Gå til innhold

2.verdenskrig og juss i Norge


Anbefalte innlegg

Under 2. verdenskrig i Norge var det mange som satt i fengsel for å trykke illegale aviser og slikt.

 

Samtidig så opphørte selvsagt ikke vanlig kriminalitet, som ran, voldtekt, vold og tyveri.

 

 

Det jeg lurer på er hvordan fangene ble sortert da krigen sluttet, slik at man satte fri motstandsfolk og avistrykkere, men ikke ranere og mordere.

 

Noen av disse fangene hadde sikkert vært tvilstilfeller, som en morder som hadde drept en tysk soldat i selvforsvar, eller liknende?

 

Hva med sabotørene slik som Max Manus, var det noen av dem som ble dømt og måtte sone etter at krigen var slutt?

 

Mange måtte sikkert ha ny rettssak med en dommer som ikke var innsatt av tyskerne. Hvor lang tid tok i så fall dette?

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Litt av en "tråd"! Tror du heller bør gå på bibloteket og låne noen historie bøker. Og de som jobber der, vet nok hvilke bøker du bør lese. Men jeg kan komme med noen kommentarer.

 

Tyskerene var ganske nøye, med systematisk regstrering og dokumentasjon, av alt de gjorde. Også om fangene. Så å finne ut hvem som hadde gjordt hva, var nok ikke et stort problem. Og dagens kriminalitet, var det lite av. Det var også et annet samfunn, som var mer gjennomsiktig, da folk flest bodde utenfor byene, i åpne samfunn. Så om du ønsket å stjele, ble du raskt oppdaget. Det var ingen narkomane. Og folk flest var i jobb, selv alkholikkere. Dagens overfalls voldtekter, er et nok et nytt fenomen. Og få ble dømt for voldtekt på den tiden. Drap skjedde selvfølgelig den gang også, selv om de kanskje var av en annen karakter og årsak.

 

Om en sabotør, eller en "vanlig" person hadde drept en tysk soldat, ble han vel heller en helt! Tviler på at det var mange, som måtte ha en ny rettssak. Og der det var kriminelle, som var arrestert av tyskerene, ble det nok raskt behandlet, da dokumentasjonen normalt var god. Og om de sakene ble avgjordt i "ordinære" rettssaker, eller av en kommisjon, vet jeg ikke.

Endret av geco5
Lenke til kommentar

http://www.domstol.no/Om-domstolene/Historikk/

 

Krigsårene 1940-1945

Under krigen deltok Høyesterett ved tre anledninger på den politiske arena. De dannet et Administrasjonsråd som var et forvaltningsorgan for de delene av Norge som var under okkupasjon. Kort tid etter formulerte Høyesterett en historisk erklæring hvor det blir klart at tiltross for at Kongen hadde forlatt landet hadde han ikke forlatt sine plikter. Mot slutten av 1940 nedla alle medlemmene av Høyesterett sine embeter. Dette skjedde etter at okkupasjonsmakten forsøkte å innføre regler som Høyesterett følte gikk utover deres grunnlovsmessige stilling. I 1941 ble det opprettet en ny ”Høyesterett”. Denne besto av nazisympatisører som senere ble dømt for landssvik i Høyesterett. Ettersom alle de alminnelige domstolene var i funksjon under krigen, var det ikke bare Høyesterett som ble rammet da det ble innført ulike endringer på den norske rettspleien. Tydeligst er kanskje innføringen av dødsstraff for alvorlige forbrytelser, og forbrytelser mot den offentlige orden.

 

Her er det vel noe viktig informasjon. Det virker som de som ble dømt for mord under krigen, ikke overlevde til krigens slutt.

 

Mener å ha lest om enkelte som var dobbeltagenter, og som ble feilaktig dømt som landssvikere. Mens andre igjen fikk en rettferdig behandling selv om de hadde vært dobbeltagenter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...