Gå til innhold

Vannkjølt casemod, trenger litt hjelp


Anbefalte innlegg

Hei, jeg holder på å planlegge et casemod/casebuilde som jeg har planer om å starte med i sommerferien. Dette kabinettet skal være vannkjøt, og det trenger jeg litt hjelp til : ) Jeg har aldri montert vannkjøling før.

 

Planen er å ha to stk 3x120mm radiatorer i bunnen av kabinettet, hele pcn skal være vannkjølt (CPU, RAM, GPU og NB)

 

Akkurat nå har jeg disse delene:

HK: Gigabyte GA-Z68AP-D3

CPU: Intel i7 2600k

GPU: Gainward Phantom 580, 3GB

RAM: Corsair XMS3 16GB (2x8gb)

 

Vurderer å bytte HK til P6z77-v premium, skaffe mere og kjøpe inn et nytt/brukt phantom 580.

 

PCn skal brukes til webdesigne, 3D rendering og litt spilling.

 

Har sett på disse vannkjølingsdelene.

 

Radiator: EK CoolStream XT 3x120mm

CPU-blokk: EK WB Supreme HF Acetal+EN

GPU-blokk: EK WB FC580 DCII - Acetal+EN

Vanntank: EK-Multioption RES X2 - 25http://digitalimpuls...dv--113696.aspx0

 

Har dere tips til slanger og pumpe? eventuelt endringer på det jeg skrev opp.

 

Skisse:

42409.jpg

Kabinettet skal se slik ut, har ennå ikke bestemt farger.

 

42410.jpg

 

Så til spørsmålene:

- Er det noe mere en CPU, RAM, GPU og NB som bør kjøles?

- Bør jeg gå for 1 eller 2 looper?

- Hvis jeg skal gå for en loop, hvilken rekkefølge er best?

- Hvis to looper, hvilken rekkefølge anbefaler du?

- Har du innspill til hvilke deler jeg bør gå for?

 

#GreenRay

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Med mindre du har veldig lyst til å vannkjøle hovedkortet og minnet pga. estetiske grunner så kan du godt sløyfe dette. En svak luftflyt er tilstrekkelig kjøling. Du ender opp med en mer restriktiv, mer komplisert og ikke minst dyrere loop.

 

Én loop er definitivt det beste. Rekkefølgen på loopen bestemmes av hva som er enklest og ev. hva som ser best ut. Temperaturforskjellene i loopen er så liten at det ikke er noe å tenke på. 1-3C er vanlig i en gjennomsnittlig loop. Den eneste regelen når det kommer til rekkefølge er at man monterer tanken/reservoaret (hvis man bruker en slik) over pumpen så sistnevnte lett har tilgang på vann.

Lenke til kommentar

Jeg svarer kanskje ikke på alle delspørsmålene her, men jeg har et par kommentarer:

 

- Dropp kjøling av RAM. Det er totalt unødvendig og vil bare være å kaste penger ut av vinduet + lage deg mye unødvendig arbeid. Det var sterkt diskutabelt om aktiv kjøling på RAM var noe poeng med selv i "gamle dager" med DDR1 RAM, men så som vi er over på DDR3 så er det enda mindre grunn:

- DDR3 bruker såpass lite strøm at modulene knapt nok blir lunken. Det er rett og slett ingen betydelig varme å fjerne fra dem...

- DDR3 socketene på hovedkort i dag er i mye mindre grad egnet til sterk overvolting (kan rett og slett brenne ut socketene)

- Minnefrekvens og responstid er langt midnre viktig totalt sett i systemytelsen enn på eldre platformer. Med mye mer effektive integrerte minnekontrollere og generellt sett mye båndbredde å ta av selv med billig standard RAM så er det rett og slett ikke en flaksehals i systemet i 99,9% av tilfellene (spesiellt for spill og denslags om det er slikt du sikter til).

