Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Naturfag


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har noen oppgaver i naturfag jeg lurer på hva svaret er. Hadde vært kjempefint om noen kunne svare på et, eller flere av spørsmålene :)

 

 

1.Alkohol kan fremstilles ved gjæring i druesukker. Den levende gjørsoppen omdanner druesukkeret til etanol og karbondioksid...

Den samme reaksjonen foregår under brødbaking og ølproduksjon når gjær tilsettes. Hvorfor er det da ikke alkohol i bød?

_______________________________________________________

2a)Når vi vil at sukker skal gjøre til alkohol, er det viktig at temperaturen under prosessen verken blir for lav eller for høy. Hva er grunnen til dette?

 

2b) Prosessen stopper før alt sukkeret er omdannet til alkohol. Forklar hvorfor.

 

2c) Foreslå en metode som kan brukes til å skille alkoholen fra resten av løsningen.

________________________________________________________________

 

3a) Hvordan kan man lage god parfyme?

 

3b) Hva er grunnen til at parfyme lukter så sterkt, og lukten kan kjennes på lang avstand?

________________________________________________

 

4a) Hva menes med at alkoholer kan være isomere?

4b) Hvor mange mulige heksanoler finnes det?

_____________________________________________________________

5a) Hvordan kan man ut fra navnet vite at glykol er en alkohol?

5b) Hvorfor er glykol løslig i vann?

______________________________________________________________

Endret av Ungjenta
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1. Etanol (vanlig alkohol) har et ganske lavt kokepunkt, og all alkoholen fordamper derfor når en steker brødet.

Nå burde du gjøre leksene dine selv, men her er svar på et par av oppgavene.

 

2a. Ved for lav temperatur går metabolismen, og dermed også fermenteringen, i gjærcellene veldig sakte. Ved for høy temperatur dør gjærcellene.

 

2b. Alkoholkonsentrasjonen blir til slutt såpass høy at den dreper gjærcellene.

 

2c. Etanol har som sagt et lavere kokepunkt enn vann, og vil dermed koke og fordampe bort før vannet. Dermed kan en utnytte dette og skille løsningene ved hjelp av desillering, dvs. at en koker væsken og kondenserer alkoholen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...