Gå til innhold

Dele internettlinje med leilighet i kjeller.


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Søkte litt rundt på forumet men fant ikke svar på det jeg søkte etter de første forsøkene - så tilgi meg dersom jeg er den 'nte som spør. :)

 

Jeg skal i løpet av kort tid legge en nyoppusset leilighet ut for leie. Har lagt skjult Cat5E frem til stue og to soverom så dette skal bli sjesk for leieboer'n.

Det er tenkt at leiligheten skal ha en egen switch/router plassert der jeg har gjort det klart i stua.

 

Kongstanken er å dele min 30/5Mbps VDSL-linje med leiligheten. Men jeg vil gjerne slippe å se leieboern's pcer og utstyr på nettverket - jeg har nok stasj som er på nett allerede. Og gjerne slik at jeg slipper å tenke på åpne porter etc. for leieboeren - de skal i høyeste grad klare seg selv.

 

Selv vil jeg i egen bodel ende opp med nærmere 10-15 punkter. Hva slags switch - det er vel det jeg trenger- vil dere anbefale? Jeg vil ha noe som bare knirker og går uten at jeg stadig må nappe ut strømledningen.

Til leiligheten går det vel fint med ett Wifi-aksesspunkt/router - hva anbefales? Jeg har forstått at D-Link må skys som pesten.

 

Router fra Nextgentel er en TG789.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

30/5 - dvs Nextgentel? Bestill først fast ip, koser litt, så bestiller du ip telefoni, da får du et subnett, med 3 ekstra ledige ip adresser. Deretter kan du plugge leieboerens kabel rett i ngt modemet, sette opp med en av de ledige ip'ne.

 

Fordelen er at du da kan skrive avtale med leieboer om at at all trafikk på ip xxx er hans ansvar, og at dersom du får brev i fra rettighetshavere etc vedr. nedlastninger på den ip'n vil du oppgi hans navn.

Lenke til kommentar

Hadde fast ip fra nexgentel en gang i tiden med "4 ipadresser". En ble brukt som gateway adresser, en ble brukt som nettverksadresse, og en ble brukt som broadcastadresse. Av fire tildelte ip, så var det altså kun en som kunne brukes, dvs en på deling for hovedbolig og utleielelighet. Dette var for flere år siden og jeg vet ikke om Nextgentel har endret på dette opplegget.

 

Ideen om å bruke hver sin eksterne ip er jo ellers god nok, men med "fast ip og 4 ip adresser", slik som det var den gang, så fungerte det i hvert fall ikke slik.

 

Hvis man gidder å mekke litt selv så kan man jo for eksempel bruke en gammel PC og så sette opp Smothwall Express med Internett og to LAN kort.

 

http://www.smoothwall.org/

 

Det er jo ellers også en fordel å ha en router med "trafikkshaping" slik at ikke leieboerens nedlastinger blokkerer hele linjen. Husket i farta ikke om Smoothwall har det. Et annet alternativ er Monowall, den har det vel.

 

http://m0n0.ch/wall/

 

Utrolig bra gateways begge to som man kan sette opp til en pris av kr 0,- hvis man har en gammel PC pluss nettverkskort. Og jo, de kjører årevis i strekk, hvis bare PC'en holder.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Å bygge en PC til dette er jo en grei ide, har en PIV 3,2GHz som jeg ikke bruker uansett.

 

MEN: det finnes jo en del "corporate" switcher med management som støtter mye rart. Men i jungelen av Layer 2,, layer 3, VLAN og hva vet vel jeg, går jeg meg bort. Er dette ett alternativ? En søt 24-ports switch tar mindre plass enn ett svært towercabinett...

Lenke til kommentar

Jeg har brukt Smoothwall over tid tidligere og det har fungert utrolig bra. Når man kommer ned på pakke/brannmurnivå så er jo en PC prosessor nærmest et monster, slik at man behøver ikke er svært tower. Ønsker man der i mot å kjøre web Proxy med god effekt så krever dette en god/kraftig prosessor. "Surfingen" blir da utrolig behagelig ved at websiden nærmest "spretter på plass". Og jo Smoothwall har Squid proxy innebygget. Med en 3.2 GHz processor og OK med ram så bør dette kjøre meget bra. Man har også gode muligheter for å logge trafikken om man ønsker det. Det anbefales en test.

Lenke til kommentar

Hadde fast ip fra nexgentel en gang i tiden med "4 ipadresser". En ble brukt som gateway adresser, en ble brukt som nettverksadresse, og en ble brukt som broadcastadresse. Av fire tildelte ip, så var det altså kun en som kunne brukes, dvs en på deling for hovedbolig og utleielelighet. Dette var for flere år siden og jeg vet ikke om Nextgentel har endret på dette opplegget.

 

Det er derfor jeg sa bestill ip telefoni også. IP telefonen må ha egen ip, og da gir de deg "neste størrelse" på subnettet, dvs 8 ip'er, du har da 4 til "disp" - 1 til egen ruter og 3 til hva du måtte ønske.

Lenke til kommentar

Hvis det er tilfellet da er jo det et meget smart triks. Det er med andre ord et par ekstra fordeler man får ved å bestille ip telefoni gjennom Nextgentel.

 

En IPtelefon eller en IPtelefoniserver må jo ikke ha sin egen (globale) IP men det er så absolutt en fordel om den har det.

 

Har kjørt Asterisk IPtelefoniserver på Nextgentel sin internettlinje i årevis tidligere og det fungerte meget bra, og bedre enn for mange andre internettoppkoblinger. Har fått det hele til å fungere kun med en enkelt ekstern ip, men det er absolutt en fordel å ha flere.

 

Selv om man klarer å fikse en ekstra ip adresse til leieboeren så deler man jo framdeles en samlet kapasitet på 30/5. Med en form for trafikkshaping så slipper man den situasjon at linjen "strupes." (Smoothwall/Monowall.)

 

Det aller første forslaget til Taxman beskriver jo en enkel løsning som bør kjøre med en gang og uten behov for "research and development", "underholdning", "arbeidstimer" eller hva man vil kalle det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...