke alt. En annen del av lovendringen Tajik fikk innførte åpnet for at hjemmesider kan bli blokkert på landsbasis. Det betyr at beryktede sider som piratebay.se kan blokkeres for alle innbyggere i Norge, slik de allerede har gjort i en lang rekke land. Og om du tenker at dette må være en positiv ting å blokkere slike sider, så bør du være klar over at det ikke bare er sider der det deles filer som blir blokkert, men fullstendig lovlige sider blir også blokkert, og blant disse er nettopp torrentfreak.com. Rettighetsbransjen vil altså hindre deg i å besøke det eneste stedet du kan få lese om hvordan rettighetsbransjen bryter loven.

 

En av måtene å komme utenom denne blokkeringen, er å bruke en anonymitetstjeneste, eller VPN, som gjør at all nett-trafikken din blir sendt via et annet land. Noe av hovedpoenget med å bruke slike tjenester er at det ikke blir logget hvem du er eller hva du gjør, for å beskytte din anonymitet. Men i Canada fikk rettighetsbransjen nettopp presset gjennom enda en lov, som gjør at alle VPN-tjenester ble pålagt å loggføre nettrafikken til alle sine brukere. Det betyr i praksis at man blir forfulgt for å beskytte seg mot organisert kriminalitet.

 

Er det rart at denne bransjen har fått kallenavnet MAFIAA.

Endret av BekymretFilmarbeider
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...