Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvordan komme seg ut av AAP?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Jeg har nå hatt AAP et halvt år etter jeg over en periode på flere periode har hvert kronisk syk. Synes ikke AAP opplegget er noe bra og føler dette er strake vegen til uføretrygd.

 

I tillegg føler jeg meg så bundet av NAV, man kan jo ikke ha noe kapitalinntekt når man har AAP slik jeg har forstått? Dersom jeg feks kjøper en lotto kuppong og får 7 rette og får noen millioner på konto. Så blir vel dette sett på som jeg svindlet nav fordi jeg fikk ekstra penger i tillegg til AAP.

 

 

Det jeg lurer på om jeg uten problemer, kan si ifra meg retten til AAP? Bare krysse av for at jeg ikke vil hver registrert hos nav lenger for neste periode.

Det er vel ingen som kan tvinge meg til å gå på nav og motta stønad?

Å dermed kjøre mitt eget løp med studier, jobb og tilrettelegging. Uten byråkrati og ekstreme begrensninger.

 

Så kan jeg heller søke om gjennopptakk om jeg ikke klarer å ordne det til for meg selv.

 

 

 



Anonymous poster hash: 0acb0...3fc
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei, det skal ikke være noe problem. Det er bare å la være og sende meldekort så vil du bli meldt ut av systemet.

 

Når en søker AAP har en rett til å jobbe opp til 50% ved siden av. Også tror jeg det var mulig å jobbe rundt 60% ved siden av når søknaden om AAP er godkjent. Bare et forslag om du vil komme gradvis unna

Lenke til kommentar

Det er mulig å si fra seg AAP, men der er ikke lurt.

 

Begrensningene er ikke så ille, og det er mulig å finne fornuftige veier over imot arbeid. (Samtidig som man vet at om det går galt, så har man AAP å falle tilbake til.)

 

Har du fått lagt klart nok fram til din saksbehandler hva du egentlig er ute etter?

 

Dessverre er systemet litt tungvindt, men samtidig kan det faktisk gjøre veien mot arbeid enklere - og gitt at man sliter med helsen, er veien mot arbeid med AAP garantert mer forutsigbar enn veien mot arbeid på egen hånd. - Du står aldri der uten inntekt.

 

Gi det tungrodde systemet litt tid, og sett deg godt inn i hva du sier fra deg før du går så langt. Bla. kan man i visse tilfeller få hjelp til å gå over imot en studenttilværelse og normal støtte fra lånekassen.

 

-AAP-mottaker som gjennom systemet har fått en ny kjangse på utdanning.



Anonymous poster hash: d2ee4...4ff
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg går utfra at TS egentlig mener arbeidsinntekt. Hvordan en eventuell lotto-gevinst skulle gå utover AAP er ikke et spesielt realistisk scenario å bekymre seg over.

 

Jeg ville anbefalt å kutte ut AAP hvis du er frisk nok til å jobbe eller studere (selvfølgelig er ingen tvunget til å gå på AAP - jeg forstår ikke hvordan noen kunne få det inntrykket). AAP er ment å være en arbeidsprøvingsprosess, men i realiteten har ofte NAV-kontorene for liten kapasitet til å følge opp hver enkelt bruker (avhengig av hvor du bor), og siden du heller ikke kan prøve deg i jobber eller begynne på studier på egenhånd betyr det at du i praksis kan ende opp i et vakum der NAV ikke har tid til å følge opp mens du selv ikke har lov til å foreta deg noe.

Lenke til kommentar

TS her.

 

Det med lottogevinst var bare et dårlig og usannsynlig eksempel. Jeg har en formue som jeg vil investere litt med og det virker meget stress å rapportere gevinst og tap? (hvordan går det?) på meldekortene hver 14 dag.

 

I ilegg kommer sannsynlig en av mine personforsikringer til å gi en stor utbetaling snart, hvordan håndterer jeg det i forhold til aap?

Til opplysning har jeg minstesats aap.

 

Jeg utslitt av alle begrensningene jeg ser for meg, alt jeg IKKE kan gjør i dagliglivet og alt jeg må passe på for å ikke gjør feil for å ikke miste ytelse / få tilbakebetalingskrav. Føler meg som inne i et fengsel, faktisk. Ingen frihet.

 

Derfor vil jeg ut av systemet, selv om jeg vet at det sannsynlig ikke kommer til å ende så bra.



Anonymous poster hash: 0acb0...3fc
Lenke til kommentar

Rapportering av gevinst og tap går som normalt, en gang i året til ligningsmyndighetene, ofte automatisk. Ingen forskjell imellom å gå på aap, eller ikke - her.

 

Rapporteringen av arbeidet med å forvalte dine investeringer foregår som all annen rapportering av arbeid på meldekortene, før inn timeantall på dager der du har gjort noe, få trekk i AAP tilsvarende. Hvorvidt slik småsparing er noe du faktisk må rapportere kommer helt an på omfanget. Går det med mange timer i måneden? (og går det godt nok til at det kan kalles inntektsgivende arbeid, og ikke hobby?) Man må nesten være aktiv daytrader for å komme dit.

 

Hvorfor skulle utbetalingen fra personforsikringen gi problemer i forhold til AAP? AAP er en fleksibel grunnstønad som ikke er økonomisk behovsprøvd.

 

AAP gir stor frihet, den største frihetsberøvelsen man får som følge av AAP er at det er restriksjoner på hvordan man må gå fram om man skal gå over i en studenttilværelse.

 

Du ser for deg flere begrensninger enn du egentlig har. Det er få ytelser som er såpass fleksible som det AAP faktisk er. Få på plass en aktivitetsplan som gir rom for det du ønsker å gjøre, og AAP er et godt nett å ha i bakhånd om det ikke går bra. Får du til en aktivitetsplan som går direkte opp imot det du vil, så kan det gjøre veien dit du har tenkt deg lettere.

 

PS - Det spartapus skriver om at man ikke kan prøve seg på arbeidsmarkedet selv er jo direkte feil.

 

Jeg er såpass innstendig i min oppfordring til deg om å utnytte AAP for alt det er verdt, fordi det faktisk er et flott verktøy som kan gjøre det lettere for deg å komme dit du vil.



Anonymous poster hash: d2ee4...4ff
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Les AAP brosjyren, besvar spørsmålene i meldekortene etter beste evne (eventuelt legg ved informasjon som du mener kan være relevant) og vent på utbetaling.

Skulle du få utbetaling og hvis det i ettertid viser seg at du ikke hadde krav på pengene så får du nok beholde de uansett hvis du følger rådene over. Du må ha handlet med forsett eller uaktsomhet for at de skal kunne kreve pengene tilbake.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...