Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Ned i vekt - tips?


Anbefalte innlegg

Lager tråden i helse, siden jeg ikke kan være anonym i rette kategorien.

 

Jeg er ei jente på 20 år. Jeg har bestemt meg for å starte et (i hvert fall litt ;)) bedre liv. Jeg vil ned i vekt, da gjerne 10-15 kg. Jeg var nede i den vekten for 3-4 år siden, og da følte jeg meg veldig bra, så det er dette jeg vil tilbake til. Problemet mitt er at jeg absolutt ikke er en spesielt aktiv person. Jeg sliter nok veldig med motivasjon, men dette er noe jeg skal prøve å forbedre så godt jeg kan. For dette er noe jeg vil. For øyeblikket føler jeg meg ikke noe bra. I tillegg vil jeg bli sunn å føle meg bedre på innsiden også. Så nå vil jeg fokusere på å gå ned i vekt, trene opp rygg (har problemer med den fra før, så viktig at jeg trener den), og bli sunnere.

 

Jeg kommer ikke til å bli ei sånn som spiser cottage cheese og proteinpulver dagen lang, men selvfølgelig bli sunnere enn sjokolade dagen lang :D

 

Derfor lager jeg en tråd der dere kan gi meg litt tips. Del gjerne tips om mat, trening, erfaringer, og diverse andre ting. Jeg tar imot alt :new_woot: Og positivitet tas i hvert fall imot :roll:Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Salat er fantastisk godt og du kan variere veldig. Kutt opp noe kål, isberg, agurk og paprika, ha i noe mais. Dette er basisen. Så adder du hva enn det skulle være du har lyst på den dagen, kanskje bare en porsjon med litt dressing en dag, tunfisk en annen, litt fetaost den andre, kanskje du har lyst på egg i salaten, eller reker i morgen? Mulighetene er veldig mange! Passer også knallbra til en fin biff..

 

Lag deg gjerne sunne retter i stor kvanta, som f.eks supper og lapskaus. Suppe er superenkelt å lage og basisen er som regel løk og buljong. Ha i hva enn du ellers vil ha (bokstomater for tomatsuppe, blomkål for blomkålsuppe, grønnsaker, salat (ja, du kan lage salatsuppe) osv osv osv) mos med stavmixer, krydre etter ønske.

Lapskaus er så enkelt at det er latterlig. Stek kjapt noe kjøtt i terninger (biff, koteletter, kjøttkaker, osv) i litt olje, ha i vann, buljong, og så lapskausblanding (eventuelt kutt opp ferske grønnsaker og poteter hvis du heller vil ha det, potetene kan lett sløyfes). La alt småkoke i en time eller to. Rør innimellom. Middag/lunsj/rester for flere dager.

 

Egg er også veldig sunt, kjapt og enkelt. Jeg elsker å kutte opp noen (hihi, mange.. jeg elsker sopp) små sopp i tynne skiver som jeg steker på middels varme til de har fått en fin farge før jeg legger dem på tallerknen, så har jeg i ett par egg jeg på forhånd har knekt i en kopp eller glass, slått litt med en gaffel og hatt i litt salt og generøst med pepper. Eggene blir FORT ferdige, er snakk om 30 sekunder eller noe sånt (på høy varme med konstant røring). Så har jeg på ett par store skjeer med Ajvar (basicly paprikasalsa, supersunt og supergodt, jeg elsker den sterke varianten, fås kjøpt på alle utenlendingbutikker).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om du har viljestyrke nok, kan jeg gi deg noen tips som hjelper deg ned i vekt om du følger dem slavisk.