 

Kort sagt - det er IKKE verdt det. Gå for nok RAM (8GB holder veldig lenge) som er et hakk eller to over den de aller billigste modulene i forhold til hastighet. Rundt 1600Mhz eller så (kanskje 1866Mhz om du finner det nesten like billig noe sted). Noe mer er bortkastet og du får mye mer for pengene ved å investere dem i noe annet i maskinen i stedet.

 

Spar pengene du ville brukt på dette og invester i en liten SSD til OSet ditt i stedet f.eks. så vil du få mye mye mer praktisk ut av pengene....

 

North-bridge er også meget diskutabelt om behøver kjøling også. Her er det dog kanskje noe å hente ved mer kjøling i motsetning til RAM - i forhold til høyere stabil bus-hastighet. Det sagt så er det ikke veldig mye å hente i forhold til investeringene assosiert med vannkjøling. Det eneste du må ha i tankene er at noen hovedkort har kjøleribber som er dimensjonert til å bruke noe av luftstrømmen fra CPU vifte til å hjelpe til i kjølingen - og hvis du vannkjøler CPU så kan det være lurt å ha noe ekstra kjøling her. Mange høyere-nivå hovedkort har med en liten optional luftkjøler for denne som er ment å brukes om det ikke finnes noen nærliggende vifter som sørger for litt luftbevegelse i området. Hvis du har plass til det så vil jeg si at det aller mest optimale er å få fatt i en svær vifte i 30cm diameter størrelseskategorien og så kjøre den på så lite spenning som den vil starte på (5volt er som regel problemfritt). Det vil resultere i ganske så bra gjennomstrømning av luft som blir spredd utover hele hovedkortet og er bra for levetid og generelle temperaturer - samtidig som at viften vil være helt stille på så lavt turtall. Noe slikt tar som regel opp mesteparten av sidepartiet på et kabinett - og kan evt. konkliketere med andre estetsike valg du evt. har planlangt for maskinen - men samtidig så finnes det mange gode måter å få en slik gigantisk side vifte til å se ganske stilig ut innebygget i en mod :)

 

- Rekkefølge: Det er vel generellt sett annbefalt å ha strømmen gående fra minst varme elementer til mest varme. Ergo CPU-&--#62;GPU-&--#62;radiator. Veldig stor rolle spiller det dog ikke i det store og hele da temperaturen ikke vil bevege seg særlig opp og ned på en enkelt sirkulasjon av vannet. Hvis det er vanskelig å koble det opp som foreslått så ville jeg heller prioritert å bruke den oppkoblingen som er enkelst i forhold til den fysiske oppkoblingen (mest mulig direkte slanger, kortest mulig osv.) fremfor å legge altfor mye vekt på rekkefølgen.

 

- 1 eller 2 looper. Dette er smak og behag - men 2 looper er jo veldig mye mer involverende og du må dobble opp på mye av utstyret som tar både plass og penger. Jeg vil si det er overkill ved mindre du har 2-3 high-end skjermkort i noe SLI/crossfire setup. Det er først da at det begynner å virkelig svare seg å separere dette fra CPU loopen, så jeg vil annbefale at du går for alt i samme loop.

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

Takk for veldig utfyllende svar :) Velger å høre på Stigma og dropper vannkjølt Ram.

 

Ser for meg at en loop med denne rekkefølgen kan bli best: CPU-NB-GPU-2xRAD

 

Akkurat nå ser det ut som hardwaren blir slik:

 

HK: ASUS P6z77-v premium

RAM: Corsair Dominator 8GB, 1600MHz, PC3-12800

CPU: Intel i7 2600k

GPU: Gainward Phantom 580, 3GB

PSU: Silver Power 750W

Harddisk: 3x Seagate 2TB

SSD: Corsair Force Series 3, 120GB

 

Men er det noen som har tips til pumpe?

Lenke til kommentar

Vet dette ikke har noe med selve vannkjølings delen av tråden, men vil anbefale deg å velge en annen SSD. Har akkurat den selv, PC'en har ikke vert så ustabil som etter at jeg installerte windows 7 på den.

