Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Volvolover

Anbefalte innlegg

Cannabis er ulovlig og jeg vil gjerne være lovlydig!

Det finnes syntetisk cannabis (laboratorieprodusert cannabis i pulverform) å få kjøpt på nettet fra europeiske nettleverandører. Jeg lurer på om dette er lovlig å importere? Hvis ikke, hvorfor?

 

Jeg vet hva stoffet er, - og gjør, samt noen risikofaktorer. Ønsker ingen moraliserende pekefingre, kun åpen, saklig jussdiskusjon!

 

Vare som ønskes importert (bestilt fra nettet):

Syntetiske Cannabinoider (f.eks stoffer som UR-144, MAM.2201 og AKB48.)

Eventuelt andre stoffer som ikke står oppført på narkotikalisten.

 

Jeg er kjent med at enkelte syntetiske cannabinoider er ulovlige da de er ført opp på narkotikalisten, reff: JWH-xxx, AM-2201 etc.

http://www.lovdata.no/for/sf/ho/to-19780630-0008-001.html

 

Så til spørsmålsdelen. Dette vet jeg:

  • Er et preparat/stoff IKKE satt opp på narkotikalisten, kan det ikke regnes som narkotika. Dette med tanke på at derivatloven er ute av spill: http://www.nrk.no/nyheter/1.7869571
  • Et stoff/droge/preparat kan regnes som legemiddel når: Legemiddelloven § 2. "Med legemidler forstås i denne lov stoffer, droger og preparater som er bestemt til eller utgis for å brukes til å forebygge, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter, påvirke fysiologiske funksjoner hos mennesker eller dyr, eller til ved innvortes eller utvortes bruk å påvise sykdom."
  • Altså KAN syntetiske cannabinoider regnes som legemiddel, fordi det påvirker fysiologiske funksjoner hos mennesker.
  • Stoffet er kjøpt på en engelsk nettbutikk, det selges lovlig, og det er ikke ulovlig i england. Sendes med vanlig brevpost til norge.
  • Det kommer fra et EØS-land, og det er dermed lov å importere inntil 3 måneders forbruk av legemiddler.

Dette lurer jeg på:

  • Stoffet blir ervervet uten resept, og er ikke reseptpliktig i landet det selges i. - Kan det basert på dette likevel regnes som reseptpliktig i norge?
  • Kan jeg på noe grunnlag bli tatt i noe ulovlig ved å importere det til eget forbruk?
  • Bryter jeg loven ved å importere det, selv om det ikke er oppført noe sted? (som jeg vet om i alle fall)
  • Kan stoffet slekte på/gå for noe som allerede er oppført på legemiddellisten eller urtelisten?

Vet dette kan være vansklig å svare på uten å ha satt seg inn i saken, men spør gjerne om ekstra informasjon dersom det er nødvendig for svar.

 

På forhånd takk!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

- At et legemiddel blir solgt over disk uten resept i land A, betyr ikke at dette kan medbringes til land B uten respet hvis nevnte preparat er reseptpliktig i B.

 

- Såvidt jeg husker er den foreløpige reaksjonen mot dette at varen returneres, jeg mener å erindre at det var snakk om å gjøre noe med dette, men usikker på hvor langt det er kommet, regner med noen andre kan svare deg på det.

 

- For et spesifik svar for et spesifikt preparat vil jeg anbefale at du tar forbindelse med legemiddelverket direkte og evt søker om innførselstilatelse.

 

Vedlegg :

Høringsnotat om beslagsleggelse og destruksjon av ulovlig privatimporterte legemidler :

http://www.regjeringen.no/pages/38026402/Hoeringsnotat201203073.pdf

Lenke til kommentar

  • Stoffet blir ervervet uten resept, og er ikke reseptpliktig i landet det selges i. - Kan det basert på dette likevel regnes som reseptpliktig i norge?

 

Tollvesenet kommer til å sende ut "spørsmål om" resept om det blir stoppet. I praksis betyr dette at det du har kjøpt enten blir returnert eller destruert. De har en slags blankofullmakt til å definere etter skjønn hva som er legemidler. Jussen på det området er vag og det hadde vært gøy å få testet det i en rettsak, for slik det er nå er det meget uklart, som loven gjerne ikke skal være.

  • Kan jeg på noe grunnlag bli tatt i noe ulovlig ved å importere det til eget forbruk?

 

http://www.lovdata.no/nyhet/2010/20100421-2044.html

http://www.nrk.no/nyheter/1.7869571

 

I praksis betyr dette at du ikke kan bli tatt for det. Som du også ser fra de lenkene er svaret på de to neste spørsmålene også "nei", da vi ikke har noen aktiv derivatlovgivning. Jeg har hørt om tilfeller der folk har blitt anmeldt for forsøk på å importere "større" mengder, men så vidt jeg vet har dette ikke ført til noen dom. Jeg tror politiet/tollvesenet er litt fortvilet over mangelen på verktøy for å stoppe ting som åpenbart er ment for rus, og dermed tøyer og bøyer lovverket litt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...