Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Er rødt lys energisparende?


Anbefalte innlegg

Ikke egentlig hjelp til skolearbeid, men bare noe jeg kom på nå. Rødt lys har en bølgelengde på ca 400nm og blått lys 700nm. Det betyr også at rødt lys har mindre energi. Vil det si at det kreves mindre strøm for å lage rødt lys?

 

Jeg gjorde noen utregninger, med E=hv hvor h er plancks konstant og v er frekvensen, og fikk at rødt lys kun har 54% av energien til blått lys. Betyr dette at rødt lys krever ca halvparten så mye strøm som blått lys? Normalt lys er hvitt, altså alle farger, så jeg vil anslå at man sparer ca 75-80% på å bytte til røde lys?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er nok i store trekk riktig det du sier, men utfordringen blir i så fall å lage lyskilder som gir kraftig nok lys ved bølgelengden tilsvarende rødt lys, samtidig som de ikke bruker energi på andre frekvenser.

 

Som du kan tenke deg så har vi allerede "røde lys". Et varmeelement kan ofte bli varmet opp så mye at det begynner å gløde og ser rødt ut. Problemet er at mye av strålingen er i området for infrarødt og at andelen av energien som går til lys er latterlig liten.

En vanlig lyspære har en større andel av effekten i det synlige spekteret for strålingen, men da dekker den mye mer enn rødt (vi ender opp med hvitt) og andelen av energien som forsvinner i det infrarøde området er fortsatt ganske høy.

 

Det vi sitter igjen med er da LED og ulike sparepærer/lysrør. LED er det jo ingen problemer å få i rødt ettersom det ikke var tiltenkt å brukes til belysning i den grad du beskriver det. Sparepærer har vært tiltenkt belysning og dekker da hele fargespekteret. Grunnet for at ingen(?) sparepærer finnes i rødt er nok ganske enkel: utviklingskostnadene vil bli høye og kundegruppen tilnærmet fraværende. Det er jo ingen som har ordentlig behov for noe slikt og de som har behovet er nok ikke så nøye på at lyset skal være mest mulig energieffektivt (ubåter og mennesker som fremkaller gamle fotofilmer?). Du kan jo tenke selv: hvor fort blir du deprimert og hvor upraktisk er det ikke om all belysning skulle være i rødt?

 

Så for å konkludere: vi kunne teknisk sett ha greid oss fint med bare rødt lys og kunne potensielt spart en del energi som du anslår. Før vi da kutter vekk andre frekvenser i det synlige spekteret er det flere andre ting som kan effektiviseres i første omgang. I praksis er det også ekstremt upraktisk på flere områder, ikke minst opplevelsesmessig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...