Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

50% faststilling og tilkallingsvikar - fortrinnsrett på ekstra jobb?


ultraaa

Anbefalte innlegg

Hei,

 

jeg lurer på følgende:

 

Hvis en bedrift har flere 50% ansatte som jobber en uke av en uke på fast og utover det blir satt opp på ekstra vakter i de ukene de ikke har fast jobb året rundt, og så ansetter bedriften i ettertid tilkallingsvikarer, vil de som har 50% ha noe fortrinnsrett foran tilkallingsvikarer når det kommer til de ekstra vaktene? Eller kan bedriften velge å gi ekstra jobbing til tilkallingsvikarene, slik at de som er 50% fast ikke jobber noe mer?

 

Finnes det noe lov som forhindrer dette eller er det opp til bedriften selv å avgjøre?

Endret av ultraaa
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det finnes ingen fortrinnsrett til ekstra vakter - ekstravakter fordeler bedriften innenfor sin styringsrett og begrensninger i lov og tariffavtale (hovedsakelig begrensninger i hviletid).

 

Deltidsansatte har "fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten", og har også rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid etter 12 måneder, jfr. arbeidsmiljøloven §§ 14-3 og 14-4a.

 

Bestemmelsen forutsetter at deltidsansatte kun kan hevde fortrinnsrett til stillinger det er knyttet arbeidstid til, det vil si stillinger som har en fast stillingsandel. Ansettes det en ny i 20 %-stilling kan man hevde fortrinnsrett. Ansettes det en ny tilkallingsvikar kan man ikke hevde fortrinnsrett fordi det ikke finnes noen "stilling" man kan kreve fortrinnsrett i.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...