Gå til innhold

Junifest 2014 - Nelson09 - Fuji X100


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dag1

Tur til Steinvikholmen.

 

post-196370-0-14644200-1401653238_thumb.jpg

 

 

fra wikipedia: Steinvikholm slott er en slottsfestning[1]Skatval i Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag. Steinvikholm ligger iÅsenfjorden, en arm av Trondheimsfjorden. Slottet ble oppført av Norges siste katolske erkebiskop, Olav Engelbrektsson iNidaros. I samtiden var slottet den sterkeste befestningen i landet, og det er det største byggverket oppført i norskmiddelalder.[2][3] I forhold til øvrige festningsverk i inn- og utland var Steinvikholm meget moderne for sin tid, men militær teknologi og strategi i rask endring gjorde det raskt foreldet.[4] Slottet er formet som en irregulær, nesten kvadratisk, firkant med tårn i to av de motstående hjørnene i nordlig og østlig retning.[5]

Byggingen ble tidligst påbegynt sommeren 1524, og det hersker temmelig stor enighet om at slottet stod ferdig i 1532, altså etter om lag syv år, på rekordtid etter datidens målestokk.[3] Slottet var både et forsvarsverk og fast bosted for erkebiskopen, og det fungerte som den katolske kirkens siste skanse i Norge før erkebiskopen ble tvunget i landflyktighet ved reformasjonen i 1537. I perioden 1532–1556 bodde også lensherren fast på Steinvikholm, og Trondhjems len bar da navnet Steinvikholm len.[6] I 1546 ble slottet rammet av en brann, og det ble foretatt endel ombygginger. Under den nordiske syvårskrigen ble Steinvikholm beleiret og etterhvert oppgitt uten kamp. Lensherren hadde Steinvikholm som representasjonsbolig frem til 1575, da aktiviteten på slottet tilsynelatende opphørte for godt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dag 2.

Sola går ned bak Østmarka sykehus

 

post-196370-0-80481200-1401742631_thumb.jpg

 

Har jeg begynt så er det vel bare å fortsette:

Østmarka sykehus, ble grunnlagt 1919 som Østmarken Hospital, senere kalt Trøndelag psykiatriske sykehus, i dag (2010) en del av Sør-Trøndelag psykiatriske sykehus; St Olavs Hospital Divisjon Psykisk Helsevern.

Sykehuset ble oppført på gardene Østmarka og Spannet i 1919 (arktitekt var Lars Solberg).

Sykehuset ble rekvirert av tyskerne under den annen verdenskrig og 210 av de 300 pasientene ble overført til andre sykehus, mens 70 ble utskrevet. Overlege August J. B. Nissen holdt en kvinnelig jødisk pasient unna tyskerne krigen igjennom, ved å hevde at hun var for syk til å hentes. Sykehusdriften ble innskrenket til et minimum og drevet fra Bell skole i Selbu.

Pasienter og personale kom tilbake til Østmarka i løpet av juni 1945. Sykehuset ble fra 1992 drevet som en avdeling under Regionsykehuset i Trondheim, fra 2002 St. Olavs Hospital.

 

Lenke til kommentar

Takk for hyggelige kommentarer

 

Dag 4, Bilde 3

Fortsetter i samme stil, her med et bilde fra Gaulosen

 

post-196370-0-76160800-1401914641_thumb.jpg

 

 

Gaulosen er en arm av Trondheimsfjorden i Sør-Trøndelag. Byneset i Trondheim kommune ligger nord for Gaulosen, og Børsaog Buvika i Skaun kommune ligger på sørsida. Lengst inn i fjorden ligger Øysand som tilhører Melhus kommune. Elva Gauladanner et delta der den renner ut i Gaulosen på grensa mellom Melhus og Trondheim.

Dette er det eneste større elvedeltaet i Sør-Norge som ikke er berørt av oppfyllinger, og tatt i bruk til industriområde, flyplass eller lignende. Det har likevel ikke manglet på planer gjennom tida for å utnytte området. Under andre verdenskrig tenkte tyskerne å bygge en stor by, Neu-Drontheim, på Øysand og i nabobygda Leinstrand. En kan fortsatt se restene av en påbegynt ubåthavn i Buvikberga mellom Øysand og Buvika. Det finnes nå fire naturreservater, og et landskapsvernområde her.

Gaulosen naturreservat og landskapsvernområde er et Ramsar-område og ligger i elvemunningen. Det omfatter store mudderområder som tørrlegges ved fjære sjø. Lengst ut ligger øya Storøra med sparsom vegetasjon, og en stor kolonihettemåke. Her hender det også at dvergmåke dukker opp. På Øysand-sida av deltaet ligger en stor strandeng. Gaulosen er den mest kjente fuglelokaliteten ved Trondheim. Her kan en hele året, men spesielt i trekktidene, se store mengder gjess, ender ogvadefugler.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...