Gå til innhold

Messier 45 - Pleiades - De Syv Søstre


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har du brukt et program for å få stjernen til å se slik ut? tenker på linjene ut fra stjernene.

Nei, i mitt tilfelle er de helt originale. De er forårsaket av 4 tynne plater som holder sekundærspeiler helt i front av teleskopet.

skywatcher_explorer_200P_DS_OTA.jpg

 

Så egentlig er det en optisk defekt, men en defekt som det ikke er mulig å unngå på et reflektor teleskop.

For å unngå det må man over til refraktor, som er med glass i stedenfor speil, og fungerer tilsvarende valig kameraoptikk. Men da får man problemer med kromatisk aberrasjon.

 

Så det er en prioritering. Reflektor veier mindre, er fysisk større, samler mere lys for pengene, men lager streker over stjernene. Refraktorer er mye tyngre pga glasset, er fysisk mindre pga store glass er vanskelig å lage, samt dyrt, og samler derfor inn mindre lys for pengene.

Refraktorer kan lage perfekte stjerner uten defekter og samle mye lys de også, men da må du opp i pris - mye oppe i pris. Vi snakker da om Japanske Takahashi og lignende, med priser som begynner et sted rundt Månen i høyde, og toppmodellene et sted mellom Jupiter og Saturn... :p

  • Liker 1
Lenke til kommentar

DAGENS BILDE:

Du fortsetter å imponere med astrobildene dine, Jan Erik! Her har du tatt for deg Pleiadene, som kanskje ofte overses av folk flest, og fått et spektakulært "nærbilde" av det. Ekstra lekkert ble det med tåkesløret.

 

Jeg liker forresten den optiske "defekten". Den bringer litt liv til stjernene, selv om man kanskje også kan si at det gjør det litt Disney-aktig.

Lenke til kommentar

Takker! :)

 

Dette er nok en av de tingene på stjernehimmelen som observeres mest av folk flest ja. Selv om den er veldig liten uten kikkert eller teleskop, kan de fleste se i allefall de 6-7 kraftigste stjernene, og flere kan under mørke og gode forhold se de litt mindre lyssterke stjernene også, og da blir den enda mer spektakulær å se på når man kan se en 10-12 av stjernene i et lite kluster.

Lenke til kommentar

Takkfor det. Ble litt overasket når jeg leste mailen i halvsøvne i dag tidlig, hehe :)

 

Ja, man kan fort bli litt "ensom" i denne hobbyen. Ikke akkuratt mange som er villige til å stå ute hele natten, kanskje også i sterk kulde, bare for å få ett enkelt bilde - av og til også over flere netter. For ikke å nevne flere timer med etterbehandling.

Det er en tidskrevende hobby, men alikevel morsomt når man får noen brukbare resultater til slutt.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...