  1. Dropp alt som undergår kategorien godteri. Brus, potetgull og alle andre simple karbohydrater stappet i en pose. Godtesuget vil avta etter et par uker, og om du først spiser godteri deretter, vil du merke at du ikke lenger har like lyst på det.
  2. Skal du ha noe å drikke, drikk vann. De fleste drikker er ganske kaloriholdige og ikke spesielt mettende, så ved å drikke 1 liter vann i stedet for 1 liter juice, får du plass til nesten en hel middag den dagen i stedet.
  3. Vit at kalorier inn må være mindre enn kalorier ut. Alle har en basisforbrenning, aka. BMR, så du forbrenner kalorier selv når du sover eller bare sitter på rumpa. Ved å ta et lite anslag over hvor mye kalorier du får i deg mens du spiser, kan du bedre kontrollere din vektnedgang. For å se hvor mye du forbrenner daglig (sånn cirka), søk etter en BMR kalkulator på google.
  4. Når du spiser, pass på å drikke vann regelmessig under måltidet. Dette vil mette mer og du vil spise mindre.
  5. Bruk mindre fat når du spiser porsjonsretter. Det er fakta at vi mennesker har problemer med å si nei til mat som ligger rett foran oss, så ved å ha et mindre fat, får du mindre porsjoner og vil forsyne deg mindre.
  6. Ta deg en gåtur tre ganger i uka. Gå i skogen, på fjellet eller hvor enn du vil, bare du er i litt aktivitet. Dette vil gjøre en stor forskjell i lengden.
  7. Går litt innom 6'ern: å holde seg i aktivitet undertrykker sult, samt at du ikke bare sitter og kjenner på hvor sulten du er. Av personlig erfaring vet jeg hvor lett det er å ta seg noe å spise når man er hjemme og kjeder seg eller ser på film/serier.
  8. Om du har muligheten, start på treningssenter. Økt muskelmasse gir økt forbrenning. Dessuten er det sexy med jenter som trener da de får fine former og viser at de bryr seg om helsa si.

Dette er noen tips jeg kommer på i farta. Om jeg skulle velge hvilken av disse du aller helst bør følge, hadde jeg valgt #1. Den gjør definitivt størst forskjell på kort tid.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Takk for tips! Flere her jeg kan følge :) Men jeg kommer nok til å unne meg noe godt av og til uansett. Jeg stresser ikke med å gå ned 10-15 kg så fort som mulig, men skal selvfølgelig begynne. Men jeg tror jeg må starte forsiktig. Hvis ikke kan det bli for stor overgang slik at jeg gir opp. Trener også gratis på treningsenteret hos fysio her jeg bor, så det er ingen problem :)Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1

Lenke til kommentar

Men jeg tror jeg må starte forsiktig. Hvis ikke kan det bli for stor overgang slik at jeg gir opp.

 

Veldig godt poeng, og dette er noe jeg glemte å legge til. Om du ikke har hastverk, kan du prøve å gjøre overgangen så smooth som mulig, så er det lettere for deg å venne deg til det. Du kan starte med å droppe f.eks brus fra kostholdet ditt i ei uke, deretter droppe sjokoladen i tillegg osv.

 

En 200g melkesjokolade inneholder ~1100 kcal, som er nesten like mye som du skal ha i deg på en hel dag for å klare å gå ned i vekt. Kanskje det er en tankevekker. :)

Lenke til kommentar

Det skal tilsynelatende holde lenger på metthetsfølelsen, men dette er i så minimal grad at det ikke vil ha en innvirkning med mindre du virkelig tror på det, og da er det nok heller placebo-effekten som virker mest på deg.

 

Ikke tenk på sånne småtriks og kjerringråd som dette. Du vil gagne mye mer av å følge rådene mine over helt slavisk. Om du drikker grønn te for å øke forbrenninga di, vil dens virkning over flere uker bli nullert av den ene gangen du bestemmer deg for å smake på sjokolade. Derfor kan du heller fokusere på å holde deg unna sjokoladen i stedet for å lete frem snarveier.

 

Når det er sagt, er det bare å sette deg med full fokus på neste dag. I morgen er du slankere enn i dag, og dagen etter det er du enda slankere igjen! Du klarer det du bestemmer deg for. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er sååå mange som ønsker å gå ned i vekt og jobber med dette så jeg ser ikke behovet for å lage en anonym post. Jeg har ferie siste helg i august og planlegger å gå ned opp mot 10 kilo til den starter... startet forrige uke og har gått ned 2,1 kilo allerede men den første uken går man alltid urealistisk mye.

 

Gikk en nesten 2 timer tur på rollerblades i dag fra Romolslia til jobben (sluppen) og snakket med noen kolleger for deretter å dra inn til sentrum og tilbake til Romolslia.

 

Spiser mye knekkebrød med ost og grønnsaker... knekkebrød er billig men har dessverre mye karber men knekkebrød er lett å porsjonere da de veier det samme og på grunn av at de er harde kan man ha mye sunne godsaker på.

 

Til middag varierer det en del... en del kjøtt/fisk + grønnsaker, i dag spiste jeg couscous med grønne bønner stekt i panne med hvitløk og rødløk.

