Gå til innhold

Lightroom og DNG filer


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hele poenget med non-destructive-editing programmer som i lightroom, er jo at ikke original filene skal tukles med. Løsningen er å gjøre redigeringen du vil, deretter eksportere til annet format og re-importere det redigerte bildet. Eller gjøre redigeringen og eksportere det redigerte bildet til Photoshop/Efex e.l. for å jobbe videre der, da får du en .tiff fil tilbake i LR.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis du aktiverer XMP kan du åpne dng filene i Photoshop uten å eksportere dem. Dette gjøres under Metadata i Catalog Settings.

Mulig det var det du mente, men kan ikke editeringsinstruksjonene lagres direkte i DNG-filen i steden for å lagre det som XMP-filer?

Lenke til kommentar

Nei, hele poenget med Lightroom er at all editering er ikke-destruktiv, derfor skriver Lightroom ALDRI direkte til bildefilene. Hvis du absolutt må ha editeringsinstruksjonene lagret i dng filer må du gjøre som Refraction foreslår og eksportere til nye dng filer. Siden dng er et tapsfritt format blir de nye dng filene identisk med de opprinnelige, bortsett fra at de også inneholder redigeringsinstruksjonene fra Lightroom.

Lenke til kommentar

Sannsynligvis ikke alle retusjeringene og instruksjonene i Lightroom - de har noen litt mer heftige ting enn det som er med i en "vanlig" Raw-konvertering - instrukser i Lightroom for å bruke Content-aware fill og annet er neppe standard-ting som støttes av andre programmer..

 

Men - ellers går det an å lagre metadata om Raw-konverteringen i en DNG-fil, ja.

Lenke til kommentar

Trykk på update DNG preview and data i metadata menyen. Størrelsen for den innebygde preview blir da den du har i Preferences&--#62;File Handeling&--#62;DNG creation. Då får du det ferdigredigerte bildet som "embedded preview" i DNG-fila.

 

Eg brukte DNG ei stund sjølv, blant anna fordi eg tenkte det var fint at DNG inneholdt ein stor preview av det ferdig redigerte bildet. Men det å måtte ha dobbelt opp med lagring sidan eg også ville beholde dei orignale filene, samt synkronisere sletting av skrot, og ventinga ved import gjorde at eg til slutt gav opp å bruke DNG. I tillegg så må ein synkronisere heile fila ved backup i motsetning til ei lita *.xmp fil hvis ein bruker originalformatet og skriv endringar til xmp.

 

Men du har kanskje eit kamera som gir DNG-filer direkte?

 

Trondster:

Så vidt eg veit så kan alt du kan gjere av redigering i LR lagrast i xmp og dermed også i xmp-feltet i DNG-fila. Men det er vel berre LR og Camera RAW som skjønner det. Previewen kan derimot visast i av mange program.

Endret av hombe
Lenke til kommentar

Eller trykk CTRL-S (Save Metadata to File) for å skrive redigeringsinformasjonen direkte til dng-filen uten å gå veien om export. Dette skriver alle Lightroom instillingene til dng-filen. Så er selvsagt neste spørsmål hvor mange andre programmer som kan tolke alt dette.

Ellers er jeg enig med Hombe og foretrekker å beholde RAW filene mine ubesudlet i NEF-format.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...