Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Datamaskin og div. el-artikler defekt etter torden/lyn


Anbefalte innlegg

Har vært uheldig og hatt torden- og lynnedslag i huset mitt. Det som med sikkerhet har tatt kvelden er strømforsyning til modem, en fryser og TVen lager hisselyd, men fungerer.

 

Noe jeg er usikker på om har tatt helt kvelden, men som er påvirket, er min nybygde datamaskin. Dette er skikkelig surt da jeg har brukt mye penger på dyr maskinvare i en custom PC...

 

Det som skjer når jeg prøver å skru på datamaskinen er at vifta blåser for fullt i 5 sekunder, for så å roe seg ned. Så fortsetter datamaskinen å være påskrudd, men det skjer ingenting. På skjermen står det "No signal".

Kan grafikkortet være ødelagt? Hva er det vanlig at tar kvelden etter torden og lyn?

 

Jeg har desverre ikke en annen datamaskin jeg kan prøvemontere deler fra for å se hva som ikke fungerer. Finnes det noen effektive og fungerende måter å teste om komponenter fungerer?

 

Har vært i kontakt med forsikringsselskapet i dag. Det er en litt kjip egenandel, men det er nok veien å gå. Jeg har jo satt sammen datamaskinen selv, og de måtte vite hvilken datamaskin jeg har - må jeg da skrive en liste over komponentene til datamaskinen?

 

Håper for all del at SSD er intakt...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ingen lett måte å si akkurat hva som er ødelagt uten å systematisk teste og eliminere en og en komponent.

 

"No signal" kan jo f.eks bety at skjermkortet er ødelagt eller at HK er ødelagt. Eller PSU. Videre kan det jo være så enkelt som at HDMI kabelen er ødelagt, skjønt det er vel lett å teste.

 

For å finne HW feil må man bare ta PC'en ut på testbenken (Les: Stuebordet til dama ^^) og gå systematisk til verks.

 

Synd å høre at nybygd maskin har tatt kvelden :(

Endret av Kyrre S.
Lenke til kommentar

Alle først: kondolerer. Alltid trist når det nyeste og dyreste kvelder slik. :(

 

Vanligste ved overspenning er at det er HK og/eller PSU som ryker - alt etter det er tilfeldigheter virker det som.

At et modem også går er relativt vanlig, det har jeg opplevd selv, så for å forhindre at det skjer igjen har jeg kjøpt meg en liten UPS til alt av nettverksbokser (modem, router, switch) med egen TP-sikring.

 

Dette tok det tid for meg å forstå, men det er (stort sett) ikke overspenning på strømnettet som tar modemet (og noen ganger også HK), men overspenning på telenettet - så kjøp derfor en UPS med sikring også for en RJ-45-kontakt, så er du helsikret.

Bare husk å koble UPSen til et jordet vegguttak!

 

UPS med overspenningsvern både på telenettet og strømnettet, samt batteristrøm (derav navnet):

http://www.dustinhom...k-ups-cs-350va/

 

...den er jo nesten gratis også! :) Den er ihvertfall en billig forsikring! :)

 

Edit:

Ta også med dette:

http://www.dustinhom...schuko-ho-0-2m/

http://www.dustinhom...rspenningsvern/

Endret av Paladin@LANur
Lenke til kommentar

Om du ikke har et bra overspenningsvern eller UPS så bruker egentlig det meste å ryke om lynet slår ned i nærheten eller rett på huset :

 

*Pc skjermen kan bli ødelagt.

*Kontakten mellom PC skjerm og skjermkort fører til at dette også ryker.

*Strømforsyningen Ryker eller blir defekt.

*Komponentene som er direkte tilkoblet til strømforsyningen ryker ( hovedkort ,harddisker (om du er ekstra uheldig) osv) , noen PSU er dog såpass gode at de sørger for at de ikke tar med seg andre komponenter som er tilkoblet om noe sånt skjer.

 

Summa sumarum så har sannsynligvis pc skjermen og skjermkortet fått seg et støt , avhengig av psu kan også en eller flere komponenter tatt kvelden. Eneste måten å feilsøke på er med en og en komponent i en annen pc.

Lenke til kommentar

Jeg hadde samme symptomer for en uke siden(ikke etter tordenvær). Da var det en av de to minnebrikkene som var gåent. Da tok jeg begge ut og prøvde med en om gangen, og fant ut at det ene var ødelagt.

Hvis det ikke er årsaken hos deg, kan du bytte ut(som nevnt over) skjermkortet med et gammelt (hvis du har) og teste det.

Jeg har ødelagt PC'en i to tordenvær, og begge gangene var det PSU'en som måtte byttes. Men da starta ingenting annet, så den er nok ikke gått hos deg. Det er neppe skjermen, siden du får beskjeden No signal. Jeg tipper minne eller skjermkort.

Lenke til kommentar

Tusen takk for svar og medfølelse folkens!

 

Skal ta meg litt tid i kveld og prøve å se hva som kan fungere. Var ganske dyr egenandel så det er jo dumt å bruke forsikringen hvis det bare kan være en bagatell.

 

Kommer med oppdatering.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...