Gå til innhold

Tilbakebetale studielån selv om man ikke er ferdig med studiene


Studenten!

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg spør på vegne av en venn, som har tatt opp studielån i tidligere år, men som ikke har gjort det enda i år (selv om han fremdeles studerer det samme som tidligere), fordi han først ville se om han klarte å leve med kun inntektene fra jobb.

 

Nå har imidlertid Lånekassen sendt han tilbakebetalingsplan.

 

Så spørsmålet er; må han betale tilbake allerede nå, eller kan han vente til han har fullført studiene?

Og har det noe å si på dette om han bestemmer seg nå for å likevel ta opp lån? Fristen er jo ikke før 15.november...

 

Vedkommende sendte mail til Lånekassen for over en uke siden, men har ikke hørt noe...

 

Takk for hjelpen!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Enig i at det er litt rar løsning,

 

Dog er det slik at det alltid vil lønne seg å ta opp lån i Lånekassen, selv om man har andre inntekter som dekker utgiftene. Grunnen er så enkel at lånet fra Lånekassen er rentefritt, slik at om man settet lånet på høyrentekonto så vil man få rentegevinsten. I tillegg så vil man om inntekten (skattbar) ikke er over ca 226 000 (2013) kr kunne få omgjort deler av lånet til stipend. For inntekter under ca 151 000 (2013 - i 2014 er det ca 157 000) vil man få full stipendandel, og for inntekter over dette vil stipendandelen reduseres med 5 % av overskytende pr måned. En inntekt på 10 000 over grensa gir 5 000 kr i redusert stipend (av ca 37 000 kr i mulig stipend for 2013)

Lenke til kommentar

Ifølge http://www.lanekassen.no/nb-NO/Hovedmeny/Tilbakebetaling/Nedbetaling/ skal en starte tilbakebetaling om en studerer uten å motta støtte.

 

Jeg har selv alltid trodd at lånet ble fryst så lenge en studerte, uavhengig av om man mottar støtte, men viser seg at jeg tar feil. Litt rar løsning...

 

Rar løsning syns jeg? Blir jo ugunstig å ikke ta opp studielån i studietiden da, viss man allerede har ett studielån. Merkelig praktisering. jaja

Lenke til kommentar

Han har rett til rentefritak, men må søke om dette.

 

http://www.lanekassen.no/nb-NO/Toppmeny/Forskrifter/tb-2013/annen-del-rentefritak-betalingsutsettelse-og-ettergivelse/

 

For de fleste er det idiotisk å ikke søke om studielån. Selv om han ikke skulle benytte seg av pengene (eller få stipend), vil han fortsatt la pengene stå på konto og forrente seg, og betale alt tilbake med rentefortjenesten den dagen lånet renteberegnes.

Lenke til kommentar

Lånekassen opererer vel på generelt basis med at rentefritak blir gitt tilbake i tid.

 

I dette tilfellet vil han bare måtte betale ned som vanlig (eller gjøre bruk av de 3 årene med betalingsutsettelse man kan få) for så å søke om sletting av rentene til neste år, når han kan dokumentere at han studerte i år.

 

Men som andre sier, så lønner det seg alltid å ta opp studielån med dagens regler, så lenge man har disiplin til ikke å bruke mer penger av den grunn.

 

I tillegg så har studielån fordelen av at det er en personlig gjeld (så hvis du dør så får i praksis arvingene dine pengene mens gjelden blir slettet), samt at den kan slettes hvis du blir varig ufør. Så rent egoistisk så er det ingen grunn til å ta noe annet enn maks studielån. Men for all del, hvis man vil være generøs med staten så er det veldig snilt å ikke ta opp mer enn man trenger :).

Endret av dravisher
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...