Jump to content
Sign in to follow this  
phnx85

Selvinkriminering

Recommended Posts

Slik jeg har skjønt det har vi i Norge vern mot selvinkriminering, men gjelder dette også hvis man er vitne og ikke siktet i saken?

 

Jeg tenker på denne saken: http://www.altaposten.no/lokalt/nyheter/article10459554.ece

 

Hvis vi ser bort i fra at han har forklart seg uriktig til politiet samt klusset med bevismateriale ved å slette filer fra minnekortet. Kunne han i utgangspunktet nektet å forklare seg og nektet å overlevere kameraet da dette ville inkriminere han siden de kjørte ulovlig?

Share this post


Link to post

Generelt sett har ingen forklaringsplikt for politiet, bare for domstolene. Regelen om bevisbeslag er motsatt - politiet kan beslaglegge det aller meste som kan være bevis.

 

Vernet mot selvinkriminering lar deg ikke nekte å overlevere bevis. Det lar deg (konsekvensfritt) nekte å medvirke til innsamling av bevis, herunder i form av å måtte forklare deg for politi/domstol, og til en viss utstrekning beskytter det deg mot straffeforfølgning for å destruere bevis og lyve. Men vernet lar deg ikke konsekvensfritt destruere bevis for å forhindre at andre enn deg blir domfelt, og det lar deg ikke lyve for å unnslippe straff hvis følgen er at noen andre blir straffet for noe du har gjort.

 

Vernet gjelder også et vitne - straffeprosessloven § 123 fastslår at et vitne kan nekte å svare på spørsmål dersom svaret vil kunne utsette vitnet eller vitnets nærstående for straff. Et vitne kan imidlertid ikke nekte å utlevere bevis, og vernet dekker ikke falsk forklaring på andres vegne.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...