Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan lærere ransøke sekk uten tillatelse


Lars26

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Spørsmålet er etter min mening ikke uten vansklige tolkningsspørsmål. Jeg vil derfor forsøke meg på et svar. Jeg vil dog først slå fast at min kompetanse på flere av rettsområdene som er berørt grenser mot ikke eksisterende, og jeg setter derfor pris på om noen med mer kompetanse kan rette på mine eventuelle feilslutninger.

 

Først kan det vel være fornuftig å undersøke om det finnes straffebud som rammer handlingen. For meg fremstår straffelovens § 116 som en mulig hjemmel for straff. Slik jeg ser det er det i såfall tre vilkår det er nødvendig å vurdere hvorvidt er oppfylt. Hvorvidt en lærer er å regne som offentlig tjenestemann, hvorvidt handlingen er en ransakelse, og hvorvidt ransakelsen er ulovlig.

 

Jeg finner ikke at det knytter seg særlig tvil til hvorvidt en lærer er en offentlig tjenestemann, spørsmålet er besvart positivt av høyesterett i Rt. 2002 s.1020, riktig nok i forbindelse med et annet straffebud, men vurderingene blir så vidt jeg kan se omtrent den samme. Det er vel heller ikke særlig tvil om at handlingen foretas av personen i utøvelsen av den offentlige tjeneste.

 

Spørsmålet om handlingen er en ransakelse byr for meg på flere problemer, dessverre kjenner jeg ikke grensene for begrepet særlig godt, men med utgangspunkt i begrepets dagligdagse betydning vil jeg helle mot å besvare spørsmålet bekreftende.

 

Til sist må det vurderes om ransakingen er ulovlig. Snudd på hodet kan man i stedet spørre om ransakingen er legitimert. Etter min mening beror svaret på i hvilken grad lærere må kunne sies å ha en generell rett til iverksette enkelte ellers ulovlige tiltak mot elevene for å sikre at skolen kan fungere etter sitt formål. For de helt unge elever må dette rimligvis besvares bekreftende. Skolen er nødt til å kunne gjøre visse tiltak for å sikre ro og orden og elevenes sikkerhet, for eksempel midlertidig holde barn i lukkede rom, med forsiktighet holde de på plass mens de irettesettes og lignende. Med andre ord en begrenset overføring av den myndighet som normalt ligger hos foreldrene. Kanskje kan man heller si at alle har den retten, og at den hviler på at mindre barn i liten grad kan sikre sin egen tygghet, og at alle dermed kan ta noen grep for å beskytte dem mot seg selv.

 

Om dette gir rett til å uten tillatelse gjennomsøke elevenes eiendeler tar jeg ikke stilling til. I alle tilfelle må denne retten bli mer innskrenket ettersom elvene vokser til og kan ivareta seg selv. Og for de myndige elever i videregående opplæring ser jeg ikke at den kan berettiges overhodet.

 

Mitt svar blir altså at lærere etter min vurdering, i allefall i enkelte tilfeller, kan straffes etter straffelovens § 116 om de gjennomsøker elevenes ransler eller andre eiendeler som tilhører disse.

 

Videre er det en aktuell hjemmel for straff i straffelovens § 393, svaret her vil vel bero på en konkret vurdering av om gjennomsøkningen medfører "Uleilighed" for eleven, "Tab" kan vel sjelden komme på tale.

 

Om læreren skulle finne noe vedkommende ikke liker og ta det fra eleven vil også andre straffebud kunne bli aktuelle, men det er vel ikke det forutsatte resultat i førsteinnlegget.

 

Jeg gjentar at jeg har meget begrensede kunnskaper på disse områdene, og jeg ser derfor ikke bort fra at mine vurderinger bommer totalt på mål.

Lenke til kommentar

I 10. klasse var det et par foreldre som gikk sammen for å si ifra om en kvinnelig lærer (type cougar i 40 årene) som likte å daske guttene på rumpa, klype dem i rumpa, legge hodet på skulderen til eleven når eleven trengte hjelp, legge puppene på pulten når hun bøyde seg for å hjelpe osv. Ble faktisk en stopp for dette, så det gjelder virkelig å si ifra, og hvis man er en veiking så får man gå sammen med andre foreldre for å ha en god sak.

 

http://www.youtube.com/watch?v=kIfOjkB17BA

Lenke til kommentar

Gjennomsøk av en elevs person og eiendel uten elevens samtykke (eller elevens foresattes samtykke) er ulovlig. Dette kom frem etter at regjeringen gjennomgikk skolenes og polities narkotikaraid med hund for ett eller to år siden. Bemerk at skoleskap er skolens eiendom, og rammes derfor ikke av dette forbudet. En sekk er elevens eiendom, på lik linje som dens jakke eller bukse.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

i 9 klasse så ble jeg holdt igjen og fikk ikke dra hjemm før jeg leverte mobilen min til læreren, alså han sto ved døra og passet på at jeg ikke løp ut. Er dette ulovlig? Hva med VGS som jeg går nå og vis jeg har en knekt tommestokk(Tommestokk er nesten som en linjal) og læreren tar den og knekker den endå mere for at jeg skal ha ting i orden, er det lov? Hva om en lærer truer/gir annmerking for å ikke levere inn telefonen?

Endret av fsx v1.1
Lenke til kommentar

i 9 klasse så ble jeg holdt igjen og fikk ikke dra hjemm før jeg leverte mobilen min til læreren, alså han sto ved døra og passet på at jeg ikke løp ut. Er dette ulovlig? Hva med VGS som jeg går nå og vis jeg har en knekt tommestokk(Tommestokk er nesten som en linjal) og læreren tar den og knekker den endå mere for at jeg skal ha ting i orden, er det lov? Hva om en lærer truer/gir annmerking for å ikke levere inn telefonen?

Se på skoler som stater. alle har forskjellige regler.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...