Gå til innhold

Hvilke parametere er det som gjør en DAC god?


Anbefalte innlegg

Hei,

Lurer på å gå til anskaffelse av en ekstern USB DAC for å koble mine bærbare datamaskiner via til stereoanlegget. Det jeg er usikker på er hvilke parametere på en DAC jeg skal se etter? Hvilke verdier er det som avgjør om den er bra eller dårlig. Er det gitt at den som sitter på det innebyggete lydkortet i PC'en er såpass "dårlig" at jeg vil høre merkbar forbedring ved å kjøpe en ekstern fremfor å koble forsterkeren til lydkortet i PC'en?

 

Så lurer jeg på om det er like greit å kjøpe et eksternt USB lydkort (f.eks. Roland UA55) til PC'en fremfor en dedikert "HiFi-DAC", fordelen med lydkortet er jo at jeg får ekstra innganger noe jeg ikke gjør med en ren DAC. (Nå har jeg ikke bruk for inngangene for tiden, men tenker at jeg får mer for pengene på den måten og en boks mindre om jeg skulle få bruk for innganger fremover.) Noen som har noen råd eller forslag?

 

Anlegget består nå av KEF R100 høytalere og en 50W forsterker.

Endret av Teardrop
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er vanskelig å svare deg på hva du skal se etter, da DAC ikke har noen spesielle "tekniske spesifikasjoner" som du kan sammenligne, slik som med pc-hardware. Det betyr selvsagt ikke at det ikke er noe forskjell mellom dyre og billige DACer.

 

Her er noen punkter på hva som kan påvirke lyden:

 

1) Eventuelle kildesignal, selv digitale, kan innføre timing-feil, noe som påvirker lyden. De dyrere løsningene har mulighet til å reclocke dataene, eller synkronisere sin klokke med kilden til digitalt signal. Dette fører til mer nøyaktig lydavspilling som er utrolig viktig da lyden blir real-time prossesert mens du hører på musikk, og enhver timing feil blir direkte forsterket og sendes til øret ditt uten feilretting (slik du har på pcens CPU som gir en liten ventetid).

 

 

2) Digital prosessering skiller seg ut med forskjellige måter å bruke enkle metoder på oversampling til betydelige DSP algoritmer. I tillegg påføres et digitalt filter før den sender dem til DAC.

 

3) Etter det analoge signalet sendes ut fra DAC, blir det forsterket. Siden det er på et veldig lavt nivå, er enhver liten forvrengning av stor betydning. Det å forsterke denne lyden til linjenivå, kan i betydelig grad kan påvirke lyden.

 

4) Selvsagt den tekniske oppbyggingen av DAC, med kretsteknikk som kan omfatte kanalseparasjon, minimere cross talk, separere digitalt stadium og analogt stadium og god strømforsyning for å sikre god forsterkning av signalet. Alle disse tingene kjenner du sikkert fra forsterkere, og de er viktige i DAC også.

 

Videre har du selvsagt faktorer som materialer og type elektroniske komponenter som er brukt, som helt klart har et utslag i pris.

 

Jeg tror det er viktig at når du kjøper HiFi, må du ikke tenke på samme måten som du gjør når du kjøper en PC. Det er ikke mulig å velge f.eks et type chipset og forvente å få det du vil ha. Lytt før du kjøper, det er beste tipset du kan få!

Endret av Dassen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...