Gå til innhold

Forskudd på arv fra ufør forelder?


DeerNejman

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har googlet men finner ikke noe til hjelp når man har en ufør forelder. Mamma har vært uførepensjonist og fyller 60år neste år.

 

Vi snakker endel om forskudd på arv, som da vil gå fra hennes Leilighet taksert til 1,9mnok, denne er nedbetalt i form av lån.

 

Noen som vet hvordan man går frem? Gjerne med frigrensen på litt over 41.000kr pr. år.

 

Dette med at hun fyller 60 betyr vel at hun kan få noe som Seniorlån også, og det er vel Lån man snakker om her for at jeg skal kunne få disse beløpene hvert år? (41.000kr x 5 år f.eks).

 

Hvordan blir det evt. med renter på dette?

 

Ellers er vel eneste andre muligheten å se om hun vil flytte inn med meg eller på pensjonat når hun blir så gammel. Så selge, så betale en rekke avgifter og så motta forskudd på arv.

 

Tusen takk for at du leste!

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Først og fremst: Arveavgiften er avskaffet, så du trenger ikke tenke på avgifter, fribeløp osv. Moren din kan gi deg så mye hun bare vil.

 

Heller ikke arverettslige regler setter noen grenser for hvor mye din mor kan gi deg i gave nå. Dersom du har søsken bør hun ta stilling til om det du har fått skal gå til fradrag i arven etter henne når endelig arveoppgjør skal foreta etter hennes død.

 

At hun er ufør er heller ikke særlig relevant for hvor mye hun kan gi deg, men er selvfølgelig viktig dersom hun må låne penger for å gi deg noe. For å finne ut hvor mye hun kan låne bør du ta kontakt med en bank og spørre.

 

Hvis vi ser bort fra andre søsken som eventuelt vil ha sitt så er en mulighet at din mor gir deg leiligheten hennes, påheftet en livsvarig, ikke-overdragelig borett eller leierett. Så kan du ta opp et rammelån eller lignende med pant i denne, og betjene dette selv - eventuelt med de pengene hun betaler deg i leie.

Endret av Herr Brun
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk Herr Brun, jeg har lest dine svar i andre tråder og setter så stor pris på hjelpen du bidrar med her!!

 

Jeg er enebarn.

Hun har ingen søsken.

Hun har ingen større oppsparte midler penger på kto, så dette dreier seg om å lage en avtale om selve leiligheten.

 

Hun må altså låne for å gi meg noe. Evt som du sier, så kan hun overdra leiligheten til meg, jeg gir henne borett og refinansierer mitt gjeldende lån. Da det er nærmest umulig å sette hennes leilighet pr. idag i pant/ hun som kausjonist grunnet uføret.

 

Mangen takk Herr Brun, igjen!

Endret av DeerNejman
Lenke til kommentar

Hvis banken ikke gir henne "seniorlån" eller lignende så er det ikke så mange andre muligheter enn at du tar opp lån med pant i hennes bolig. Merk at det strengt tatt ikke er nødvendig at hun overdrar boligen sin til deg; det holder at hun stiller boligen som realkausjon, altså at hun stiller sin bolig til pant for ditt lån.

 

Det er selvfølgelig heller ikke gitt at du får lån på denne måten, men du har nok bedre odds enn din mor om du har en viss inntekt selv.

 

Kort fortalt er det ikke så mye annet å gjøre enn å ta kontakt med din/hennes bankforbindelse® og høre hva slags muligheter dere har til å få lån på denne muligheten. Ellers er det ingen begrensninger på hvordan/hvor mye hun kan hjelpe deg - hun må bare faktisk ha midler å gi bort.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...