Gå til innhold

Diamantprosessorer snart en realitet?


Anbefalte innlegg

Kom over den artikkelen: http://www.geek.com/articles/chips/81ghz-diamond-semiconductor-created-20030827/

 

Enter diamond semiconductors. Diamond? Yes, diamond, the hardest substance known to man. Diamond possesses some very useful properties, not the least of which is its superb ability to conduct heat, its high breakdown voltage, and its high carrier mobility. While silicon begins to show severe signs of thermal stress around 100�C, diamond can withstand several times that without ill effects. A chip made of diamond could do with a far less robust cooling mechanism and run at unheard-of frequencies without damage. CPUs could reach temperatures in the hundreds of degrees and continue to function normally.

 

Diamanter takler varme mye bedre en silisium, trodde ikke at diamanter kunne lede elektrisitet dog. Noen som har mer info rundt dette emnet? I teorien så kan man få prosessorer med en mye høyere ytelse og mye bedre varmeleding enn dagens silisumbaserte prosessorer.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, alt leder elektrisitet, men det krever en del volt for at det skal lede. Vann leder vel på +1000volt, skulle ikke forundre meg om det er noe av det samme med diamant.

Videre nevner artikkelen at det er snakk om en form for diamant(borium doped?), som antagelig leder like >= enn Silisium. Nedsiden er jo at det er fordi silisium ikke tåler høyere tempraturerer, så det blir vel noe for supercomputerne.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hei!

 

Jeg har vært såvidt bort'i diamant brukt i elektronikk - da i strålingsharde sensorer for å måle ladde partikler som passerer igjennom sensoren. Slike sensorer er i praksis dioder med stor "reverse bias", slik at man får et kraftig elektrisk felt "feil" vei igjennom dioden, og det går ikke noe særlig strøm så lenge det ikke er en partikkel der. Når det faktisk er en partikkel, så vil denne krasje med atomene i krystallen, og frigjøre noen elektroner/hull - dette gjør så at man får en liten strøm som kan forsterkes opp og måles.

 

Grunnen til at noen så på diamanter istedet for silisium er som det står over - de tåler mer (her stråling, som etterhvert ødelegger krystallstrukturen i silisium), og det er mindre lekkstrøm. Til gjengjeld har de større båndgap (~11 eV om jeg husker rett) så man får mindre signal ut, og CVD-diamanter er ikke superbillig. Hørte dog om en i bransjen som laget en ring av ren diamant til kona :) Gjelder bare at den ikke blir sittende fast, litt vanskeligere å kappe enn en gullring...

 

Mvh. Kyrre

PhD-student fysikk, UiO/CERN

Lenke til kommentar

Hva med dette? Nesten alt som står her er gresk for meg, men jeg har sett smarte mennesker snakke om det på TV!

 

http://en.wikipedia....fect_transistor

 

En FET-transistor laget av ett enkelt karbon-nanorør + support/kontakter/osv. Ikke det samme som diamant-elektronikk, som er langt mer "tradisjonellt" - det finnes mange andre substrater enn silisium som kan brukes til elektronikk, f.eks. GaAs, germanium, og en haug med andre (halvlederfysikk-boka mi lister 22 typer i tabellen "properties of semiconductor materials" - og diamant er ikke inkludert (sikkert fordi den har så enormt båndgap at den nesten bør kalles en isolator).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...