 

Ting som tilfeldige 5-20 sekunders lås. Hvor spiller, eller firefox ikke responserer på opp til 20 sekunder. Youtube video'er som henger seg i 5 sekunder og går igjennom de 5 sekundenne på 0.1 sek etterpå får å nå fram til der den egentlig skal være.

 

Gå heller for Samsung 830, Intel 520, Corsair Performance Pro, Plextor m3 eller Plextor m3 Pro.

 

http://www.overclock.net/t/1179518/seans-ssd-buyers-guide-information-thread

Anbefaler denne linken for å lese mer om SSD.

Lenke til kommentar

Glemte å endre den informasjonen (kopierte hardware lista fra en gammel arbeidslogg) Jeg har den SSDen nå, eller den ligger å støver ned i en skuff. Den tok nemlig kvelden på TG12... Så det blir nokk en ny en :) takk for anbefalingene! Skal ta en titt på de.

Lenke til kommentar

Glemte å endre den informasjonen (kopierte hardware lista fra en gammel arbeidslogg) Jeg har den SSDen nå, eller den ligger å støver ned i en skuff. Den tok nemlig kvelden på TG12... Så det blir nokk en ny en :) takk for anbefalingene! Skal ta en titt på de.

 

Du får huske å kjøre retur på den da. Det er 5 års reklamasjonsrett på alt som er kjøpt i Norge tross alt og det er jo for dumt å la noe slikt utstyr gå til spille - og orker du ikke stresset så må du bare sende den hit haha =P

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Ang. pumpe så kan du ta en titt på Swiftech MCP655/Laing D5 eller MCP35X. Til info så er Swiftech litt kjedelige ihht. garanti så denne ryker i dét du monterer en tredjeparts pumpetopp eller demonterer pumpen, i de fleste tilfeller ihvertfall. MCP655 finnes i flere varianter fra ulike produsenter, men MCP35X blir det verre med. Begge disse pumpene har mulighet for hastighetsregulering (MCP655 via en liten knott på selve pumpehuset og MCP35X via PWM) og kan derfor være godt egnet i et støysvakt oppsett, samtidig som de er sterke nok til utvidelser hvis du f.eks skulle ønske å smette inn et ekstra skjermkort.

Lenke til kommentar

Glemte å endre den informasjonen (kopierte hardware lista fra en gammel arbeidslogg) Jeg har den SSDen nå, eller den ligger å støver ned i en skuff. Den tok nemlig kvelden på TG12... Så det blir nokk en ny en :) takk for anbefalingene! Skal ta en titt på de.

 

Du får huske å kjøre retur på den da. Det er 5 års reklamasjonsrett på alt som er kjøpt i Norge tross alt og det er jo for dumt å la noe slikt utstyr gå til spille - og orker du ikke stresset så må du bare sende den hit haha =P

 

-Stigma

 

Hehe, har laget den frem på skrivebordet nå, kanskje jeg tester den etter snart :) Har uansett lyst på en ny SSD med litt mer lagringsplass og kanskje enda bedre hastigheter.

 

Ang. pumpe så kan du ta en titt på Swiftech MCP655/Laing D5 eller MCP35X. Til info så er Swiftech litt kjedelige ihht. garanti så denne ryker i dét du monterer en tredjeparts pumpetopp eller demonterer pumpen, i de fleste tilfeller ihvertfall. MCP655 finnes i flere varianter fra ulike produsenter, men MCP35X blir det verre med. Begge disse pumpene har mulighet for hastighetsregulering (MCP655 via en liten knott på selve pumpehuset og MCP35X via PWM) og kan derfor være godt egnet i et støysvakt oppsett, samtidig som de er sterke nok til utvidelser hvis du f.eks skulle ønske å smette inn et ekstra skjermkort.

