Gå til innhold

CAT5 til to eller 3 høytalere


Anbefalte innlegg

Heisann.

 

Jeg har et hjemmekinoanlegg "Samsung HT-D5530" med 5.1 høytaleroppsett.

Jeg vurderer å bruke en CAT5 til høytalerene bak, kjøre 1 par til den ene og det andre parret til den andre høytaleren bak så jeg slipper 2 ledninger. Eventuelt

Så om dere ser på den høyt perfeksjonert illustrasjonen under her så ser dere 3 høytalere med tven. Tenkte å gå opp i taket ved den helt til venstre med tven og bak til de to andre og splitte kabelen med den venstre bakereste og så videre til den til høgre.

 

O------O------O
| ------TV

|

|

|

O--------------O

Vil dette bli noe problem? Er snakk om en maks 10-12meter.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei,

 

Kjenner ikke ditt Samsung anlegg, men hvorfor vil du bruke nettverkskabel (CAT5) til høyttalere ??

 

Slike kabler har normalt ledertverrsnitt på kun 0,2 mm². Vanligvis er jo det alt for lite for en høyttalerkabel !

Er det kanskje aktive høyttalere i dette anlegget, så du ikke trenger tverrsnitt ?

 

Til vanlige (passive) høyttalere ville jeg gått opp til min 0,75 mm² tverrsnitt (lampettledning) eller gjerne mer dersom det er snakk om litt effekt.

Dersom du vil trekke kun 1 kabel, er det bare å bruke en multicore-kabel (2 par, 4 par, 8 par, etc...) og splitte den.

 

____

GAu

Lenke til kommentar

Jeg ville hatt CAT5 fordi da trenger jeg kun èn kabel som jeg kan hente ut par fra underveis og føre begge bakre høytalerene inn i en kabel. Blir litt penere i forhold til hvordan huset er satt opp :)

Om det er aktive eller passive vet jeg ikke? Er sånne gørrsmå sattelitthøytalere. Har brukt lampettledning før men det blir ikke så pent som en cat5 slik jeg har tenkt det etter oppussingen :) Vet bare ikke om jeg gjør det forgjeves eller om det faktisk fungerer pent nok?

Her er litt info:

Key Features Included Components Blu-ray Player, DVD Player, Radio Tuner TV Resolutions 1080p (1125p) Main Speakers Power Output 165 Watt RMS Subwoofer Power Output 170 Watt RMS Number Of Speakers 5 Speakers

Bakre høytaler er :

Samsung PS-DS2 Speakers / Hifi Surround Speakers / 3 OHMS

Lenke til kommentar

Cat 5-kabler har som sagt et tversnitt på 0,2mm^2 i hver leder (totalt 8 ledere per kabel), og klarer opp mot 0,5A per leder. Tvister du flere av lederene sammen, slik at du har et par (altså at du kobler sammen 4 og 4) så blir det altså høyere tversnitt en lampettledninger/høyttalerledninger på 0,75mm^2 (typisk for små høyttalere).

 

Kobler du riktig så vil den være bedre beskyttet mot støy og ha bedre elektriske egenskaper enn en vanlig 0,75mm^2 høyttalerledning . Dette takker være at de er i tvistede par, litt høyere tversnitt og fordi de er isolert fra hverandre.

 

Problemet da er at du ikke sparer deg for noen ledninger, og du må fortsatt ha en CAT5-kabel per høyttaler.

Hadde du samlet de 8-lederene slik at du hadde hatt to par (altså at du slår sammen 2 og 2 ledninger i to par), hvor et par går til hver sin høyttaler, så sitter du med tilsvarende 0,4mm^2 og mulighet til å trekke ca 1A uten at du brenner opp kabelen. Det er nok i minste laget, med fare for vesentlig forvregning og mulighet for å smelte isolasjon.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...