Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hva er pensjonsgivende inntekt?


1234554321

Anbefalte innlegg

Hei. I forhold til pensjon lurer jeg paa om renter paa bankinnskudd regnes som pensjonsgivende inntekt for en privatperson.

Regnes fortjeneste ved salg av aksje/obligasjon/raavare/valuta osv som pensjonsgivende inntekt ifht folketrygden? Jeg leste et sted at pensjonsgivende inntekt tilsvarer personinntekt. Hva er isaafall personinntekt?

 

Eller er det slik at en maa starte et AS/ENK, sette f.eks aksjer og bankinnskudd paa denne bedriften, ta ut overskuddet/rentene fra bedriften, dette regnes som naeringsinntekt som igjen er personinntekt som igjen er pensjonsgivende inntekt? Jeg har ikke helt kontrollen pa disse konseptene..

 

Noen som vet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Pensjonsgivende inntekt er definert i folketrygdloven som personinntekt, og personinntekt er i skatteloven definert som inntekt fra arbeid og personers inntekt fra næringsvirksomhet (inntekt som har "din person" som kilde). Renteinntekt av bankinnskudd er kapitalinntekt, og går ikke under personinntektsbegrepet.

 

Utbytte fra AS er også kapitalinntekt - dette er inntekt som har ditt aksjeeierskap som kilde. For å "konvertere" kapitalinntekt til næringsinntekt (eller arbeidsinntekt) må du drive kapitalforvaltning som næring, altså en aktivitet av noe omfang (mer enn en privatperson ville hatt for seg selv) for din regning og risiko.

 

Arbeids- og næringsinntekt beskattes vanligvis betydelig høyere enn kapitalinntekt.

Endret av krikkert
Lenke til kommentar

Arbeids- og næringsinntekt beskattes vanligvis betydelig høyere enn kapitalinntekt.

Nja. Skal man være 100% korrekt, så beskattes næringsinntekt (i Skatteetatens betydning av ordet) med akkurat samme sats (28% i fjor, 27% fra i år) som kapitalinntekt. Imidlertid så inngår også næringsinntekten som beregningsgrunnlag for personinntekten, som (sammen med evt. annen lønnsinntekt) er grunnlag for trygdeavgift (med forskjellige satser på personinntekt fra næring og lønnsinntekt) og toppskatt.

 

For å vende tilbake til trådstarters spørsmål: Det er personinntekt og lønnsinntekt som er pensjonsgrunnlag. Personinntekten regnes ut på grunnlag av næringsinntekten -enkelt sagt kan det trekkes fra en viss del, som regnes for å være kapitalavkastning på egenkapitalen du har investert i næringen. (og denne kapitalavkastningen betales det altså bare 27% skatt av, ingen trygdeavgift eller toppskatt) Personinntekten fra næring er altså som oftest en del lavere enn næringsinntekten, men dette kan man styre litt selv; om man vil betale mer trygdeavgift, og få høyere pensjonsgivende inntekt, så har man adgang til å sette denne kapitalavkastningen til 0,0%.

Denne beregningen gjøres i "RF-1224 Personinntektsskjema".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...