Lenke til kommentar

Jeg vet at en rett og slett må jobbe for det. Men nå tenkte jeg mer på at det gir metthetsfølelse. Og det er noe jeg kunne trenge. Jeg kan bli mett også sulten igjen et kvarter senere. Dette er noe som plager meg :p Blir jo gal av hele greia. Men regner med at det bedrer seg etterhvert, når jeg spiser sunnere :)

 

Har du forresten noen tips om hva jeg kan spise til frokost? Det er noe jeg ofte dropper (som jeg vet ikke er bra), fordi jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal spise. Takler ikke brødskiver lengre, SÅ lei! Og grovbrød klarer jeg rett og slett ikke, selv om jeg skulle ønske :( Så gi meg gjerne flere tips om det, hvis du har!

 

Tror det er maten jeg trenger mest hjelp til. Trening går bra så lenge jeg faktisk kommer meg over dørstokken og ut. Men med mat er jeg helt lost. Jeg liker jo en god salat, og gjerne litt mer som feks. lefser med salat og kylling med fajitakrydder. Men der stopper det liksom opp. Lite oppfinnsom! Også skal det liksom ikke være for dyrt og samboer må også like det :grin:

 

Så sunne mat-tips tas imot fra alle andre som også leser her inne :roll:

 

Men takk for motiverende ord! Det hjelper på :new_woot:

 

Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1

Lenke til kommentar

Ser noe blander fun light i cottage cheese til lunsj på jobben... er glad i cottage cheese men ser litt rart ut.

 

Uansett, de som spiser det sier det er veeeldig godt.

 

Ja, har sett det selv. Men kan umulig tro det er godt :p Kan jo for all del prøve en gang. Skader nok ikke. Hva er det som er så bra med cottage cheese igrunn?

 

Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1

Lenke til kommentar

Mange gode råd fra Eloquent her.

 

Enig :)

 

Av mat så er det uendelig hvor mye forskjellig du kan lage. Cottage cheese med fun light som nevnt over meg er veldig godt. Sprer du litt blåbær og kanel over så blir det rene desserten! ;)

 

Haha, ser ut som jeg må prøve den cottage cheesen altså. Hvordan smaker det? For meg ser det ut som riskrem, så tenker bare på det, så føler jeg kommer til å bli skikkelig skuffet av smaken fordi jeg vet ikke noe annet :grin:

 

Og ja, gi gjerne tips om mat altså. I need it!

 

Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1 Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1

Lenke til kommentar

Spiser mye knekkebrød med ost og grønnsaker... knekkebrød er billig men har dessverre mye karber men knekkebrød er lett å porsjonere da de veier det samme og på grunn av at de er harde kan man ha mye sunne godsaker på.

 

Du bør være forsiktig med ost. Mye fett i, og dermed også mye kalorier. 100g hvitost er vel ~350 kcal, og 100g ost er ikke så mye som man kanskje tror!

 

@TS: Brød er generelt sett ikke spesielt sunt, bare så det er sagt. For å få bukt på metthetsfølelsen, bør du ta inn fiberholdig mat, altså grov mat. Havregryn er et godt alternativ til morgenmat. Egg er heller ikke et dumt alternativ.

 

Om du klarer å bli vant til det å ikke spise på morgenen og om du fungerer bra inntil lunsj, er det kanskje like greit å skippe frokost for å holde kaloriinntaket nede, og for å gjøre kroppen mer sensitiv til hormonet leptin (layman's terms: kontrollerer metthetsfølelse) og mer resistent til ghrelin (layman's terms: kontrollerer sult).

Lenke til kommentar

@TS: Brød er generelt sett ikke spesielt sunt, bare så det er sagt. For å få bukt på metthetsfølelsen, bør du ta inn fiberholdig mat, altså grov mat. Havregryn er et godt alternativ til morgenmat. Egg er heller ikke et dumt alternativ.

 

Om du klarer å bli vant til det å ikke spise på morgenen og om du fungerer bra inntil lunsj, er det kanskje like greit å skippe frokost for å holde kaloriinntaket nede, og for å gjøre kroppen mer sensitiv til hormonet leptin (layman's terms: kontrollerer metthetsfølelse) og mer resistent til ghrelin (layman's terms: kontrollerer sult).

 

Vet at brød ikke er noe sunt, så gjør meg ikke noe spesielt at jeg ikke liker det spesielt lengre. Men må finne noe til å erstatte det med :) Sitter å leser mye på nettet om mat nå. Så skal se om jeg finner ut noe lurt som jeg liker.