 

Takk for tipsene :) Etter litt googling tror jeg at jeg går for MCP 355/350 + ny pumpetopp.

 

Har forresten sett litt mer på komponenter, ser dette greit ut?

 

Pumpe: Swiftech MCP655

Vanntank: Bitspower 150, for MCP655

CPU-blokk: EK, HF - Full EN Nickel

GPU-blokk: EK, FC580 DCII - Acetal+EN (Nickel)

Radiator: Black Ice Xtreme 3

 

Så et spørsmål til, valg av slange. Ser det står 1/4 BSD på de fleste komponentene, betyr det at jeg må gå for en slange med 1/4 ID?

Lenke til kommentar

Du vil gå for MCP355/350, men har valgt MCP655?

 

Har ingen store innvendinger mot delene du har sett deg ut ihvertfall. Radiatoren er kanskje i drøyeste laget. Den har vel tyve finner per tomme så du må belage deg på å kjøre noen ganske kraftige vifter hvis du skal ha godt utbytte av den. Coolgate 360 er et alternativ som passer godt til svakere vifter. Denne ligger på 7-8 FPI.

 

1/4 BSP er gjengedimensjonene på blokker, nipler, og forsåvidt alt annet med gjenger. Det aller meste av vannkjølingsutstyr bruker dette målet. Hvis du ser på denne nippelen så er det altså 3/8"ID som bestemmer hvilken slange du må ha, nemlig en med 3/8ID(Indre mål). Hvis du skal bruke kompresjonsnipler må du ta hensyn til både indre og ytre mål av slangen (ID og OD).

Endret av pølsehund
Lenke til kommentar

Du vil gå for MCP355/350, men har valgt MCP655?

 

Har ingen store innvendinger mot delene du har sett deg ut ihvertfall. Radiatoren er kanskje i drøyeste laget. Den har vel tyve finner per tomme så du må belage deg på å kjøre noen ganske kraftige vifter hvis du skal ha godt utbytte av den. Coolgate 360 er et alternativ som passer godt til svakere vifter. Denne ligger på 7-8 FPI.

 

1/4 BSP er gjengedimensjonene på blokker, nipler, og forsåvidt alt annet med gjenger. Det aller meste av vannkjølingsutstyr bruker dette målet. Hvis du ser på denne nippelen så er det altså 3/8"ID som bestemmer hvilken slange du må ha, nemlig en med 3/8ID(Indre mål). Hvis du skal bruke kompresjonsnipler må du ta hensyn til både indre og ytre mål av slangen (ID og OD).

 

Skrev feil, mente MCP655 :)

 

Har du tips til en annen radiator en Coolgate 360? Som er litt tynnere, rommet der radiatorene skal monteres er 22cm bredt, viftene tar 25mm per stk (altså 5cm med vifter på begge sidene) Så to radiatorer på 60mm blir litt for trangt. Ser etter en radiator som er 40-50mm tykk.

 

Takk for info om dimensjoneringen, det ga litt mer mening :)

 

#GreenRay

Lenke til kommentar

Kjør heller kun push eller pull og 60mm-radiatorer enn push/pull og 45mm-radiatorer ;)

 

Du kan jo vurdere å kjøre rad-sandwich også: vifte-rad-vifte-rad-vifte, det blir jo "bare" 195mm tykt :)

 

Hvilke vifter og støynivå er det du tenker å havne på her?

Om du skal vannkjøle for å holde ting stille er det kanskje en idé å kjøpe vifter på 1000RPM og radiatorer med lav finnetetthet.

Med tanke på hvor lite varme du egentlig har med 1x 580 + 2600k er det jo rimelig overkill å gå for 2x 360mm rads om du ikke skal kjøre 500RPM-vifter og likevel ha under Δ7°C luft-vanntemperatur. Selv om du oppgraderer til 2x 580 og overklokker vil 500RPM-vifter klare å holde Δ10°C luft-vann relativt lett med 2x360mm

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...