 

Men ja, er nok veldig vant til å ikke spise frokost. Det er noe jeg har vært dårlig til veldig lenge. Men problemet er at jeg ofte føler meg litt dårlig hvis jeg ikke får i meg noe mat, så derfor jeg vil begynne med det :) Skulle ønske noen bare kunne gi meg en plan med mat jeg liker som jeg skulle følge. Haha, hadde det bare vært så lett! Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1

Lenke til kommentar

Du bør være forsiktig med ost. Mye fett i, og dermed også mye kalorier. 100g hvitost er vel ~350 kcal, og 100g ost er ikke så mye som man kanskje tror!

 

@TS: Brød er generelt sett ikke spesielt sunt, bare så det er sagt. For å få bukt på metthetsfølelsen, bør du ta inn fiberholdig mat, altså grov mat. Havregryn er et godt alternativ til morgenmat. Egg er heller ikke et dumt alternativ.

 

Om du klarer å bli vant til det å ikke spise på morgenen og om du fungerer bra inntil lunsj, er det kanskje like greit å skippe frokost for å holde kaloriinntaket nede, og for å gjøre kroppen mer sensitiv til hormonet leptin (layman's terms: kontrollerer metthetsfølelse) og mer resistent til ghrelin (layman's terms: kontrollerer sult).

 

Regner med jeg spiser ca 100 gram ost 4 dager i uken... har god kontroll på vekten på osten da jeg spiser ferdig skivet ost.

 

Å skippe frokost for å redusere kaloriinntaket er selvsagt noe jeg kan gjøre uten store problem men da kommer jeg borti ett annet problem.

 

Å hoppe over ett naturlig måltid ser jeg personlig på som første steg i en gal retning og det er absolutt ikke noe jeg anbefaler noen som helst.

 

Regner med jeg holder meg på ca 2000 kcal (ikke over) hver dag, har en jobb der jeg er fysisk aktiv hele tiden så jeg antar det går bra.

Lenke til kommentar

Om du sliter med motivasjon, så er vel lysten ikke det for og gå ned i vekt?

''people say they want to be successful but they don't want it bad, but they don't want it badder than they want to party''

Siterer og Arnold Schwarzenegger: What is most important is that you have to dig deep down, dig deep down and ask yourselves, who do you want to be, what makes you happy?

Lurer og på hva som er galt med cottage cheese? :p 1/3 cottage cheese med litt kanel på= sunt, godt og du blir mett. Ellers om du vil ned i vekt, så må du gå i kaloriunderskudd.

En frokost kan da bestå av f.eks

Alt. 1

1 skive grovbrød

50 gram kjøttpålegg

litt melk

 

Alt. 2

40 gram havregryn

2 dl melk

1 skje syltetøy

 

Mellommåltid

Cottage cheese / Skyr yoghurt

 

Lunsjen er et viktig måltid. Her skal alle næringsgrupper med. 1/3 karbohydrater, 1/3 grønnsaker og 1/3 proteiner er regelen

 

100 gram kylling

100 gram salat

20 gram pasta

 

Middagen kan bestå av Kylling/ssvin eller fisk.

Alt.1

150 gram kylling/svin

150 gram grønnsaker

40 gram ris/pasta

 

Alt. 2

200 gram fisk

100 gram salat

40 gram ris

 

Kveldsmaten ska gi næring til nattens oppbygging av kroppen. Skal være magert

Alt. 1

1/3 boks cottage cheese

1 stk eple

 

Alt. 2

1 stk skyr

litt fun light

1 stk eple

 

Ellers får du ha lykke til, slenger med denne som motivasjons boost:

Lenke til kommentar

Enig :)

 

 

 

Haha, ser ut som jeg må prøve den cottage cheesen altså. Hvordan smaker det? For meg ser det ut som riskrem, så tenker bare på det, så føler jeg kommer til å bli skikkelig skuffet av smaken fordi jeg vet ikke noe annet :grin:

 

Og ja, gi gjerne tips om mat altså. I need it!

 

Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1 Anonym poster: 18e46ead902804c6cdf79f538633e5a1

 

Jeg personlig kunne lett ha byttet ut cottage cheesen med riskrem som dessert på julaften. Konsistensen minner mye om riskrem men selve smaken er nok ikke helt den samme :tease:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...